Menü

Mi árthat a fogainknak?

Először is nézzük meg, miből épülnek fel a fogaink. A dentin adja az alapvázat, ami egy különleges csontszövet. Ebben futnak az erek és az idegek is. Ezt védi az íny felett a korona, ami fogzománcból áll, az ínyen belül pedig a gyökér, amit pedig a cement alkot. A fogzománc rendkívül erős védelmet nyújt, azonban ha megsérül, nem tud regenerálódni, mivel nem tartalmaz sejteket.

Ilyen sérülés például az, ha a fog szuvasodni kezd. Ilyenkor minél hamarabb menjünk fogorvoshoz, hogy kezeljék a problémát, ugyanis ha a dentin rész a felszínre kerül, az nagyon gyorsan elkezd romlani. Ha pedig eléri a lyuk a fogbelet, akkor elég erős fogfájással kell szembenéznünk.

Az egyik leggyakoribb ok a szuvasodás kialakulásánál: az esti fogmosás elhanyagolása. Ilyenkor tökéletes az alkalom a baktériumoknak a szaporodásra. Az elszaporodott baktériumok anyagcseréjük során különböző savakat termelnek, a savak pedig mint köztudott, károsítják a fogzománcot. De nem csak a baktériumok által termelt savak lehetnek károsak fogainkra, hanem az önként elfogyasztottak is. Éppen ezért figyeljünk oda, hogy a következőkből minimálisat fogyasszunk: gyógyteák, sportitalok, fehérbor és ecet. Persze nem csak a savtartalom fontos, hanem az is, hogy mennyi ideig fogyasztjuk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha gyorsan lehajtunk egy pohár bort, akkor az nem árt a fogaknak. Inkább étkezés közben fogyasszunk bort, vagy igyunk meg egy-egy pohár vizet borozgatás közben. Így egyrészt pótoljuk az alkohol által a szervezetünkből elvont vizet, másrészt közömbösítjük a savakat.

Alternatíva lehet a gyümölcsteák helyett, a fekete és zöld tea. Ezek nem csak helyettesítik a károsabb társaikat, de egyenesen a fogszuvasodás ellen hatnak. A zöld tea antioxidáns hatása miatt csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, a fekete tea pedig, a plakkok kialakulását gátolja.

Sokszor nem a helytelen életmód miatt alakulnak ki fogászati problémák. A cukorbetegek és a terhes nők körében nagyon gyakori az ínyvérzés, ínygyulladás. A terhes nőknél a megváltozott hormonműködés okozza az íny érzékenységét, ami miatt pedig hamarabb begyullad, ha nem fordítunk kellő figyelmet a szájhigiéniára. A cukorbetegeknél egész más az ok. Náluk a csökkent nyálelválasztás miatt kialakult savasabb pH-érték a felelős. A már korábban említett baktériumok könnyen elszaporodhatnak savas környezetben, ezzel pedig csak még inkább növelik a fogszuvasodás kockázatát.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.