Menü

Miért jó magunknak főzni?

Rendkívül sok haszna van, ha az ember napi egyszer főtt ételt eszik. Gyermekkorban, vagy amíg az ember a szüleivel lakik, ez többnyire magától értetődő is. Hiszen, ha valaki nem tud minden nap főzni, akkor is lehetőséget adnak az iskolai menzák arra, hogy változatosan étkezzünk. De a fiatal felnőttek, akik hosszú órákat dolgoznak, vagy estig keményen tanulnak az egyetemen, olykor nehezen szánják rá magukat, hogy a vacsorájukat saját maguk készítsék el. Pedig rengeteg előnye van annak, ha magunknak főzünk!

Először is, a legjobb gyakorlás egy nagy, ünnepi, családi ebéd előtt az, ha az ember saját magának próbálja elkészíteni az adott fogást. A hétköznapi vacsora nem muszáj, hogy mindig tükörtojásra és bundáskenyérre korlátozódjon. Fogyasszunk változatos ételeket: sült vagy grillezett húsokat, könnyű zöldségköretet, vagy egyszerűbb egytálételeket, lehetőleg minél szélesebb választékkal! Előbb-utóbb, így a nehezebb ételek elkészítése is rutinfeladattá válik.

Ha megválunk az éttermi ételektől és azokat házira cseréljük, azzal pénzt is spórolunk. Gondoljunk csak bele, hányszoros áron kell eladnia egy bisztrónak a különböző fogásokat, hogy azon nyeresége legyen! Ezt az árat otthon nem kell kifizetnünk.

Az általunk elkészített ételek teljesen a saját ízlésünket tükrözik. Ha te szereted, ha mindenben kicsit több a fűszer, de a családod megőrül a fűszerektől, akkor nem könnyű eltalálni a megfelelő arányokat. Ám ha a vacsorának csak egy ember ízlését kell tükröznie, szinte biztos, hogy sikerrel zárod a feladatot.

De mi van akkor, ha elrontod? Ha odaég, túlsózod, vagy épp ízetlen lesz, ha nem fő meg rendesen, vagy csak egyszerűen nem ízlik? Ebben az esetben senki sem fog tudni róla, csak te. Az egyszer elkövetett főzési bakit, pedig könnyebb lesz elkerülni később.

Tehát ha egyedül élsz, nem kell lemondanod a finom, házias ételekről. Nincs is annál jobb, mint élvezni az ételek ízét, amelyeket te készítettél el. És nem mellesleg a pénztárcádnak és az egészségednek is nagyon jót tesz, ha magadnak főzöl.

A hegymászás művészete, avagy hegyek és élmények

Hegymászókat interjúvolni mindig érdekes és izgalmas lehetőség, hiszen ezek az emberek rendkívüli teljesítményeket érnek el. Kíváncsi voltam, hogyan alakul ki ez a szenvedély, milyen a hegymászók élete, mi motiválja őket, milyen élményeik és kihívásaik vannak. Kontár Nándor és Kepsta Viktor hegymászókkal beszélgettem.

A mese, mint megküzdési stratégia

Sokat olvashatunk a mesélés, a mesék pozitív hatásáról, legyen szó az esti sztori hallgatásról, az óvodai történet mondásról vagy a felnőtteknek szóló mesebeli mondákról. Gyakran úgy gondolunk ezen alkotásokra, hogy azért csináljuk, mert a történetek erkölcsi tanítása fontos a gyerekek számára, sokat tanulhatnak belőle, ráadásul a mese a saját nemzeti hagyományunk, kultúránk része, és ezáltal megismerhetünk más nemzeteket, kultúrákat is.

Hogyan építsünk hatékony edzésrutint otthon?

Hogyan kezdjünk el edzeni anélkül, hogy drága bérletet kellene venni vagy edzőterembe járnunk? Aki az otthoni edzésre szavaz, nekik hasznos dolgokat hozunk mai cikkünkben.

Hogyan hat a közösségi média az életmódra?

Hogyan befolyásolja a közösségi média mindennapjainkat és miként találhatunk egészséges egyensúlyt a digitális világ és a valóság között? Hogyan hat a közösségi média az életmódra? Erre keressük a válaszokat.

Hatékony időgazdálkodás a mai modern világban

Hogyan kezelhetjük jobban a napjainkat, hogy több időnk maradjon a fontos dolgokra? Taktikákat kínálunk hatékony időbeosztásra a munka és szórakozás közötti egyensúly megtalálásához.