Menü

Önismerettel a stressz ellen

Tény, hogy a lelki problémáink idővel kihathatnak testünk egészségére is, nem egy és nem kettő betegségnek lehetnek lelki eredetű okai. A mai rohanó világban talán az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznünk, a stressz. Azonban ez nem egy egzakt dolog, ráadásul emberenként változik, hogy kinek milyen a teherbírás. Van, akinek már az is stresszforrás, hogy határidőre kell elvégezni valamit, van, aki pedig könnyen veszi a mindennapi akadályokat. Ez teljesen változó, ezen kívül pedig sokszor nem tudjuk kikerülni a stressz okát. Muszáj tehát valahogy kezelnünk a helyzetet, hiszen a későbbiekben akár tényleges egészségügyi problémáink is származhatnak abból, ha nem tesszük.

Sokan úgy gondolják, felesleges pszichológushoz járni, hacsak nem ért minket valamilyen komoly lelki trauma, aminek a feldolgozásához orvosi segítségre van szükségünk. Mások talán szégyenként élik meg, vagy azt mondják, nincs is szükségük erre. Talán így van, talán nem, de ha megkérdezünk egy pszichológust, kinek ajánlja, hogy legalább egyszer próbálja ki, azt a választ fogjuk kapni, hogy mindenkinek. A pszichológus nem oldja meg helyettünk a problémáinkat, azonban segít beszélni róluk és segít felismerni az adott helyzet megoldását.

Tulajdonképpen egy kis önismereti túrán vehetünk részt, ahol megtanuljuk saját magunknak bevallani az érzéseinket, félelmeinket és kételyeinket. Persze nem mindenki egyforma, van, akinek inkább az egyedüllét, az önálló önismeret gyakorlása segít, de egy biztos: fontos, hogy szánjunk magunkra minden nap egy kis időt, amikor kizárólag a saját belső békénkkel törődünk.

Boldog az az ember, aki önmagával őszinte. Önmagunkkal őszintének lenni nehezebb, mint ahogy első hallásra tűnik. Kimondani hangosan, hogyan érzünk és aszerint is cselekedni nem egyszerű, azonban célravezető és kifizetődő. Az önismeret viszont nem egy cél, amit ha elérünk, nincs tovább. Ez egy életen át tartó folyamat, hiszen mindig rájöhetünk magunkkal kapcsolatban újabb és újabb dolgokra. Viszont, ha a saját lelki egészségünket szem előtt tartva próbáljuk élni a mindennapjainkat, hosszú távon szívességet teszünk magunkat is és a környezetünknek is, hiszen, ha valaki stresszes és feszült, az a körülötte lévőkre is ugyan úgy kihathat és máris egy ördögi körbe kerültünk.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.