Menü

Szedjünk-e probiotikumot, ha elutazunk?

Elutazni egy új célpontra üdítő élmény lehet. Azonban az utazás egyúttal mindig más ételt, vizet, időzónát és eltérő klímát is jelent. Ezek mind meg is terhelik a szervezetünket, és gyakran akár egészségügyi problémákhoz is vezethetnek, ami főleg az emésztőszervrendszert terheli meg. Az ételmérgezés és az utazók hasmenése két olyan állapot, amelyek egyeseket gyakran megbetegítenek a kirándulás alatt. A felfújódás és a székrekedés pedig két másik dolog, ami esetleg megesik velünk a nyaralás alatt.

Probiotikumok – védelmezőink utazáskor

A probiotikumok segítenek kivédeni ezeket a kellemetlen megbetegedéseket, így akár életmentőkként is tekinthetünk rájuk. A probiotikumok barátságos baktériumokat tartalmaznak, amelyek a beleinkben természetesen is jelen vannak. Ezek segítenek fenntartani a bélrendszer egészséges működését. A probiotikumok szedésével egészséges immunrendszert építhetünk magunknak.

A probiotikumok rendszerint egy baktérium keveréket tartalmaznak, amely többek között Lactobacillusokat és Bifidobaktériumokat tartalmaznak. Számos tanulmány bizonyította már, hogy a probiotikumok hatékonyak az élesztőgombák által okozott fertőzések elleni küzdelemben, ételmérgezések, valamint hasmenés alatt is. Egy meta-analízis szerint a probiotikumok alkalmasak lehetnek az utazók hasmenésének megelőzésére is.

Biztonságosak újszülöttek és gyerekek számára is. Számos formában elérhetőek a piacon, így iható formában is, így kaphatóak iható formában, kapszulában és csepp formában is, ami megkönnyíti a kicsiknek való adagolást.

Hogyan segítenek minket utazás közben?

Féken tartják a székrekedést.

A bélrendszer belső, mukózus borításán egy védőréteget képeznek, amely megakadályozza, hogy az ételből vagy vízből származó kórokozó baktériumok megtámadhassák azt.

Mikor érdemes probiotikumot szedni?

Az utazás előtt két héttel érdemes elkezdeni a szedését, így a jó baktériumok elszaporodhatnak a belekben. Ez optimalizálni fogja szervezetünk immunfunkcióit, és biztosítja, hogy az egészségünk utazás közben is megmaradjon. Fontos, hogy a probiotikum szedését a nyaralás alatt is folytassuk, valamint ha hazaértünk, még két hétig ajánlott bevinni őket.

Melyek az utazáskor legalkalmasabb probiotikumok?

A következő pontokat érdemes figyelembe venni a megfelelő probiotikum kiválasztásánál:

Fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, amely szobahőmérsékleten is stabil. A fagyasztott verziókat utazáskor mellőzzük.

Ellenőrizzük a lejárati időt!

Nézzük meg a készítmény baktériumtartalmát! (30 milliárd CFU az utazáskor ajánlott mennyiség.)

Olyan probiotikumot válasszunk, amely többféle baktériumot tartalmaz.

Annak ellenére, hogy a probiotikumok egy fenntartható opciónak tűnnek a biztonságos utazáshoz, mindig tegyünk plusz intézkedéseket is. Ha nem muszáj, ne igyunk, együnk a helyi vízből, jégből és gyümölcsökből. Az utazók hasmenése ellen pedig védőoltást is javasolt felvenni, ha magas rizikójú területre tervezzük utunkat.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.