Menü

A fiatalító elixír – olajfa vagy olajfűz?

Az interneten és étrend-kiegészítőket forgalmazó boltokban számtalan fiatalító hatást ígérő, vitalizáló termékkel találkozhatunk. Ezek közé tartoznak az olajfa különböző formában kínált kivonatai is. Mennyiben hihetünk az ilyen termékeknek, milyen anyagokat érdemes használnunk a sejtek fiatalságának megőrzéséhez?

Természetesen a megelőzés a leghatékonyabb fiatalító módszer, mely kiterjed az egészséges táplálkozásra, sok testmozgásra és a stresszt kerülő életre. Ha valaki mégis szívesen használna néhány természetes eredetű segédanyagot, annak kis kutakodással talán segíthetünk.

A népi gyógyászatban évszázadok óta ismert több mediterrán országban az olajfa fiatalító hatása. A népi megfigyelések természetesen csak a közvetlen hatásokat tudják igazán jól detektálni, a csak hosszú távon mutatkozó összefüggéseket kutatásokkal könnyebb felderíteni. Nagyon szívderítő viszont, amikor a kettő módszer találkozik. Az olajfában található oleuroperinről laboratóriumi vizsgálatokkal is kimutatták, hogy a sejtek élettartamát akár 30%-kal is meghosszabbítja. Megköti a szabadgyököket, segíti a tisztulási folyamatokat, s jelenléte mellett az öregedésre jellemző folyamatok később indulnak be, a daganatos megbetegedések kialakulásának pedig kisebb az esélye. A népi hagyomány megfigyeléseit tehát igazolta a tudomány is. Sőt, sok esetben a tudományos kutatások irányát is a népgyógyászati ismeretek határozzák meg, ezek adnak ötletet a kutatók számára.

Mielőtt azonban keresni kezdenénk természeti sétáink során az olajfát, fontos tudnunk, hogy a köznyelvi elnevezések igencsak félrevezetőek lehetnek ezen fafaj kapcsán. Magyarországon nagyon gyakran a keskenylevelű ezüstfát (elaeagnus angustifolia) nevezik olajfának, valószínűleg hasonló habitusú bogyótermése miatt. Az „olajfűz” - szintén félrevezető elnevezés - is használatos erre a fajra. A keskenylevelű ezüstfa kis-ázsiai eredetű fa, nem azonos az olajfával, még csak nem is ugyanabba a nemzetségbe tartoznak. A vékony leveleinek fonákja ezüstös árnyalatú, így valóban emlékeztet a fűzfélékre is. Az ezüstfa hazánk síkvidéki területein inváziós fajnak számít, mely az őshonos növényzet rovására terjeszkedik. Gyógyhatást ugyan szintén tulajdonítanak neki, de ez a növény más területen tud segíteni. Fiatal hajtásait, leveleit langyos vízben áztatják akár egész éjszakára, s az így nyert teát magas vérnyomás csökkentésére használják.

Érdemes hát körültekintőnek lennünk az egyes gyógyhatású növények vagy készítmények használatakor, s mind a népgyógyászati, mind a biológiai és orvostudományi oldal nézőpontját megismerni, hiszen ezek nem zárják ki egymást, inkább – ideális esetben – újabb és újabb szeleteket adnak hozzá a teljes képhez.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.