Menü

Miért jó magunknak főzni?

Rendkívül sok haszna van, ha az ember napi egyszer főtt ételt eszik. Gyermekkorban, vagy amíg az ember a szüleivel lakik, ez többnyire magától értetődő is. Hiszen, ha valaki nem tud minden nap főzni, akkor is lehetőséget adnak az iskolai menzák arra, hogy változatosan étkezzünk. De a fiatal felnőttek, akik hosszú órákat dolgoznak, vagy estig keményen tanulnak az egyetemen, olykor nehezen szánják rá magukat, hogy a vacsorájukat saját maguk készítsék el. Pedig rengeteg előnye van annak, ha magunknak főzünk!

Először is, a legjobb gyakorlás egy nagy, ünnepi, családi ebéd előtt az, ha az ember saját magának próbálja elkészíteni az adott fogást. A hétköznapi vacsora nem muszáj, hogy mindig tükörtojásra és bundáskenyérre korlátozódjon. Fogyasszunk változatos ételeket: sült vagy grillezett húsokat, könnyű zöldségköretet, vagy egyszerűbb egytálételeket, lehetőleg minél szélesebb választékkal! Előbb-utóbb, így a nehezebb ételek elkészítése is rutinfeladattá válik.

Ha megválunk az éttermi ételektől és azokat házira cseréljük, azzal pénzt is spórolunk. Gondoljunk csak bele, hányszoros áron kell eladnia egy bisztrónak a különböző fogásokat, hogy azon nyeresége legyen! Ezt az árat otthon nem kell kifizetnünk.

Az általunk elkészített ételek teljesen a saját ízlésünket tükrözik. Ha te szereted, ha mindenben kicsit több a fűszer, de a családod megőrül a fűszerektől, akkor nem könnyű eltalálni a megfelelő arányokat. Ám ha a vacsorának csak egy ember ízlését kell tükröznie, szinte biztos, hogy sikerrel zárod a feladatot.

De mi van akkor, ha elrontod? Ha odaég, túlsózod, vagy épp ízetlen lesz, ha nem fő meg rendesen, vagy csak egyszerűen nem ízlik? Ebben az esetben senki sem fog tudni róla, csak te. Az egyszer elkövetett főzési bakit, pedig könnyebb lesz elkerülni később.

Tehát ha egyedül élsz, nem kell lemondanod a finom, házias ételekről. Nincs is annál jobb, mint élvezni az ételek ízét, amelyeket te készítettél el. És nem mellesleg a pénztárcádnak és az egészségednek is nagyon jót tesz, ha magadnak főzöl.

Foglalkoztatási válságok, avagy lehet, hogy nem értek semmihez?

Napjainkban az egyik legtöbb stresszt okozó kérdés a munka- és pénzügyekhez kapcsolódik. Bár a munka sokaknak csak egy eszköz ahhoz, hogy megélhessenek, mégsem mondhatjuk, hogy ez egy semleges kérdés. Sokkal több gondolkodást igényel, mint hinnénk.

A bor egészségügyi hatásai

Évtizedek óta kutatják a bor élettani hatásait, és bizonyítottan hatásos elixír. Íme, néhány érdekesség arról, hogyan tud a bor hozzájárulni egészségünkhöz.

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Tippek sorozatfüggőknek

"Nem vagyunk sorozatfüggők, csak szeretjük rendesen megnézni őket." Igen-igen, csak az új részt várjuk, csak ezt az évadot gyorsan megnézzük nem is foglalkozunk vele később... Ha ezek az önáltató mondatok frusztrációval töltenek el, akkor neked is jól jöhet néhány tipp a "leszokáshoz".

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.