Menü

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A legfrissebb tanulmányokból derült ki, hogy a szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni. A kutatási eredményekből arra derült fény, hogy azok a nők, akik fiút szültek, 71-79 %-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek a szülés utáni depresszió kellemetlenségeitől. A szülés során fellépő komplikációk pedig körülbelül a kétszeresére emelték a depresszió kialakulásának kockázatát azokhoz az esetekhez képest, amelyekben a szülés komplikációmentesen zajlott.

Ami viszont meglepő lehet, kiderült az is, hogy ha valaki korábban depresszióra való hajlamot mutatott, és így léptek fel nála komplikációk szülés közben, a posztnatális depresszió sokkal kevesebb esetben alakult ki. A kutatók a jelenséget azzal magyarázzák, hogy számukra a segítség már eleve jelen volt, hiszen számítottak arra, hogy a betegség megjelenhet.

A tanulmány legfontosabb pontja mégis az, hogy minél több információt tudunk meg minél hamarabb, annál jobban fel lehet készülni a segítségnyújtásra. A szülés utáni depresszió tízből egy nőt érint, és számos megjelenési formája van: szomorúság, szorongás, energiahiány, csökkent koncentrációképesség, a babához való kötődés hiánya, emberekkel való kapcsolat kerülése, nyugtalanság. Szerencsére ez egy olyan állapot, amelyet akár el is kerülhetünk, ha tudjuk, hogy a magas rizikófaktorú csoportba tartozunk, és időben segítséget kérünk, kapunk.

Annak felismerése, hogy a szülés során fellépő komplikációk és a fiúgyermek születése növeli bizonyos nők esetében a depresszió kialakulásának kockázatát, jelentősen megkönnyítheti az orvosok munkáját, hiszen tudják, kik azok, akik előnyt kovácsolhatnak a további támogatásból.

Maga a tanulmány azon alapult, hogy korábban már bebizonyították, létező kapcsolat van a depressziós tünetek megjelenése és a gyulladásos immunválasz megjelenése között. Az pedig köztudott, hogy a fiúgyermekkel való terhesség, illetve a szülés során fellépő komplikációk is növelik a gyulladás kialakulását, de e két paraméter posztnatális depresszióhoz való kapcsolódása eddig nem volt ismert. A kutatók azt remélik, a kapcsolat felfedezésével a jövőben újabb rizikófaktorok feltárását segíthetik.

Egyelőre azonban az újonnan felfedezett két rizikófaktor fontosságát hangsúlyozzák, hiszen ezek könnyen meghatározhatóak, és ha ezeket tudatosan használják, az egészségügyi szakemberek maximális felkészültségével megelőzhető a szülés utáni depresszió kialakulása.

www.iflscience.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.