Menü

Egészségtudatosan, de boldogan

Soha nem volt még ennyire káosz az egészségtudatos életmódban, mint manapság. Amikor tíz éve életmódot váltottam, tök egyszerű volt és változatos, ma ehhez képest rengeteg a tiltólistás étel, s a mentes kaják virágkorát éljük. Egészséges-e a tej? Együnk-e húst? Mennyi szénhidrát fogyasztása ideális? Kerüljük el a glutént? Kevés zsírt együnk magasabb szénhidrátbevitellel, vagy alacsony szénhidráttartalom mellett sok húst és zsírt fogyasszunk? Vajon jó lenne a vegán étrend?

Mindenki maga tudja, mitől érzi jól magát, mitől van jól, de tényleg jól van tőle?

Olyan baráti társaságom, ismeretségi köröm van, ahol mindenkinek megvan a maga hóbortja, mindenki másképp eszik, más étrendre esküszik. Nekem ezzel egészen addig nincs is bajom, amíg nem „térít” valaki és nem nyaggat a natúr joghurtomért, meg a korpás kekszemért, vagy nem tukmálja rám a paleo étrendet és a zsíros húsokat, és nem veszik össze a társaságban a paleós a vegánnal.

Én mindig is azt hangoztattam, hogy olyan diétát válasszunk, amely nekünk jó, s ami mellett életünk végéig is kitarthatunk, nem kampányszerű, nem nyárig tart és nem egy bikini szezonra készít fel, hanem élethosszig betartható, önsanyargatás nélkül. Ha sok a lemondás, bele fogunk bukni. Próbáltam a tejmentes életet, de elepedtem egy natúr joghurtért és hiába tanácsos kerülni a glutént, én nem vagyok rá érzékeny, gyakran eszem a korpás kekszet.

Az egyoldalú diéták sosem vezetnek jóra, ha valaki a magas fehérjediétára esküszik, vagy a szénhidrátmentes étrendre, azt mindig megkérdőjelezem és számomra a vegán élet is rettentő sok megszorítással jár. Olyan ételek megvonásával, amire személyes véleményem szerint szükségünk van, arról nem is beszélve, hogy a szigorú diéták rendesen tönkre tudják tenni a közérzetünket, szervezetünket. A cikk címe is utal arra, hogy egy diéta ne önsanyargatás legyen, hanem élvezhető, soha ne egyoldalú, hanem változatos, soha ne rövidtávú, hanem élethosszig betartható. Minden diéta, amely teljes élelmiszercsoportok elhagyására kényszerít, túl szigorú, kivéve, ha ételintoleranciában szenvedünk, minden más esetben nem indokolt a mentes étrend. Alakítsuk ki saját komplex étrendünket a hosszú távú fogyás és egészségünk érdekében. A normális, kiegyensúlyozott táplálkozás alapját a fehérjék, zsírok, szénhidrátok megfelelő arányú fogyasztása adja, s mindhárom tápanyagcsoport óriási jelentőséggel bír a szervezetre nézve.

Ha egészséges életről beszélünk, akkor nem az a kérdés, hogy együnk-e tejterméket vagy sem és ihatunk-e kávét, vagy sem, hanem, hogy arra figyeljünk, hogyan válasszuk meg helyesen a bevitt tápanyagok arányát, figyeljünk a kalória bevitelre, az adagokra, fogyasszunk elegendő rostot, igyunk sokat, mozogjunk rendszeresen. Fogyókúra helyett ésszerű célokat tűzzünk ki magunk elé.

Egy étrend függ a diétázó adottságaitól, betegségeitől, céljaitól, korábbi táplálkozási szokásaitól és természetesen a testösszetételétől. Ha betegségünk vagy ételérzékenységünk van, esetleg fogyni szeretnénk, mindig a személyre szabott diéta a fogyás és a gyógyulás kulcsa, ezért érdemes szakembert felkeresni és nem közösségi oldalakról lekövetni mások aktuális divatdiétáját. Attól, hogy egy diéta népszerű, még nem biztos, hogy számodra is a legmegfelelőbb.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.