Menü

Zabkása, arcradír, hajpakolás

Gyakran előfordul, hogy egy proteinsütibe csak tojásfehérjét teszek, vagy a rántottába kevesebb sárgáját, így megmarad a tojásból némi alapanyag. A tojás sárgája nagyon jó a bőrnek, a kedvenc arcpakolásom alapja. Eleinte azt gondoltam kizárt dolog, hogy én ezt a család előtt felkenjem az arcomra, de van, amikor úgy hozza az élet, hogy bizony vasalás és főzés közben nincs idő bedőlni a fürdőkádba egy fél órára relaxálni semmilyen arcpakolással, így a házimunka közben szépül az ember lánya, de kiváltságosok mindenképp lazítsanak ezzel a kencével az arcukon egy jó húsz percet a fürdőszobában.

A recept pedig a következő: egy tojás sárgájához szoktam cseppenteni jó minőségű olívaolajat, egy teáskanál mézet, egy teáskanál tejet és annyi zablisztet, hogy fel tudjam vinni az arcomra, kissé sűrű, kenhető massza legyen. Ha folyós, vagy túl darabos, nem marad fent a bőrön, ezért fontos eltalálni a sűrűséget. Amikor megszáradt a bőrünkön, akkor mossuk le, nem lesz egyszerű, de megéri a fáradozást, tényleg babapopsi puhaságú arcbőrünk lesz.

A zab magas rost és gazdag E- illetve B-vitamintartalma mellett számos gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, a bőrnek is valóságos csodaszer. Normalizálja a bőr faggyútermelését, kitisztítja a pórusokat, és eltávolítja az elhalt hámsejteket, puhítja a bőrt. A zabpehely ráadásul nemcsak külső és belső szépítőszerünk, hanem még olcsó is, azt hiszem mondhatom, hogy könnyű beszerezni és igazán pénztárcabarát, ha életmódváltásról, házi szépségápolásról beszélünk.

Bőrradír is készíthető belőle. Ehhez keverjünk össze egy maréknyi zabpelyhet kevés cukorral, mézzel és olívaolajjal. Ez egy durvább állagú massza lesz, mint az arcpakolás, viszont eltávolítja az elhalt hámsejteket, s még érzékeny bőrre is alkalmazható, akár egész testünkön is használhatjuk.
A zabot pépesített banánnal, joghurttal is kikeverhetjük, számtalan módon készíthető belőle arcszépítő szer. A zabpelyhes hajmaszkot is érdemes kipróbálni: korpa és viszketés ellen keverjünk össze egy evőkanál zabpelyhet egy evőkanál tejjel, majd adjunk hozzá egy evőkanálnyi mandula olajat. Masszírozzuk át vele a fejbőrt, s hagyjuk hatni 20 percig.

A zab nem véletlenül oly népszerű élelmiszerünk, nemcsak zabkásaként tápláló, hanem a házi szépségápolásban is nagy hasznunkra válhat! Próbáljuk ki!

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Forróság, fény és fáradtság – Hogyan küzdjünk meg a nyári álmatlansággal?

Sokaknak ismerős lehet az az érzés, amikor fekszünk az ágyban, nézzük a plafont, a percek egyre csak telnek, és nem tudunk elaludni. A frusztráció nő, az óra ketyeg, és másnap fontos feladatok várnak ránk. A tartós meleg, a világos hajnalok és a felborult napirend miatt egyre többen küzdünk alvási nehézségekkel. A probléma nem egyéni panasz, hanem széles körű jelenség, amely mögött biológiai, környezeti és életmódbeli tényezők is állnak.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Hipermnézia – amikor nincs olyan, hogy elfelejted

Talán már mindenki járt úgy, hogy elfelejtett valamit, mert esetleg sok más dolga volt. A hipermnéziások nem tudnak felejteni még akkor sem, ha szeretnének.

Villámlás és mennydörgés – tudod, mit kell tenned?

Mindenki találkozott már olyan viharral, ami hangos dörgéssel és villámlással járt, de vajon mindenki tudja e, hogy ilyenkor mit kell tenni?