Menü

Karácsonyi menütervezés

Valami különleges izgalom lengi körül a karácsonyi menütervezést. Szeretnénk, ha minden családtagunk és vendégünk is elégedett lenne, mindenkinek jutna olyan étel, amire vágyik, de szeretnénk új, érdekes recepteket is kipróbálni. Ezt gondosan meg kell tervezni, hogy sikerüljön! Néhány ötlettel szolgálunk, hogy sikerre vihesd a projektet.

Először is gondoljuk át, hogy mikorra és hány főre kell terveznünk. Szentestére a 4 fős családnak vagy a nagy családnak, ahol van laktózérzékeny, vagy más diétát követő is? Mi várható 25-én, 26-án? Van-e olyasmi, amihez ragaszkodnak (halászlé, borleves, rántott hal, krumpli saláta, bármi egyéb), hagyományos menüt akarunk vagy nyitottak lesznek a reform vonalra is? S mi mit szeretnénk? A szűk családdal ezt természetesen meg is kell beszélni. A többiekkel nem nagyon lesz lehetőségünk, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján gondolkodhatunk az ő fejükkel is.

Nagy családi összejöveteleknél általában az évek óta felszolgált, családi hagyományoknak megfelelő menüsorra számít mindenki, a háziasszonynak és úrnak tervezés szempontjából ez a legegyszerűbb, hisz régi jól bevált receptek ismert alapanyagokkal, mennyiségekkel szerepelnek benne, gondolkodni se kell az összeállításon, hogy mit mivel párosítsunk. Ha van egy étel, amit mindenképp el kell készítenünk, akkor a köré szervezzük a többi fogást. Ha például halászlé az első fogás, akkor nem feltétlenül kell a főfogásnál halnak szerepelni, egy különlegesebb szárnyas étel (pl. gesztenyével töltött pulyka, borban párolt aszalt szilvával, vagy áfonyás-diós csirkemell vele sült zöldségekkel, vegyes salátával) is jó választás lehet.

Ha a társaság a rántott halhoz ragaszkodik, akkor indíthatunk valami könnyebb zöldséglevessel, egy gyömbéres-narancsos sütőtökkrémlevessel, vagy gesztenyés gombakrémlevessel, de a klasszikus karácsonyi édes leves, a borleves is jó választás lehet. Ilyenkor viszont próbáljunk kevesebb tejszínt használni a leveshez, hiszen a benne lévő tojás és tejszín együttese már egy zsírban gazdag fogássá teszi, ami mellé a szintén magas zsírtartalmú bundázott étel már nem szolgálja feltétlenül egészségünket. Alacsonyabb zsír- és kalóriaértéket érhetünk el rizstejszín használatával, aminek kellőképpen semleges az íze is, így nem okoz majd csalódást senkinek a vele készült étel, és az esetlegesen ételérzékeny családtagok is bátran fogyaszthatják.

Cukor helyett használjunk eritritet. Ez a természetes édesítőszer mellékízmentes, 0 kcal energia és 0 ch tartalmú, nem okoz gyomor-bélrendszeri panaszokat, így bátran használhatjuk. Persze a karácsony nem a fogyókúra ideje, nem is erről van szó, csak az egészségünkre való odafigyelés ilyenkor is fontos. Főleg ha egyébként is odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, hiszen akkor szinte sokkoljuk a szervezetünket a magasabb energiatartalmú ételekkel. Ennek pedig a gyomorrontástól a hasnyálmirigy-gyulladásig sok negatív következménye lehet. Persze ha a család szeret enni, akkor mindegyiket el kell készíteni, aztán aki akar, majd odafigyel, s aki akar, az meg eszik mindent.

Írjuk össze, mit szeretnénk főzni, hány főre, és készítsünk listát, hogy milyen és mennyi alapanyagra lesz szükségünk. Készítsünk ütemtervet, hogy mikor mi készüljön ezekben a napokban. A köreteket elkészíthetjük már előző nap is, ez nem fog a minőségükön rontani. Ne szégyelljük azt sem, ha nem főzünk, hanem rendeljük a karácsonyi fogásokat. Természetes, hogy mi is szeretnénk szépen felöltözni, netán a 24-ét megelőző héten még ajándékot venni, csomagolni, nem csak konyhára ítélten létezni.

Akármi is lesz a menü, kívánom, hogy mindenki megelégedésére szolgáljon, és jó hangulatban teljen az étkezés!

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!