Menü

Mi is az a surimi?

A surimivel, akkor találkoztam először, mikor estére, egy kis nassolnivalót kerestem a boltban. A sok bóklászás után, megkívántam a sajtot, és mint kicsi sajtrudaknak tekintve a surimit, megvettem úgy, hogy nem is olvastam el a hátulján lévő tájékoztatót. A hálóban körülbelül 5-10 rúd volt, illetve egy mártogatós szósz. Hazaérve, az első adagot kibontva, gyanítani kezdtem, hogy ez még sem sajt, mivel hal szaga volt. Elolvasva az apróbetűs részt, hogy mi is ez a termék, igen csak nagyot néztem, hiszen addig még csak hallani sem hallottam róla. Na, de most nézzük meg, miről is van szó.

Hogyan készítik?

Számos tisztítási folyamaton átmegy. Először eltávolítják a hal fejét, pikkelyeit, bőrét, belsőségeket és a szálkákat. A halhúst ledarálják, majd vízzel átmossák, hogy a vért eltávolítsák. A vizet eltávolítva pedig egy színtelen, szagtalan, íztelen halpépet kapunk.Finomra darált, átszitált, áttisztított, tengerben élő halakból készült fehér színű rudacskák. A jó minőségű jelzőt szokták hozzá kötni, hiszen 30-50 százalék halat tartalmaz és nyersen is fogyasztható. Emellett tojásfehérje, keményítő és víz alkotja. Magas a fehérjetartalma, viszont a kalóriatartalma alacsony. A japán surimi, amely ősi hagyományokkal rendelkezik, kiváló alapanyaga lehet a szendvicseknek, salátáknak, de szószok mellett, nyersen is megállja a helyét.

Fogyasztás

Hazánkban a legtöbb hipermarketben megtalálható termék, viszont Magyarországon, illetve Európa nagy részén, még nem igazán ismert alapanyag. A legnagyobb választékkal és fogyasztással Japán büszkélkedhet, de az orosz gasztronómiában is találkozhatunk a surimivel.

Ha már átvettük, hogy milyen pozitívumokat állítanak róla, akkor most nézzük meg az ellenkezőjét is, hogy tisztán lássuk a surimi helyzetét. Rengeteg blogot olvastam, ahol negatívan nyilatkoznak a termékről és becsapásnak tartják, hiszen a legtöbb ember úgy járt, mint én, hogy nem annak vásárolta meg, mint aminek ő gondolta.

Több tévhit is kering körülötte. Gyakran nevezik rákrudacskának, viszont soha életében nem látott rákot. Csak ízesítésben található valami rákféle. De az tény, hogy sok benne az ízfokozó és a rettegett E-betűs adalékanyagok. A surimi oldalát, piros vagy narancssárga színnel dekorálják, amely szintén nem nyeri el a vásárlók tetszését.

Mivel rákízesítésű, ezért sokan azt hiszik, hogy az is, és csak otthon döbbenek rá a turpisságra. Viszont az átverést segíti az is, hogy gyakran garnélának, vagy ráknak formázzák és így a gyanútlan és a kapkodó vevő, aki nem olvassa el az apróbetűs részt, az úgy vásárolja meg a surimit, hogy nem is tudja, hogy mit rak a kosarába.

Mivel íztelen, így szinte bármivel ízesíthető és puha, rugalmas álagának köszönhetően könnyen formázható és vágható. Számtalan elkészítési módot találunk az interneten, viszont én most megosztom, hogyan készítettem el, a véletlen vásárolt surimi-mat.

Recept

Hozzávalók:

  • egy csomag surimi
  • két marék rizs
  • 3 főtt tojás
  • konzerv kukorica (ízlés szerint)
  • majonéz ( ízlés szerint)

Elkészítés:

A rizst vízben megfőzzük, majd lehűtjük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, majd kockákra szeljük. A surimit olajban megpirítjuk, majd a megpirított rudacskákat felkarikázzuk. Ezt követően a rizst, surimit, tojást, kukoricát, majonézt összekeverjük, és a hűtőbe tesszük pár órára.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.