Menü

Diétás menü karácsonyra

Ahhoz, hogy diétásabban főzhessünk, nem kell lemondanunk a házias és magyaros ízekről, csupán a recepteket kell kicsit átalakítanunk. Ha mindenképp halat szeretnénk enni az ünnepek alatt, válasszunk kevésbé zsírosat, és süssük meg fokhagymával és petrezselyemmel! A petrezselyem miatt kevesebb sóra lesz szükségünk, a fokhagyma pedig, amellett, hogy kellemes ízt biztosít, az érrendszernek is jót tesz. A sült hal fűszeresen akár az új karácsonyi kedvencünk is lehet.

De mi lesz a levessel? A halászlé, a húsleves a család számára nélkülözhetetlen elemei a karácsonyi vacsorának. Ezeket is elkészíthetjük egy cseppet diétásabban. Határozottan egészségesebb lesz, ha olaj helyett liba- vagy kacsazsírt használunk, és abból is csak egy keveset a halászlé alapjának elkészítéséhez. Ebben ugyanis könnyebben feloldódnak a hal húsából származó ásványi anyagok. Ha kevesebb zsírt és sokkal több zöldséget (paprikát, fokhagymát) használunk hozzá, akkor máris egészségesebbé tettük, ráadásul teljesen új és száz százalékig eredeti ízeket fogunk tapasztalni. Ha pedig a tésztát is kihagyjuk belőle, és mellé házilag készített teljes kiőrlésű zsemlét kínálunk, akkor családunk egészségéért is tettünk valamit az ünnepek alatt. A húslevest pedig tanácsos sovány húsokból megfőzni, mint például csirkemellből és –hátból, csirkenyakból, vagy ha sertéshúsból jobban szeretjük, akkor csontos karaj a legjobb választás. Bőségesen zöldségezve, petrezselyemmel (kevesebb sóval), és kevesebb tésztával tálalva észre sem vesszük, hogy mennyire diétás menüt varázsoltunk az asztalra.

No de mi legyen az ünnep mumusával, a töltött káposztával? Ez sem olyan bonyolult. A savanyú káposzta rendkívül egészséges, és akkor sem lesz kevésbé az, ha sovány darált húst töltünk bele. Ha kicsit megfőzzük a töltelék készítése előtt a rizst, akkor kevesebbet kell beletennünk. És ha nem teszünk a fogásba füstölt húsokat vagy szalonnát, akkor azok is ehetnek belőle, akik szigorú diétát tartanak.

Az ünnepi menü elkészítése sok fejtörést okoz mindenkinek, és még többet azoknak, akik diétára is kényszerülnek. De a diétának nem kell elvennie tőlünk az ünnep tradicionális ételeit. Elég egy kis kreativitás és egy kis akarat, és akkor meg tudjuk valósítani azt is, amit lehetetlennek gondoltunk.

Varga Ágnes Kata

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Filléres trükkök

A szépségipar mindent el akar adni, nem győznek újabb alapanyagokat felfedezni, trendi csomagolásban új piperéket piacra dobni. Pedig, akkor is lehet valaki csinos, szép és ápolt, ha konkrétan ezer forintot szán rá ebben a hónapban, hogy foglalkozzon magával. Nézzük azt az ezrest!

Gondolnád?

Gondolnál arra, hogy a rágógumi miatt nem fogysz? Vagy az energiaital miatt? Hogy mi a baj a reggelizőpehellyel és miért nem egészséges a bolti gyümölcsjoghurt vagy salátaöntet?

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.