Menü

Amikor már elviselhetetlen a kánikula

Ki nem állhatom, mikor a lépcsőházból már úgy lépek ki, hogy arcon csap a forró levegő, pár lépés után már rám ragad a ruha, a páratartalom miatt pedig a fejbőröm kezd el izzadni először, ami hamarosan csatakos, vizes hajat jelent, az izzadtságfoltokról nem is beszélve. A sminkről már rég lemondtam a nyáron (a májfoltokat úgysem tünteti el) a naptej meg annyira zsírossá válik a bőrünkön, hogy csak azon imádkozom a bekent gyerekeim ne a homokozó felé vegyék az irányt naptejes bőrrel. A kánikula azt hiszem sokunknak megkeseríti az életét, pedig én tényleg jobban szeretem a meleget, mint a jeges szelet és csontig hatoló hideget télen, így még ilyenkor is azt vallom, hogy örülök, hogy nyár van, viszont az ember nem lehet nonstop vízparton, bizony jól jönnek trükkök a mindennapi életben a forróság elviseléséhez.

Hogy kikerüljük a legnagyobb meleget, sportoljunk a kora reggeli, sőt, inkább a hajnali órákban. Tudom, hogy nem egyszerű felkelni, de tapasztalatból mondom, hogy a hajnal 5 óra is már határeset, ami a hőmérsékletet illeti, reggel 6 óra után pedig már kezdődik a fülledt kánikula. Az esti órákban sem igazán a legjobb az edzés, hiszen még este 10-11 órakor is nehezen tudunk álomba merülni, annyira kellemetlen a hőség. A hajnali órákban frissítőbb a levegő, ezt az időt célozzuk meg a mozgásra, a reggeli edzés ráadásul jobban méregtelenít, jobban pörgeti az anyagcserét.

A nyár leggyakoribb mondata az "igyunk elég folyadékot", ne is várjuk meg, amíg szomjasak leszünk, mindenképp töltsük fel vízkészleteinket, ilyenkor sokat izzadunk, pótolni kell a folyadékot, még lefekvés előtt is inni kell, hogy hidratáltak maradjunk.

Hűtsd le magad! Ezt minden értelemben...nálunk áll a kádban a víz és ha kell naponta többször beleteszem a fiaimat vagy magamat, felfrissít, igaz nem tart sajnos sokáig a felfrissülés. A hűtőben ilyenkor annyi vizet tárolok el, amennyi csak befér, lehet hideg víz, jeges tea, mentás-citromos víz, vagy akár egy pohár hideg tej, kókusztej. Nagyon sokszor szolgáljuk ki magunkat a hűsítő nedűkből, félő is, hogy ettől egyszer felmondja a hűtőnk a szolgálatot.

A lakást hajnalban alaposan átszellőztetem, majd reggel rögtön le is engedem a redőnyöket, s estig általában így is marad, észrevehetően nagy a különbség a forró melegből hazaérve, szeretem, mikor a hűvös félhomály fogad. Igaz ez a kellemes érzés néhány perc után elmúlik és újra érzem, hogy mennyire melegem van. Lefekvéshez mindenképp könnyű anyagú hálóruhát válasszunk, de az igazság az, hogy egy kisgatyában alszanak a törpéim és én is egy kiegyezek egy trikó-bugyi szettel...

Nyári melegben javasolt kerülni a tejtermékeket, különösen a zsíros tejtermékeket, sokakat puffaszt, vizesít ami nem hiányzik ilyen hőségben, a nehéz, zsíros ételek is megterhelőek, a fűszeres-csípős ízeket se ilyenkor válasszuk, sokkal jobban izzadunk tőlük. Barátunk a legnagyobb melegben egy vizes törülköző, ám sokszor elég csak bizonyos pontokat hűsíteni, például ilyen a csukló, a boka, a combok belső oldala és a nyak.

Végezetül hoztam egy nagyon jó trükköt a meleg ellen, mely segítség lehet elalváshoz: reggel dobjuk be a friss lepedőt a hűtőszekrénybe (zacskóba vagy szatyorba téve), majd lefekvés előtt vegyük ki, tegyük az ágyra, és hűsítsük vele testünket.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.