Menü

Slackline – avagy egy sokoldalú extrém sport

Mielőtt rátérnénk arra, hogymiért jó ez és mennyi lehetőség van benne, tisztázzuk, mi is ez az új, talán még mindig nem túl elterjedt extrém sport.

Tulajdonképpen egy nejlonból, vagy poliészterből készült óriási spaniferről van szó, amit kifeszíthetünk két szimpatikusnak tűnő szilárd pont közé. Ez a szilárd pont lehet fa, állvány, akármi. A lényeg, hogy valóban tartson. Na de miért akarna valaki „kötéltáncolni”? Bár a legtöbben ezzel a szóval illetik, itt azért kicsit többről van szó. Míg a kötéltáncnál merev kötélen sétálunk, itt rugalmas az anyag, ezért kicsit olyan, mintha egy trambulinon ugrálnánk, ráadásul a kifeszített „kötél” lapos, így könnyebb rajta egyensúlyozni. A szélessége fajtától függ, az egészen vékonytól a talpszélességűig kapható, minden méretben.

Nos, a dolog pikantériáját az adja, hogy rengeteg módon lehet használni. Van, aki csak az egyensúlyérzékének javítására használja, egyszerűen sétálgat rajta oda-vissza. Van, aki jógázik rajta, mivel így az egyszerűbb mozdulatok is nagy kihívást jelentenek. Lehet rajta merészebb mutatványokat is csinálni, szaltózni, ugrálni, ez is egyfajta stílus. Vannak, akik a koncentrációs képességük javítása miatt kezdtek bele, mivel nem csak fizikai, szellemi jelenlétet is igényel. Azonban, akármerről kerülgetjük, minden irányból találunk közös pontot. A mozgást. Amellett, hogy igen szórakoztató és az egészen kicsiktől az egészen nagyokig, bárki kipróbálhatja, rendkívül alaposan megmozgatja a testet. Ráadásul, még ha fizikailag el is fáradunk, a jó levegőn, természetben töltött idő és kikapcsolódás épp ellenkezőleg; feltölti szellemileg az embert.

A kicsit merészebbek kipróbálhatják a slackline különböző formáit. Beszélhetünk urbanliningról, ahol lakott területeken, városokban, parkokban űzik a sportot, vagy ott van a waterlining, amikor víz fölött, vagy akár vízben feszítik ki a kötelet. A tricklining egyszerűen azt jelenti, hogy különböző mutatványokat végzünk a kötélen. A highline az a verzió, ahol magasan a föld vagy víz fölött feszítik ki a spanifert. Bármelyik formáját is választjuk, egy biztos: egy új, érdekes és különösen jó mozgásformával ismerkedhetünk meg, nem beszélve arról a fantasztikus közösségről, ami eköré az extrém sport köré épült.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?