Menü

Itt a melegszendvics-szezon!

Mikor máskor együnk melegszendvicset, mint az őszi és téli hónapokban, amikor szervezetünk még inkább vágyik a meleg ételekre? Készítsük el változatos formában, sőt lehetőség szerint egészségesen! Íme a szerkesztőség kedvencei.

Miért szeretjük a melegszendvicset? Mert könnyen elkészíthető, s fogyasztható akár reggelire vagy vacsorára is, de egyszerű ebédként is teljes mértékben megfelelő étek.

A sütési módozatok is változtatják az ízeket. Készíthetjük klasszikus melegszendvicssütőben - a higiénia érdekében előnyös, ha kivehető lappal rendelkező készüléket választunk. Ebben akár más szilárd meleg ételeket is melegíthetünk, a kevésbé egészséges mikrohullámű sütő helyett! Ezen kívül grillen, valamint a sütőben rácson is süthetünk szendvicset.

Amennyiben egészséges, kalóriabarát ennivalót szeretnénk, kövessük ezeket a tippeket:

- Használjunk teljes kiőrlésű, magvas kenyeret, péksüteményeket
- Feltétként kerüljük a feldolgozott felvágottakat, inkább válasszunk házi szalámit, sajtot, jó minőségű sonkát
- Ne felejtsük le a zöldségeket sem! A paprika, hagyma, paradicsom, kukorica például mind finom megsütve
- Nem muszáj követnünk a klasszikus melegszendvics példát, ahol két réteg között van a feltét, így kalóriát spórolhatunk
- Kerüljük a készen kapható melegszendvicskrémek többségét, amelyek sok adalékanyagot tartalmaznak!

Így tehetjük finommá, változatossá a melegszendvicset:

- Használjunk jó minőségű sajtokat, amik kiválóan olvadnak, például pizzamozzarellát
- Szórjuk meg a sajtot fűszerekkel, így ízesebb lesz
- Tehetünk rá különböző szendvicskrémeket, például padlizsánkrémet, vagy elkészülés után ízesíthetjük házi ketchuppal, majonézzel
- A zöldhagyma, fokhagyma finom összetevője a melegszendvicsnek
- Extra finom lesz, ha nem csak a belső részét, hanem a külsejét is megkenjük vajjal (semmiképp sem margarinnal!)

Jó étvágyat kívánunk!

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.

Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?