Tippek a tavaszi hétvégékre, hogy ne csak otthon ülj
- Dátum: 2018.04.24., 21:23
- biciklizés, falu, főzés, hétvége, kirándulás, látványosság, ötletek, szabadidő, tavasz, túra, város
A hosszú, keservesen múló tél után végre itt a tavasz, és az átlagos hétvégéken túl részünk lesz még pár hosszú hétvégében is, például május 1-jén vagy pünkösdkor. Az így felszabaduló időnket megéri hasznosan tölteni. Félretenni egy kicsit a munkát, a tanulást, és kikapcsolódni, vagy belekezdeni valami újba.
A legkézenfekvőbb program egy (hosszú) hétvégére a kirándulás. Nem feltétlenül muszáj messzire utazni, drágán szállást foglalni, majd azon idegeskedni, vajon kárba megy-e az a rengeteg pénz, amit erre szántunk. Kirándulásszervezésben a spontaneitás is hasznos tud lenni. Ha szombat délután jó az idő, felülhetünk a biciklire és elmehetünk egy szomszédos faluba, vagy meglátogathatunk egy, a lakóhelyünkön kívül eső látványosságot. Így mozgunk is egy kicsit, ki is mozdulunk, és valami olyat látunk, ami mellett máskor csak úgy elmennénk.

Ha mégis több napra szeretnénk elutazni, érdemes időt szánni a pontos szervezésre. „Hova megyünk? Hány éjszakára? Mivel éri meg menni? Kérjünk ellátást vagy főzzünk?” Ezek mind fontos kérdések, amelyeken olykor, több ezer forintot spórolhatunk. Egy villámutazás egy éjszakára igénybe vett szállással, otthonról csomagolt reggelivel és kerti sütögetéssel, a reggeli legelső busszal és egyetlen hátizsákkal is tökéletes. Ezért nem kell súlyos tízezreket fizetni, az élmény mégsem marad el.
Persze nem lehet minden hétvégén kirándulni. Olykor az idő is alkalmatlan erre. Ilyenkor otthonra kell kitalálni valamit. Nem kell olvasásra és sorozatnézésre szorítkozni, habár néha arra is szükség van. De sokkal izgalmasabb ilyenkor, amikor több időnk van, kipróbálni egy új receptet, amire egyébként nem szánnánk rá magunkat. A kísérletezés öröme, és hogy valami ritkát készítettünk, feldobja az egyébként szürke hétvégét. Sőt, ha nagyon jól sikerül a főzés, áthívhatjuk a barátainkat, közösen elfogyaszthatjuk, amit készítettünk, és közben minőségi időt tölthetünk együtt.
Ez csak néhány ötlet, hogy kiszakadjunk a megszokott napjainkból, de egy kis kreativitással színt vihetünk a tavaszi hétvégékbe.
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.