Menü

Termelj kevesebb szemetet!

Feltűnt már, hányszor kell le- vagy kivinni a szemetet egy héten? A tíz évvel ezelőtti állapothoz képest mennyivel többször kell csomót kötnöd a zacskóra? Ha Te is unod, hogy ennyi hulladékkal kell együtt élned, tegyél a változásért!

„Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.” Gandhi bölcsessége sokunk életének alapját képezhetné, hiszen számos helyzetben tudnánk előre lépni ezzel az egyszerű, de annál sokatmondóbb tanáccsal.

Nyilvánvaló, hogy az emberiség által termelt hulladék eltávolítása nem megoldott. Egyre többet termelünk, de az eliminálás folyamata során zsákutcába kerültünk. Közben pedig a szemét csak szaporodik és szaporodik. Az üzletek polcain a design viszi a prímet, szívesebben vásároljuk fel a hívogatóan csinosra csomagolt termékeket, legyen szó ajándékról, zöldségről vagy pékáruról. Egyre nagyobb csomagokkal térünk haza a vásárlásból, s mire minden elfogy, két-három nagy zsáknyi szemetet is termeltünk. Mindezt miért?

Drasztikus változást érhetnénk el, ha mindannyian csak apróságokra figyelnénk oda.

Nézzük, mit tehetünk meg már ma!

Az üzletben ne tegyünk minden zöldséget zacskóba. Miután hazavittük, úgyis megmossuk őket. Ha zavar minket ez a változat, vigyük a saját vászonzsákjainkat!

Keressük fel a közelünkben lévő üzleteket, ahol kis mennyiségeket is vásárolhatunk, legyen szó fűszerről, zöldségről, bármiről. A magunkkal vitt vászontasakokba mérjük ki a szükséges mennyiségeket.

Kérjük a kávénkat a saját bögrénkbe, termoszunkba!

Mondjunk le az egyszer használatos tollakról, inkább használjunk újratölthetőeket!

Ételrendeléskor kérjük a saját edényeinkbe a fogásokat!

Vigyük magunkkal az üveg tárolóinkat, és abba kérjük a sajtot a boltban! A vászontáskáinkban a kenyeret is kényelmesen hazaszállíthatjuk.

Írjunk bevásárló listát, és szigorúan az alapján vásároljunk. Az élelmiszerek 25-30%-a rendszerint a szemetesben landol.

A sok műanyagba csomagolt tusfürdő és sampon helyett használjunk szappanokat. Hajmosáshoz külön kapható.

A kevesebb hulladék előállítására tekinthetnénk úgy is, mint egy életmódváltásra. Nem biztos, hogy menni fog egyik napról a másikra, de nem is szabad magunktól rögtön mindent elvárni. Egy biztos: már az első napokban is jobban fogjuk magunkat érezni az apró lépésektől, amelyeket megtettünk, és az út csak most kezdődik.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.