Menü

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

Hiába tudjuk, hogy az egészséges életmódba nem illeszthetőek bele a szénsavas, cukros üdítők, ettől függetlenül mégis látjuk, hogy roskadásig állnak a boltok polcain a különböző ízű és márkájú italok. Az manapság már nem titok, hogy a cukorra hogyan reagál a szervezetünk, de a többi hatásról is érdemes tudomást szerezni.

Foszforsav

A szénszavas üdítők savanyúságát foszforsavval kompenzálják általában, mely nagy mennyisében a szervezetben megköti a kálciumot, amely így nem tud felszívódni. Márpedig tudjuk, hogy a kálcium, igen komoly szerepet játszik a csontképződésben. Néhány kutatás kimutatta, hogy sokkal gyakoribb a tinédzserek körében a csonttörés a szénsavas üdítőt rendszeresen fogyasztók körében, mint nem így tevő társaiknál.

Dehidratáltság

A szénsavas üdítők szinte mindegyike tartalmaz koffeint, ami nem csak az éberségünkért felelős, de a szervezetre vízhajtóként hatnak. Szomjúság érzetünket, csak pillanatokig csillapítja, igazából sokkal inkább szárít. Ihatjuk literszámra, a megfelelő hidratáltságot nem érhetjük el vele.

Májkárosodás

A cukros üdítők elhízáshoz vezethetnek, sokszor épp ezért mesterséges édesítőszerrel ízesített típusait vesszük kézbe. Bár ,így a cukor káros hatásaitól megvédjük a szervezetet, viszont az édesítőszerek bontásáért a máj komoly feladatot végez. Hosszú távon a folyamatos megterheléstől májkárosodás és zsírbontási problémák is létrejöhetnek.

Mi a helyzet a bubis vízzel?

A szénsavas ásványvíz esetén, nem állapítottak meg specifikus károsító hatásokat eddig még, azonban a refluxosok és a gyomorsav túltengéssel élők jobb, ha hanyagolják. Szintén vannak arról vélemények, hogy vese károsodásában szerepet játszik a túlzott bevitel, de erre- egyelőre- semmilyen konkrét, orvosi bizonyíték nincs. A bubis víz, azonban segítheti az emésztést, ezért érkezés után kellemes hatással van a szervezetre. Edzés után, azonban jobb kerülni, mivel telít és puffaszt, és annak illúzióját adja, hogy elég vizet ittunk, mely enyhe kiszáradáshoz is vezethet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.