Menü

A mérleg a barátunk? (Nem)

Egy ideje már nem vagyunk jóban. Nem szeretek vele konfrontálódni. Csak elszomorít, ha meglátom. Jobb, ha nem is találkozunk. Férjem szerint nem volt rám jó hatással. Furcsán viselkedtem közelében. Sokat aggódtam és idegeskedtem miatta. Hisztis is voltam. A mérleg már nem a barátom. Na és neked?

Emlékszem, volt idő, mikor folyton a mérlegen ugráltam. Reggel, este, evés előtt, evés után, futás után, zokniban, zokni nélkül... Három mérlegem is volt akkoriban, biztos, ami biztos alapon. A rabja voltam. Mindháromnak. Nyaralásra is elvittem, mikor a férjem lebeszélt, betettem a tudta nélkül a bőröndbe. El se tudtam képzelni az életemet a folyamatos és idegtépő súlykontroll nélkül. Pedig akkor megjegyzem, ráadásul 5-6 kilóval kevesebb is voltam, mint most. (De örülnék most annak a súlyomnak, ami akkor zavart) Volt, hogy a férjem eldugta előlem, ekkor hisztis voltam és agresszív.

Aztán egy fél éve - éve észrevettem, hogy szépen lassan leszoktam erről az állandó mérlegelésről. Talán, mert nem is volt kedvem előhúzni az ágy alól. Tudtam, hogy nem tetszene, amit látok. Éreztem, hogy mindig csak bűntudatot okoz, ha ráállok, pedig amit mutat, az csak egy szám. Egy szám, ami valójában nem jelent az égvilágon semmit. Az égvilágon semmit!

A mért súlyod számos tényezőn múlik, nem mindegy, hogy a víz, a zsír vagy az izom milyen arányban teszik ki a mért kilogrammot. Nem mindegy, hogy egy nőnek a ciklusa mely részében történik a súlymérés, hogy melyik napszakban nézzük, hiszen a nap különböző szakaiban mást és mást mutat. Függ attól, hogy mennyit iszunk, voltunk-e aznap vécén, izzadtunk esetleg, fáradtak vagyunk és keveset aludtunk, vagy kipihentek. Ezek mind befolyásolják azt a nyamvadt számot, amit látsz.

Ha sokat sportolsz, erősítesz, akkor valószínű - jó esetben - izmosodsz is. Mivel az izomszövet sűrűbb, vagyis nehezebb, mint a zsír, ezért a mérlegen nem látszik súlycsökkenés, sőt előfordul, hogy inkább súlynövekedést tapasztalhatsz. Aki vékony vagy normális testalkattal áll neki az edzésnek, akár 5-10 kilóval is többet mutathat alatta a mérleg, miközben az alakja ezerszer jobban fog kinézni. Érted már miért utálom azt a számot, amit mutat a mérleg?

Ismerek olyan fitneszedzőt, aki 55 kilóról közel 70 kilósra gyúrta ki magát és elképesztően jó formában van! Komolyan! Persze az egésznek a fordítottja is igaz! Ha koplalunk, izmot veszítünk, miközben a zsír megmarad, szóval ilyenkor se örülj a mérlegnek! Ha úgy mutat kevesebbet, hogy egy egészségtelen és szélsőséges diéta miatt koplaltunk, akkor izomtömeget vesztettünk. Ennek csak hiánybetegségek, pajzsmirigy alulműködés, vitaminhiány, fáradékonyság, ingerlékenység, rossz közérzet és egy sor más egyéb nyavalya lesz az eredménye, következménye. Ne akard ilyen áron azt a számot látni, amit valamiért kitaláltál és célul tűztél ki magadnak. Attól mert kevesebbet mutat a mérleg, nem biztos, hogy egészségesebb is vagy.

Voltam szülés és szoptatás után csontsovány 47 kg, hurrá lefogytam, csak aztán hamar jöttek a bajok, hiánybetegségek, hajhullás, menstruáció elmaradása, s sok minden más, amit annak köszönhettem, hogy vitaminhiányosan étkeztem, egyoldalú diétákat követtem és mindezek mellett rengeteget sportoltattam a tápanyaghiányos szervezetemet. Nem szabad! Most tíz kilóval több vagyok, mint akkoriban, de valójában nem is tudom mennyi a pontos súlyom, mert nem mérem. Sokáig a férjem nem hitt nekem, mikor azt mondtam, nem állok mérlegre hónapok óta. (pedig megnézheti az ágy alatt, momentán tök poros). Véleményem szerint a sportos az új trendi. Ne vékony akarj lenni, hanem formás. Törekedj arra, hogy fitt legyél, hogy megszeresd a sportot, s ezáltal több önbizalomra, önfegyelemre, magabiztosságra is szert tehess. Erről meg egy mérleg semmit sem tud.

Nem azt mondom, hogy ne törődj a súlyoddal, hiszen ha túlsúlyos vagy, muszáj életmódot váltanod, de nem az a 2-3 kiló számít, amin hisztizel, amitől mi nők folyton meg akarunk szabadulni. Sportolj, egyél mértékletesen, aludj eleget, igyál sokat, ügyelj az alacsony zsír-, és szénhidráttartalmú étrendre, a magas fehérjebevitelre, s így az izmaid megkapják azokat az építő tápanyagokat, amikre a testednek szüksége van. Légy vidám és felejtsd el a mérleget. Tudod miért? Azért, mert te több vagy, mint egy szám!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.