Menü

Stressz-evés

Az evés egyes emberekből olyan pozitív reakciókat vált ki, melyeket folyamatosan újra és újra át akarnak élni. Torzítja a gondolkodásukat, megváltoztatja a látásmódot és a szükségleteket. Persze, ez csak szélsőséges esetekben fordul elő ilyen formában, de kevésbé szélsőséges formában is komoly problémákat tud okozni.

Ilyen például, ha valakit semmi más nem tud megnyugtatni, csak az evés. Ez gyakran szűk étrenddel párosul, vagyis az adott személy stressz hatására mindig ugyanazt eszi. Ez az étel aktiválja szervezetében a jutalmazást, és olyan hormonok szabadulnak fel benne, amelyek elégedettséggel, esetleg nyugalommal töltik el. Ez a nyugalom azonban, akárcsak az alkohol esetében, időleges.

A legtöbb káros szokásunk éppen így alakul ki. A rövid, de azonnali örömet választjuk, először csak pár alkalommal, majd egyre többször és többször. És egy idő után mind a mennyiségen, mind a minőségen változtatni kell. Általában ilyenkor plusz elem jön a képbe. Például, ha valaki stressz-evő, előfordulhat, hogy kezdetben bármilyen étel megfelel neki, később viszont rászokhat a csokoládéra, cukrokra, egészségtelen ételekre. Ez a folyamat addig tart, míg el nem kezdi a boldogság, felszabadulás érzését kötni ahhoz az egyetlen ételhez, ami akár ahhoz is vezethet, hogy minden helyzetben fogyasztani akarja az adott ételt. Így, ha jobban belegondolunk, már nem is stressz-evésről van szó, hanem mániákus evésről, ami sokkal rosszabb, mert nehezebb a leszokás.

Tehát, ha Te is úgy veszed észre magadon, hogy stresszhelyzetben hajlamos vagy az evésbe menekülni, gondolj bele, nem teszel-e hosszú távon rosszabbat magadnak, mint ha elviselnéd a feszültséget, és később másképp vezetnéd le.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.