Menü

Mi is az a surimi?

A surimivel, akkor találkoztam először, mikor estére, egy kis nassolnivalót kerestem a boltban. A sok bóklászás után, megkívántam a sajtot, és mint kicsi sajtrudaknak tekintve a surimit, megvettem úgy, hogy nem is olvastam el a hátulján lévő tájékoztatót. A hálóban körülbelül 5-10 rúd volt, illetve egy mártogatós szósz. Hazaérve, az első adagot kibontva, gyanítani kezdtem, hogy ez még sem sajt, mivel hal szaga volt. Elolvasva az apróbetűs részt, hogy mi is ez a termék, igen csak nagyot néztem, hiszen addig még csak hallani sem hallottam róla. Na, de most nézzük meg, miről is van szó.

Hogyan készítik?

Számos tisztítási folyamaton átmegy. Először eltávolítják a hal fejét, pikkelyeit, bőrét, belsőségeket és a szálkákat. A halhúst ledarálják, majd vízzel átmossák, hogy a vért eltávolítsák. A vizet eltávolítva pedig egy színtelen, szagtalan, íztelen halpépet kapunk.Finomra darált, átszitált, áttisztított, tengerben élő halakból készült fehér színű rudacskák. A jó minőségű jelzőt szokták hozzá kötni, hiszen 30-50 százalék halat tartalmaz és nyersen is fogyasztható. Emellett tojásfehérje, keményítő és víz alkotja. Magas a fehérjetartalma, viszont a kalóriatartalma alacsony. A japán surimi, amely ősi hagyományokkal rendelkezik, kiváló alapanyaga lehet a szendvicseknek, salátáknak, de szószok mellett, nyersen is megállja a helyét.

Fogyasztás

Hazánkban a legtöbb hipermarketben megtalálható termék, viszont Magyarországon, illetve Európa nagy részén, még nem igazán ismert alapanyag. A legnagyobb választékkal és fogyasztással Japán büszkélkedhet, de az orosz gasztronómiában is találkozhatunk a surimivel.

Ha már átvettük, hogy milyen pozitívumokat állítanak róla, akkor most nézzük meg az ellenkezőjét is, hogy tisztán lássuk a surimi helyzetét. Rengeteg blogot olvastam, ahol negatívan nyilatkoznak a termékről és becsapásnak tartják, hiszen a legtöbb ember úgy járt, mint én, hogy nem annak vásárolta meg, mint aminek ő gondolta.

Több tévhit is kering körülötte. Gyakran nevezik rákrudacskának, viszont soha életében nem látott rákot. Csak ízesítésben található valami rákféle. De az tény, hogy sok benne az ízfokozó és a rettegett E-betűs adalékanyagok. A surimi oldalát, piros vagy narancssárga színnel dekorálják, amely szintén nem nyeri el a vásárlók tetszését.

Mivel rákízesítésű, ezért sokan azt hiszik, hogy az is, és csak otthon döbbenek rá a turpisságra. Viszont az átverést segíti az is, hogy gyakran garnélának, vagy ráknak formázzák és így a gyanútlan és a kapkodó vevő, aki nem olvassa el az apróbetűs részt, az úgy vásárolja meg a surimit, hogy nem is tudja, hogy mit rak a kosarába.

Mivel íztelen, így szinte bármivel ízesíthető és puha, rugalmas álagának köszönhetően könnyen formázható és vágható. Számtalan elkészítési módot találunk az interneten, viszont én most megosztom, hogyan készítettem el, a véletlen vásárolt surimi-mat.

Recept

Hozzávalók:

  • egy csomag surimi
  • két marék rizs
  • 3 főtt tojás
  • konzerv kukorica (ízlés szerint)
  • majonéz ( ízlés szerint)

Elkészítés:

A rizst vízben megfőzzük, majd lehűtjük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, majd kockákra szeljük. A surimit olajban megpirítjuk, majd a megpirított rudacskákat felkarikázzuk. Ezt követően a rizst, surimit, tojást, kukoricát, majonézt összekeverjük, és a hűtőbe tesszük pár órára.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!