Menü

Egészségmegőrzés az irodában is!

Ülőmunkát végzők körében a leggyakoribb problémát a mozgásszervi betegségek, látásromlás, magas vérnyomás, stressz okozta megbetegedések és visszérpanaszok jelentkezhetnek. Mit tehetünk a megelőzésért?

A monitort állítsuk megfelelő szögbe. Persze ez egyértelműnek hangozhat, holott sokan hibásan és rossz helyre állítják a képernyőt. Fontos, hogy szembe legyen, lehetőleg az asztal közepén helyezkedjen el. A magassága semmiképp nem megfelelő, ha felfelé kell nézni rá, mely szintén sok irodában hiba! A fényerőre is figyeljünk: ne legyen világos, de annyira sötét sem, hogy erőltetni kelljen a szemünket.

A testtartásra való odafigyelésre a legtöbben csak legyintenek, ami hatalmas hiba. Helyes testtartás esetén a csípőnket toljuk a lehető leghátrébb a széken, vállainkat engedjük le, csuklónk és alkarunk pedig mindig legyen alátámasztva! A térdek 90 fokos szöget zárjanak be, és az egész talpunk pihenjen a talajon, ne pedig csak a lábujjaink. A nők közel 80%-a keresztbe teszi a lábát, amint leül, és a férfiak is előszeretettel kulcsolják át a bokájukat. Alkalmanként ez nem is okozna problémát, ha azonban a munkahelyünkön a nap jelentős részében így tartjuk a lábainkat, az visszerességhez is vezethet.

A szem könnyen elfárad és kiszárad, főleg ha a monitort bámuljuk. Félóránként pihentessük a szemünket azzal, hogy pár percre elfordulunk a képernyőtől, esetleg lehunyva tartjuk,szükség esetén pedig használjunk műkönnyet.

Ne hanyagoljuk el a relaxációt. A munka stresszes, mindenki a maga bevált módján csökkentheti azt, viszont fontos, hogy hazaérkezés után pár perc nyugalomban a lelkünk is hazaérjen. Engedjük el az aznapi gondokat, vagy csak hagyjuk a munkahelyen. A stressz kezelés még mindig sokaknál háttérbe szorul, pedig köztudott, mennyi egészségügyi probléma hátterében ez áll.

Figyeljünk az étkezés-mozgás arányára. Ha már nassolunk, igyekezzük azt gyümölcsökkel tenni, ne pedig csokival, vagy cukros energiabombákkal. Szintén érdemes egy liter vizet odakészíteni magunk mellé, melybe akarva-akaratlanul is beleiszunk majd, így nem feledkezve el a napi folyadékbevitelről sem.

Figyeljünk szervezetünk jeleire, és mindenképp szánjunk időt a szűrővizsgálatokra is, melyek már azelőtt rámutathatnak a problémára, mielőtt visszafordíthatatlanná válna.

Mire jó az útifű maghéj?

Az útifű maghéj pozitív hatásai egyre szélesebb körben ismertek. Mondhatni, hogy ez az univerzális növény most ismét aranykorát éli. Meg is érdemli, hogy az egészségtudatos konyha és házipatika elmaradhatatlan kiegészítőjévé váljon.

Harmadlagos dohányzás. Mi az?

Aktív dohányos maga a cigarettázó, ezt tudjuk, a passzív dohányzástól pedig a dohányosok környezetében élők szenvednek, azonban létezik a harmadlagos dohányzás okozta állapot, ennek hatásairól is kell beszélni.

Mennyit kell inni?

A megfelelő vízfogyasztás az egészséges élet alapfeltétele. A szervezetünk körülbelül 70%-át víz teszi ki, ezért is elengedhetetlen a pótlása

Szója és pajzsmirigy

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.