Menü

Hagyd magad aludni!

Létezik egy hormonunk, melyet melatoninnak hívnak, ez az alvási ciklust irányító hormon. A melatonint a hosszú élet titkának is nevezik, ugyanis az egyik legfontosabb hormon: ha kevesebb termelődik belőle, akkor romlik az immunrendszer, borul az alvásciklus, könnyebben elhízunk. Abban a rohanó világban pedig, amiben élünk, abszolút nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja.

A jó minőségű és megfelelő mennyiségű alvás ugyanolyan fontos az egészséghez, mint a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. A melatonin az erős immunrendszer és a hosszú élet hormonja. Éjszaka, sötétben, alvás közben keletkezik, ezért a „sötétség hormonjá”-nak is nevezik, így, ha keveset alszunk, éjjel sokáig fent vagyunk, nem pihenünk eleget (pláne a fiatalok, akiknek sok alvásra van szükségük, igényük), akkor kevesebb hormon választódik ki a szervezetünkben, ez pedig kihat az immunrendszerünkre, az idegrendszerünkre, hízni kezdünk, de más egyéb egészségügyi következményekkel is számolhatunk. Sajnos termelődése szervezetünkben már a serdülőkor tájékán csökkenni kezd, míg azután az életkor előrehaladtával csökkenni kezd, majd szinte teljesen megszűnik.

Néhány étellel azonban segíthetünk az elalvási szokásainkon, néhány élelmiszer befolyásolhatja a pihenésünket és ezáltal a melantonin termelődését. Lássuk!

Egyél banánt! Ha rendszeresen fogyasztod, fokozhatod a szervezetedben a melatonin termelődését. Plusz egy szavazat a részemről erre az édes gyümölcsre, hiszen sok más jótékony hatása mellett most már akkor ezt is tudom róla.

Keverd a zabkásádhoz, vagy készíts turmixot!

Céklalé! A cékla nemcsak a szervezet folsav- és vasszintjét növeli meg, hanem a melatonin termelődését is fokozza. Igyál céklalevet, vagy egyél céklát, a vizeleted színétől pedig ne ijedj meg. (tapasztalat)

A zabról ódákat szoktam zengeni. Régóta tudom, hogy az egyik legszuperebb élelmiszer. Most már arra is fény derült, hogy a melantonin szempontjából is érdemes fogyasztani belőle, például reggelre egy zabkását.

A nyers paradicsomra is hasonlót olvastam, segíti az éjszakai pihenést, csak úgy, mint a gyömbér, mely az immunrendszert erősíti, illetve a trópusi gyümölcsök áldásos hatását is megemlíthetjük, természetesen nem cukrozott ananászkonzerv formájában.

Összefoglalva tehát a melantonin hormon termelődését segíthetjük mostantól a fent említett ételekkel, szabadban, különösen nappali fényben, napfényben történő tartózkodással, mozgással, több sporttal, kevesebb alkohol-, és koffeinfogyasztással, s a sötétedés ciklusához alkalmazkodva, kicsit korábbi lefekvéssel, ezáltal több pihenéssel. Arról nem is beszélve, hogy aki éjjel jól alszik, az másnap is jobban érzi magát!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?