Menü

Jemen: kórházban fekvő gyerekek élete forog veszélyben

New York, 2018. november 6. – A jemeni Hudayda kikötővárosban folyó intenzív harcok az Al Thawra kórház fenyegető közelségében zajlanak, emiatt 59 gyerek – köztük 25 intenzív osztályon ápolt kis beteg - élete került veszélybe.

Mind a kórház személyzete, mind a betegek súlyos bombázásokról és heves tűzharcokról számoltak be. Az Al Thawra-ba való bejutás és kijutás nincs biztosítva, miközben ez az intézmény a térség egyetlen működő kórháza.

„Megengedhetetlen, hogy az Al Thawra Kórház is harcok színterévé váljon. A 400 000 súlyos alultápláltságban szenvedő jemeni gyerek 40%-a Hudaydah-ban és a környező kormányzóságokban él, és sokan közülük azért szorulnak kórházi ápolásra, mert állapotuk sürgős ellátást igényel” – közölte Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A harcok felerősödtek a városi kikötő körül is, ahová a humanitárius segélyek, az üzemanyag utánpótlás és a kereskedelmi áruk érkeznek. A halálesetek száma katasztrofális méreteket ölthet, amennyiben a kikötő megsérül, megsemmisül a harcokban, vagy ostrom alá kerül.

Az UNICEF terepen lévő csapatai életmentő készletekkel, gyógyszerekkel, tiszta vízzel látják el a lakosságot, valamint terápiás készételeket biztosítanak a súlyosan alultáplált gyerekek számára. A harcok tovább fokozódása azonban visszavetheti az UNICEF erőfeszítéseit.

„Az UNICEF felszólítja a harcban álló feleket a tűzharc beszüntetésére a kórház közelében és annak környékén, valamint sürgeti a kórházhoz való szabad hozzáférés biztosítását a civil lakosok számára. Felszólítja a feleket továbbá arra is, hogy jogi kötelezettségeiket tiszteletben tartva szüntessék be a civil objektumok, többek között a kikötő elleni támadásokat” – jelentette ki Henrietta Fore.

A legkisebb adomány is életet menthet: www.unicef.hu/segitek

Az országban uralkodó állapotokról itt olvashat bővebben: https://unicef.hu/igy-segitunk/hireink/foldi-pokol-jemenben-tobb-mint-11-millio-gyerek-elete-van-veszelyben

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?

A baráti kerti parti és annak szabályai

A nyár utolsó hónapját nyomjuk, nem mindenki jut el nyaralni, így maradnak a baráti összejövetelek, kerti partik, de érdemes pár dologra odafigyelni, ha bulit szervezünk.