Menü

Semmi időm a mozgásra – többé nem kifogás

A sport az életünk része, néha szándékosan, néha úgy, hogy nem is vesszük észre. De amikor a legelfoglaltabbak vagyunk, akkor akaratunkon kívül is el tudjuk hanyagolni. Kényelmessé válunk, kíméljük testünket a fáradtságtól, pedig a mozgásban elfáradni jól eső érzés, amely után a pihenés is sokkal jobban esik.

Ha nem akarjuk testünket elhanyagolni, muszáj valahogyan időt szakítani a karbantartására. De ha emiatt a pihenéstől vesszük el az időt, azzal a testünknek nem teszünk jót. Ezért a legjobb, ha a mindennapjaink részévé tesszük az aktív mozgást, és inkább többször kevesebb időt szánunk rá, mint ritkán több időt. Ezzel a kimerüléstől is megkíméljük magunkat.

Nyilván mindenki jár bevásárolni, dolgozni vagy iskolába, ami önmagában is helyváltoztatásra késztet minket. Már ezekbe a tevékenységekbe is bevonhatjuk a sportot. Busszal jársz? Indulj egy távolabbi megállóból, a megállóig pedig menj futva! Ősszel és tavasszal garantáltan jól fog esni ez a kis plusz megmozdulás, nyáron pedig segít megőrizni szíved egészségét. A legjobb, ha ilyenkor sportruházatban, rendesen aláöltözve indulsz el, és a munkahelyeden kerítesz 3-4 percet arra, hogy átöltözz és rendbe tedd a hajad. A szervezeted meg fogja köszönni ezt a kis ráfordítást, ami nem igényel rengeteg szabadidőt.

Ha nem busszal jársz, akkor akár a munkahelyedig biciklizhetsz. Tervezz meg egy útvonalat, ami valamivel hosszabb, néha változtass rajta, hogy ne legyen unalmas, indulj időben és garantáltan jobban fogod élvezni, mint a monoton gyaloglást vagy a buszozást. Ráadásul ez a napi negyed óra mentálisan is karban tart, segít elmélyíteni a gondolataidat és előre tervezni. Ezt a kis időt tehát töltsd hasznosan, és ha már úgyis muszáj minden nap munkába vagy iskolába menni, akkor tedd ezt az utat hasznossá és izgalmassá!

Ha pedig valami miatt otthon vagy, esetleg otthon dolgozol, akkor építs fel egy szabályrendszert, ami szerint időnként egy-két percet mozgással töltesz. Például minden kávéfőzés közben csinálj meg 30 guggolást, minden befejezett oldal után csinálj 10 felülést, vagy valahányszor lankadni kezd a figyelmed, mozgasd meg a törzsedet és a végtagjaidat. Ez felélénkít, energiával lát el munka közben, fenntartja a figyelmedet, és ha ezt minden nap megcsinálod, idővel a kondid is javulni kezd.

Ezek az ötletek jó kiindulópontok, ha szeretnél a zsúfolt napodba egy kis változatosságot, és nem szeretnéd a testedet elhanyagolni. Ha pedig egyszer elkezded, újabb és újabb lehetőségeket fogsz találni a mozgásra úgy, hogy az beépüljön a mindennapjaidba, és kevés idő ráfordításával is jó eredményt érj el.

Varga Ágnes Kata

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.