Menü

A krónikusan alacsony vérnyomás kiváltó okai, kezelése

Mi okozza az alacsony vérnyomást?

A vérnyomással a keringő vér nyomását vagy erejét mérjük az erekben. Mivel ez a nyomás változik, amikor a szív összehúzódik és elernyed, a vérnyomást két számmal fejezzük ki: szisztolés és diasztolés nyomással. Ezek a nyomások, mint egymás mellett alló két szám vannak leírva - például 120/80. Az első szám (120) a szisztolés nyomás és a második szám (80) a diasztolés nyomás. Értéke jelentősen változik a nap folyamán. Általában magasabb, amikor aktívak vagyunk és alacsonyabb, amikor pihenünk. A különböző testhelyzetek, érzelmi állapotok is megváltoztathatják a vérnyomást. Az okok közt a vérerekben uralkodó nyomás érzékeléséért felelős struktúráknak is szerepe van.

A vérnyomás kismértékű emelkedése is ezek fokozott válaszát váltja ki, ezáltal a szükségesnél erőteljesebb kompenzációs mechanizmusuk aktiválásával, az ideálisnál alacsonyabb szinten stabilizálják a vérnyomást. Mai kutatások szerint, a krónikus hypotonia hátterében meghúzódhatnak genetikai faktorok is, és az alacsony testsúlyúak közt gyakoribb az alacsony vérnyomás. A normál érték alá süllyedhet a vérnyomásunk például, ha hosszabb ideig álló helyzetben vagyunk, ha hirtelen felpattanunk, vagy akár egy-egy nagyobb kiadós lakoma után. Továbbá az antidepresszánsok és a vízhajtók szedése is csökkentheti. Az alacsony vérnyomás egyik hatása, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér jóval lassabban és nehezebben jut el a sejtjeinkhez, ennek pedig jól érezhető következményei lehetnek, például a fáradékonyság, az aluszékonyság, az általános kimerültség, gyengeség és a motiváció hiány.

Árulkodó jelek

A vérnyomásunk akkor tartozik az alacsony tartományba, ha az értékei 90/60 Hgmm alatt vannak. Ez időnként mindenkivel előfordul, de legtöbbször úgy, hogy észre sem vesszük, vagy éppen annyira apró tüneteket okoz, hogy nem tulajdonítunk jelentőséget neki. Elsősorban az agyi keringés zavarait észleljük, mely, kábultság, szédülés, látászavar, fejfájás, ájulás formájában jelentkezhet. A rosszullétet a szimpatikus idegrendszer kompenzációja követi, mely szapora szívveréssel, émelygéssel, hideg végtagokkal, izzadással jár. Alacsony vérnyomás tartós fennállása esetén a teljesítőképesség csökkenése, fáradékonyság, hosszan tartó reggeli ébredés, koncentrációzavar léphet fel. További panasz lehet az alvászavar, a depresszió, a fejfájás, a fülzúgás is. Jelentkezhet még szemkáprázás, szédülés, homályos látás, ájulás.

Hasznos kezelési módszerek

Ha ismerjük a kiváltó okot (például egy gyógyszer mellékhatása), annak kiküszöbölésével, kezelést végezhetünk. Általánosságban a tüneteinek enyhítésére jól beválik a fokozott só- és folyadékfogyasztás (2-3 l/nap). Fontos, hogy az étkezések (főleg a reggeli) ne legyenek túl nagy adagok. Ha nincs szívelégtelenség, javasolt a napi nátriumbevitelt 5-10 mg-mal a szokásos dózis fölé emelni, ennek legegyszerűbb módja a sósabb ételek fogyasztása. Testmozgással a keringés javul, így a panaszok enyhülhetnek. Ha éjszaka alváskor a felsőtestet kissé megemeljük, az éjszakai vizelet mennyisége csökkenhet, így a reggeli helyzetváltoztatással kapcsolatos vérnyomásesés valószínűsége is kisebb lesz. Segíthet az ágynyugalomból való lassú, fokozatos felkelés, kompressziós gyógy harisnya viselése. Ha állás közben érzékelhetőek a vérnyomásesés első jelei, azonnali segítség lehet a lábak a leguggolás, vagy a lábak keresztezése. Gyógyszerek alkalmazása nagyon ritka a nem kívánt mellékhatások miatt.

Természetes gyógymódok

Az egyik legjobb vérnyomásemelő fűszerünk a rozmaring. E hatás kifejtéséhez nagyobb mennyiség szükséges, pl. illóolaj formájában. Német gyógyszerészek kenőcsöt is készítenek belőle, amit szívtájékra kenve alkalmazzák. Az ánizs és a gyömbér is vérnyomás emelő hatású, teában fogyasztva, illetve limonádéhoz, ételekhez adva egyaránt kellemes. Az édesgyökér és a ginzeng számunkra egzotikusabb, kevésbé gyakran használatos, de beszerezhető gyógyászati boltokban. Mindkettő támogatja a mellékvese működését, a vérnyomás megfelelő szinten tartását, különösen B-vitamin tartalmával! A kávé és a só két igen ellentmondásos anyag, viszont a probléma kiküszöbölésére alkalmas. Az elfogyasztott vízbe jó minőségű, természetes kristály, himalája sót téve gyorsan segíthetünk magunkon. A kávé különösen olyanoknál segíthet, akik amúgy nem fogyasztják rendszeresen nagy mennyiségben. Nem szükséges tehát száműznünk őket a mindennapjainkból, különösen akkor nem, ha alacsony vérnyomástól szenvedünk.

Nem feltétlenül kell tehát egyből a gyógyszeres kezeléshez fordulni, hiszen számos természetes alternatíva segíthet rajtunk!

Szerző: Udvari Fanni

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

A hajnövesztés titkai

Sok nő és hölgy küzd azzal, hogy lassan nő a haja, közben ráadásul egészségtelen és töredezett. Vagy fodrász után sokan nincsenek megelégedve az eredménnyel, ezért minél inkább visszaakarják kapni régi frizurájukat. Az alábbiakban tippeket olvashattok, hogy az átlagnál gyorsabban nőjön a hajatok.

Mit tehetünk szétnyílt hasizom ellen?

A szétnyílt hasfal a terhesség velejárója lenne? Sajnos azt kell, hogy mondjam, többedik terhességnél igen nagy az esély rá. Az egyenes hasizmok eltávolodása a terhesség alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, ha a magzat növekedésére gondolunk, akkor nyilvánvaló következménye a terhességnek. Hogy lehet megelőzni, mi a megoldás?

A bőrbetegségek lelki okai

A száraz bőrnek számos oka lehet, valamint kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat. A levegő páratartalmától kezdve a ruhánk anyagáig szinte bármi irritálhatja a bőrünket, különösen akkor, ha nagyon érzékeny a bőrünk. Éppen ezért egy nagyon gyakori tünetről beszélünk, mely a legtöbb esetben nem jelez betegséget és otthon is könnyen kezelhető.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?