Menü

Egészségmegőrzés az irodában is!

Ülőmunkát végzők körében a leggyakoribb problémát a mozgásszervi betegségek, látásromlás, magas vérnyomás, stressz okozta megbetegedések és visszérpanaszok jelentkezhetnek. Mit tehetünk a megelőzésért?

A monitort állítsuk megfelelő szögbe. Persze ez egyértelműnek hangozhat, holott sokan hibásan és rossz helyre állítják a képernyőt. Fontos, hogy szembe legyen, lehetőleg az asztal közepén helyezkedjen el. A magassága semmiképp nem megfelelő, ha felfelé kell nézni rá, mely szintén sok irodában hiba! A fényerőre is figyeljünk: ne legyen világos, de annyira sötét sem, hogy erőltetni kelljen a szemünket.

A testtartásra való odafigyelésre a legtöbben csak legyintenek, ami hatalmas hiba. Helyes testtartás esetén a csípőnket toljuk a lehető leghátrébb a széken, vállainkat engedjük le, csuklónk és alkarunk pedig mindig legyen alátámasztva! A térdek 90 fokos szöget zárjanak be, és az egész talpunk pihenjen a talajon, ne pedig csak a lábujjaink. A nők közel 80%-a keresztbe teszi a lábát, amint leül, és a férfiak is előszeretettel kulcsolják át a bokájukat. Alkalmanként ez nem is okozna problémát, ha azonban a munkahelyünkön a nap jelentős részében így tartjuk a lábainkat, az visszerességhez is vezethet.

A szem könnyen elfárad és kiszárad, főleg ha a monitort bámuljuk. Félóránként pihentessük a szemünket azzal, hogy pár percre elfordulunk a képernyőtől, esetleg lehunyva tartjuk,szükség esetén pedig használjunk műkönnyet.

Ne hanyagoljuk el a relaxációt. A munka stresszes, mindenki a maga bevált módján csökkentheti azt, viszont fontos, hogy hazaérkezés után pár perc nyugalomban a lelkünk is hazaérjen. Engedjük el az aznapi gondokat, vagy csak hagyjuk a munkahelyen. A stressz kezelés még mindig sokaknál háttérbe szorul, pedig köztudott, mennyi egészségügyi probléma hátterében ez áll.

Figyeljünk az étkezés-mozgás arányára. Ha már nassolunk, igyekezzük azt gyümölcsökkel tenni, ne pedig csokival, vagy cukros energiabombákkal. Szintén érdemes egy liter vizet odakészíteni magunk mellé, melybe akarva-akaratlanul is beleiszunk majd, így nem feledkezve el a napi folyadékbevitelről sem.

Figyeljünk szervezetünk jeleire, és mindenképp szánjunk időt a szűrővizsgálatokra is, melyek már azelőtt rámutathatnak a problémára, mielőtt visszafordíthatatlanná válna.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.