Menü

Itt a melegszendvics-szezon!

Mikor máskor együnk melegszendvicset, mint az őszi és téli hónapokban, amikor szervezetünk még inkább vágyik a meleg ételekre? Készítsük el változatos formában, sőt lehetőség szerint egészségesen! Íme a szerkesztőség kedvencei.

Miért szeretjük a melegszendvicset? Mert könnyen elkészíthető, s fogyasztható akár reggelire vagy vacsorára is, de egyszerű ebédként is teljes mértékben megfelelő étek.

A sütési módozatok is változtatják az ízeket. Készíthetjük klasszikus melegszendvicssütőben - a higiénia érdekében előnyös, ha kivehető lappal rendelkező készüléket választunk. Ebben akár más szilárd meleg ételeket is melegíthetünk, a kevésbé egészséges mikrohullámű sütő helyett! Ezen kívül grillen, valamint a sütőben rácson is süthetünk szendvicset.

Amennyiben egészséges, kalóriabarát ennivalót szeretnénk, kövessük ezeket a tippeket:

- Használjunk teljes kiőrlésű, magvas kenyeret, péksüteményeket
- Feltétként kerüljük a feldolgozott felvágottakat, inkább válasszunk házi szalámit, sajtot, jó minőségű sonkát
- Ne felejtsük le a zöldségeket sem! A paprika, hagyma, paradicsom, kukorica például mind finom megsütve
- Nem muszáj követnünk a klasszikus melegszendvics példát, ahol két réteg között van a feltét, így kalóriát spórolhatunk
- Kerüljük a készen kapható melegszendvicskrémek többségét, amelyek sok adalékanyagot tartalmaznak!

Így tehetjük finommá, változatossá a melegszendvicset:

- Használjunk jó minőségű sajtokat, amik kiválóan olvadnak, például pizzamozzarellát
- Szórjuk meg a sajtot fűszerekkel, így ízesebb lesz
- Tehetünk rá különböző szendvicskrémeket, például padlizsánkrémet, vagy elkészülés után ízesíthetjük házi ketchuppal, majonézzel
- A zöldhagyma, fokhagyma finom összetevője a melegszendvicsnek
- Extra finom lesz, ha nem csak a belső részét, hanem a külsejét is megkenjük vajjal (semmiképp sem margarinnal!)

Jó étvágyat kívánunk!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?