Mi is az a surimi?
- Dátum: 2018.06.25., 21:44
- bevásárlás, előnyök, étel, fogyasztás, hal, halpép, hátrányok, hús, nasi, rák, recept, surimi, szupermarket, tévedés, tojás
A surimivel, akkor találkoztam először, mikor estére, egy kis nassolnivalót kerestem a boltban. A sok bóklászás után, megkívántam a sajtot, és mint kicsi sajtrudaknak tekintve a surimit, megvettem úgy, hogy nem is olvastam el a hátulján lévő tájékoztatót. A hálóban körülbelül 5-10 rúd volt, illetve egy mártogatós szósz. Hazaérve, az első adagot kibontva, gyanítani kezdtem, hogy ez még sem sajt, mivel hal szaga volt. Elolvasva az apróbetűs részt, hogy mi is ez a termék, igen csak nagyot néztem, hiszen addig még csak hallani sem hallottam róla. Na, de most nézzük meg, miről is van szó.
Hogyan készítik?
Számos tisztítási folyamaton átmegy. Először eltávolítják a hal fejét, pikkelyeit, bőrét, belsőségeket és a szálkákat. A halhúst ledarálják, majd vízzel átmossák, hogy a vért eltávolítsák. A vizet eltávolítva pedig egy színtelen, szagtalan, íztelen halpépet kapunk.Finomra darált, átszitált, áttisztított, tengerben élő halakból készült fehér színű rudacskák. A jó minőségű jelzőt szokták hozzá kötni, hiszen 30-50 százalék halat tartalmaz és nyersen is fogyasztható. Emellett tojásfehérje, keményítő és víz alkotja. Magas a fehérjetartalma, viszont a kalóriatartalma alacsony. A japán surimi, amely ősi hagyományokkal rendelkezik, kiváló alapanyaga lehet a szendvicseknek, salátáknak, de szószok mellett, nyersen is megállja a helyét.

Fogyasztás
Hazánkban a legtöbb hipermarketben megtalálható termék, viszont Magyarországon, illetve Európa nagy részén, még nem igazán ismert alapanyag. A legnagyobb választékkal és fogyasztással Japán büszkélkedhet, de az orosz gasztronómiában is találkozhatunk a surimivel.
Ha már átvettük, hogy milyen pozitívumokat állítanak róla, akkor most nézzük meg az ellenkezőjét is, hogy tisztán lássuk a surimi helyzetét. Rengeteg blogot olvastam, ahol negatívan nyilatkoznak a termékről és becsapásnak tartják, hiszen a legtöbb ember úgy járt, mint én, hogy nem annak vásárolta meg, mint aminek ő gondolta.
Több tévhit is kering körülötte. Gyakran nevezik rákrudacskának, viszont soha életében nem látott rákot. Csak ízesítésben található valami rákféle. De az tény, hogy sok benne az ízfokozó és a rettegett E-betűs adalékanyagok. A surimi oldalát, piros vagy narancssárga színnel dekorálják, amely szintén nem nyeri el a vásárlók tetszését.
Mivel rákízesítésű, ezért sokan azt hiszik, hogy az is, és csak otthon döbbenek rá a turpisságra. Viszont az átverést segíti az is, hogy gyakran garnélának, vagy ráknak formázzák és így a gyanútlan és a kapkodó vevő, aki nem olvassa el az apróbetűs részt, az úgy vásárolja meg a surimit, hogy nem is tudja, hogy mit rak a kosarába.
Mivel íztelen, így szinte bármivel ízesíthető és puha, rugalmas álagának köszönhetően könnyen formázható és vágható. Számtalan elkészítési módot találunk az interneten, viszont én most megosztom, hogyan készítettem el, a véletlen vásárolt surimi-mat.
Recept
Hozzávalók:
- egy csomag surimi
- két marék rizs
- 3 főtt tojás
- konzerv kukorica (ízlés szerint)
- majonéz ( ízlés szerint)
Elkészítés:
A rizst vízben megfőzzük, majd lehűtjük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, majd kockákra szeljük. A surimit olajban megpirítjuk, majd a megpirított rudacskákat felkarikázzuk. Ezt követően a rizst, surimit, tojást, kukoricát, majonézt összekeverjük, és a hűtőbe tesszük pár órára.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!