Menü

Gyógynövények túlevés ellen

Varázserővel bíró gyógyteák, növények

A borsmenta hatékony gyomorvédő gyógynövény, mely mentoltartalma miatt az epeműködést is serkenti. Csersav, keserűanyagok, növényi savak vannak benne, egy-két pohár puffadás gátló hatású. Bizonyítottan jó görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében. A menstruációs zavarok ellen is alkalmazzák. Illóolaját hűtőkenőcsökben, rázókeverékekben viszketés mérséklésére használják.

Az édeskömény, melyben anetoltartalmú illóolaj, zsíros olaj és csersav is van. Intenzív íze miatt keverékekben is használják.

Az édesgyökér azonnal és hosszabb távon is javasolt gyomorégésben szenvedőknek. Különleges felfedezés. A növényből kivont glabridin értékes felfedezésnek bizonyul a diétázók és túlsúlyosak számára. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok szerint ez a hatóanyag képes módosítani a hízásért felelős géneket. Amellett, hogy képes optimalizálni a zsírégetést a szervezetben, megakadályozza a máj elzsírosodását.

A gyömbér azonnali segítség emésztési zavarok, gyomorrontás, hányinger, gyomorégés esetén a benne levő gingerol és shogaol miatt.

A kamilla nemcsak megfázás, de gyomorégés, görcsök, sőt, hasmenés esetén is javasolt. Étkezés után egy-két pohárral elfogyasztva hamar segít.

A körömvirág külsőleg és belsőleg is hasznos: gyomorégés, epehólyag-problémák, gyomorhurut esetén is segítség. Karotint, glikozidákat, keserűanyagot tartalmaz.

Az orbáncfűből készült tea nyugtató, szorongáscsökkentő, altató hatású, de gyomorégés, fekélyek esetén is gyakran használják. Glikozidákat, cseranyagot, pektint, kolint is tartalmaz.

Az apróbojtorján hazánkban gyakran előforduló, évelő, lágy szárú növény, amely a rózsafélék családjának tagja. 10 000 éves ősemberbarlangokban már fellehetők a nyomai, sőt a középkorban varázserőt tulajdonítottak neki: elbeszélések szerint a párna alá tett apróbojtorján mély álomba ringatja az embert. Hasmenésre, gyomor- és bélhurutra, krónikus májgyulladásra antibakteriális hatása miatt alkalmas, egyúttal az emésztőrendszert is stimulálja. A virágos-leves hajtás felső, 20-30 cm-es részét gyűjtjük teljes virágzáskor, júniustól augusztusig, 4 kg friss növényből 1 kg száraz herbát készíthetünk.

A fekete áfonya szintén egy természetes segítő a nehéz napokon. Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját. Egyes történetek szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Emésztési gondok gyógyírjaként hosszú évek óta ismert, a belőle készült bor és tea is segítségünkre lehet. A bor immunerősítő hatású, gyomor- és bélbántalmak ellen hatásos, a termésből készített tea szintén alkalmazható gyomor- és bélbántalmak, hasmenés, de retinaproblémák, látászavarok kezelésére is.

A mi kultúránkban a fahéj elsősorban desszertek ízesítőjeként ismert, de az illatos növény a gyógyászatban is fontos szerepet tölt be. A Dél-Ázsiából származó növény megelőzheti az emésztési zavarokat, emellett a hányinger és a hasmenés ellenszere is.

Ha viszont véglegesen el szeretnéd kerülni a túlevést, akkor alkalmazd a bűvös 10 perc technikát! A gyomor észlelő mikroszervei körülbelül 10 perc után tudatosítják az agyban, hogy mennyit ettél. Tehát van egy holtidő, amikor még alig csökken az éhségérzet, de már akár több száz kalóriát bevittél. Ezt úgy lehet kivédeni, hogy először csak egy kicsit eszel, és leállsz 10 percre. Ha vendégségben vagy töltsd el az időt beszélgetéssel, vagy igyál egy pohár vizet.

Udvari Fanni

Udvari Fanni

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.