Menü

5 tévhit az érzelmi intelligenciáról

Az érzelmi intelligencia mostanában felkapott fogalom. Azonban, a köztudatban kissé elferdítve került bele a meghatározás. A cikkből kiderül, hogy mi is pontosan az EQ és mi az, aminek nem sok köze van hozzá.

Lássuk a tévhiteket!

1/Az EQ egyenlő a szuperérzékenységgel vagy azzal, hogy nagyon empatikus vagy.

Az empátia is része a magas EQ-nak, azonban emellett még a képesség magasabb szintű önszabályozásra, önmotiválásra, konfliktuskezelés, stresszkezelés, optimizmus, önérvényesítés. Vagyis nem egyenlő azzal, ha mondjuk, a másinak rossz kedve van, akkor ráhangolódok és megértem. Ez is benne van, de utána elhatárolódok tőle és képes vagyok madártávlatból is ránézni a helyzetre. Nem az érzelmek elhatalmasodását jelenti, hanem éppen azt, hogy megtanulunk bánni az érzelmekkel ,és a megfelelő helyzetben a megfelelő érzelmi reakciót adni.

2/Az IQ szintje ugyanolyan magas, mint az EQ szintje.

Egy bizonyos sávban valóban együtt mozog a két intelligencia mutatószám, azonban akiknek különösen magas az iQ-juk, azok hajlamosabbak később kevésbe jól kezelni az érzelmeiket. Elválik az érzelem és értelem.

3/Az magas EQ-val rendelkező emberekkel bármit meg lehet tenni, mert hagyják.

Az érzelmileg intelligens ember nem bántó, de nem is azt jelenti, hogy nem védi meg magát, vagy másokat egy adott helyzetben. Csak pontosan érzi azt a határt, ahonnan egy adott reakció, már agressziónak számítana. Lehet, hogy felemeli a hangját, vagy kikér magának dolgokat. Vagyis nem kell mindent eltűrni annak, aki kiemelkedő EQ-val rendelkezik.

4/Egy szociopata/pszichopata nem lehet érzelmileg intelligens.

Azt gondoljuk, hogy a szociopaták vagy pszichopaták érzelmi vademberek. Pedig ez nem így van, nagyon is jól ismerik az érzelmeket. Sőt! Néha jobban is, mint egy antiszociális személyiségzavarral nem rendelkező ember. Például, remekül használják a széles érzelmi repertoárjukat manipulálásra. Tehát, rájuk az ember érzelmi vezérlőrendszerének széleskörű ismerete nagyon is jellemző.

5/A magas EQ-jú ember, jobban meg tudja élni az érzéseit, mint mások.

Nem jobban, csak tudatosabban! Egy magas EQ-val rendelkező ember tudatosabb az érzelmeire. Nem hagyja, hogy az érzelmei elsodorják!

Nem azt mondja, hogy: „Mérges vagyok rád, mert megint széthagytad a ruháidat!”. Hanem azt: „Dühös vagyok a rendetlenség miatt, mert van ebben valami, ami engem a helyzetben zavar és bennem zavart okoz és lehet, hogy rajtad töltöm ki a dühömet!”

Ebben a helyzetben megláthatjuk a részelemeket. :"Hogy zavar a rendetlenség. Neked már mondtam, hogy zavar és hogy mégis csinálod, az azt jelenti, hogy nem vagyok neked elég fontos. Ha nem vagyok neked elég fontos, akkor nem is szeretsz eléggé. Vagyis tulajdonképpen lebecsülsz engem azzal, hogy széthagyod a ruháidat és nem tartasz eléggé szerethetőnek és el fogsz hagyni. Korábban is megtörtént már ez velem, ezt pedig nem akarom! Ezért dühös leszek rád, mert megjeleníted ezt a félelmemet."

Ugyanakkor, lehet a másik ember csak egyszerűen figyelmetlen volt, vagy számára ez nem akkora dolog és nem azt jelenti, hogy ne szeretné a partnerét. Ha a másik ember szemén át is tudom látni magam, vagy elfogadok alternatív megoldási lehetőségeket, azzal lehet, hogy elkerülök egy veszekedést, amiből, ha több van, akkor később valóban ahhoz vezethet ( az állandó feszültség a konfliktusok miatt) , hogy nem szeretek a másikkal lenni és megszűnik a szeretetkapcsolat.

Tehát a jövőben, ha magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberre gondolunk, akkor ne egy érzelmileg labilis nő képe vetüljön képzeletbeli képernyőnkre, hanem egy olyan ember, aki ura az érzéseinek és hangulatának és képes más érzéseit és hangulatát is megérteni.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.