Menü

Migrén? Időjárás? Stressz? – Mit tegyek a fejfájás ellen?

„Nagy fejfájást okozol te nekem.” – hangzik a szánkból néha, ha problémás alakokba ütközünk. De bármilyen idegesítő vagy megoldhatatlannak tűnő helyzettel is álljunk szemben, sosem az jut először eszünkbe, hogy az izgalomtól valóban fájni kezd majd a fejünk. A napjaink telnek-múlnak, és mit sem törődünk azzal, hogy a szinte naponta jelentkező fájdalmat mi okozza. Csakhogy néha már hátráltató tényezővé, sőt, elviselhetetlenné válik ez az érzés, mi pedig mélyen gondolkodóba esünk, hogy a több víz, az Aspirin, a fejmasszázs vagy a friss levegő segítene jobban? Végül mindet bevetjük, és ha pár órán belül elmúlik, tanácstalanul állunk a kérdés felett, hogy rendben, elmúlt, de mitől? És ez a folyamat folyton lejátszódik.

A fejfájás csillapításának hatásossága abban gyökerezik, hogy a kialakító tényezőt felismerjük. E nélkül minden gyógyító módszer egyszerű kuruzslás marad. Ha tudjuk magunkról, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokra, esetleg az időjárás változásaira érzékenyek vagyunk, akkor érdemes figyelni az előrejelzéseket. Ha frontokban gazdag időszak köszönt ránk, felkészülten is várhatjuk azt: azokra a napokra úgy készülünk, hogy több sétát iktatunk be a friss levegőn, kevesebb stressznek próbáljuk kitenni magunkat, több vizet iszunk, és több pihenőt tervezünk be. Ezzel csökkentjük az elviselhetetlen fájdalom kialakulásának valószínűségét.

A migrén már sokkal bonyolultabb kérdés. Gyógyír nincs igazán erre a problémára, ugyanakkor szinte képtelenség egy erős migrén mellett bármi hasznos tevékenységet is végezni. A legtöbbeknek az használ, ha sötét, vagy félig világos helyiségben tartózkodnak, és viszonylagosan nagy csendet tartanak maguk körül. Van, akinek ennyi is elég, de van, akinek nem. Néhányan a fekvésre esküsznek, amivel az a probléma, hogy a hétköznapokban néha kivitelezhetetlen. A fájdalomcsillapító és a sok víz általában nekik is segít átvészelni egy ilyen napot. A fejmasszázs az ő esetükben nem sokat használ, inkább a pihenés és a kímélő életmód folytatása javaslott.

Míg a migrén a koponya elülső részében, főképp a szemüregben és a homloküregben támad, addig a magas vérnyomással vagy vérnyomás-ingadozással járó fejfájás a tarkót és a fej hátsó részét érinti. Ebben az esetben a legjobb magát a magas vérnyomást megszüntetni, akár gyógyszeres, akár természetes úton. A pihenés és a víz fogyasztása itt sem elhanyagolható.

A maradék eset a stressz, feszültség által okozott izomgörcs következtében kialakuló fejfájás. Erre sokféle módszer létezik: légző gyakorlatok, melyek a feszültséget oldják; nyugtató zenék és meditáció, mely szintén a stressz csökkentését segíti elő; masszázs a nyaknak és a fejnek, különös tekintettel a tarkóra és a lapockák tövénél lévő izmokra. A fej gyengéd masszírozása javítja a vérellátást és csökkenti az izomgörcsöket. Sokszor tehát a stressz által kialakult fejfájást mechanikai úton lehet legkönnyebben csillapítani.

Bármi is okozza a fejfájásunkat, a fő kialakító tényező orvosolásával csökkenthetjük vagy el is mulaszthatjuk azt. Persze, ha gyakran előfordul velünk, és semmiféle módszer nem használ, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk, hogy az esetleges nagyobb bajt elkerüljük.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.