Menü

Megviselnek a frontok, mit tegyek?

A természet részei vagyunk, folyamatos kölcsönhatásban a környezetünk változásaival, melyek tőlünk függetlenek, de olykor kellemetlenek, zavaróak lehetnek. Ilyenek az időjárási frontok is. Sokakat megvisel.

Ma kezdődött az érettségi. Nem emlékszem olyan érettségi ügyeletre felügyelőtanárként, hogy be kellett volna kapcsolni az iskolában a fűtést, vagy télikabátban kellett jönnöm dolgozni. Ma viszont ez történt. Az időjárás egyre furábban viselkedik, a hónapokat nem ismeri fel a hőmérséklet és olyan hőingadozások vannak, hogy sokszor eszembe jutnak az idősek, betegek, kisgyermekek: nekik vajon ezt hogy lehet elviselni? Nehezen.

Hidegfront után melegfront, aztán fordítva. Aki frontérzékeny, tudja, hogy melyik, milyen panaszokat hoz. Melegfront esetén a tüneteket már néhány órával a front átvonulása előtt érezhetik az arra érzékenyek. Ahogy emelkedik a hőmérséklet és nő a páratartalom, csökken a légnyomás; mindezek vérnyomás csökkenéshez, a pulzus emelkedéséhez vezethetnek. Gyakori a migrén.

Hidegfront esetén azonban a tünetek leginkább a front átvonulása után jelentkeznek. Ebben az esetben a csökkenő hőmérséklet és páratartalom növekvő légnyomással párosul. Ezek ízületi fájdalmakat, reumás panaszokat, asztmás rohamokat okozhatnak, s koraszülések számának emelkedésével járhatnak.

A trombózison átesett betegek lábfájása általában még évek múlva is „előre jelzi” a fronthatást. A frontok a pánikbetegek állapotát is negatívan befolyásolják, jellemző fronthatás esetén a szorongás felerősödése, ami kihat a lélegzés gyakoriságára, a szívritmusra, és a vérnyomásra is. Mindkét frontra jellemzőek az általános idegrendszeri tünetek, mint például levertség, ingerlékenység, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

A kellemetlen tünetek egészséges életmóddal megelőzhetőek, vagy enyhíthetőek. Amennyire lehet, próbáljuk meg kerülni vagy csökkenteni a stresszt, táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk vitaminokat, próbáljunk ki étrend-kiegészítőket, igyunk elég folyadékot és pihenjünk eleget. Segíthetnek továbbá a káliumban és magnéziumban gazdag ételek például: banán, paradicsom, narancs, de különböző gyógynövényekkel is támogathatjuk szervezetünket, ilyen lehet, akár a levendula, a citromfű vagy a cickafarkfű is.

A sport szerepe itt is vitathatatlan, ha tehetjük, sportoljunk sokat a szabadban. Fogyasszunk gyógyteákat, végezünk relaxációs gyakorlatokat, hallgassunk relaxációs zenét, vagy menjünk el masszázsra. A fenti tanácsok segíthetnek könnyebben átvészelni az időjárás szeszélyességét, azonban rendszeres, nem enyhülő panaszainkkal mindenképp tanácsos orvoshoz fordulni, aki további vizsgálatokkal segít kizárni az egyéb betegségek lehetőségét.

Korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a romlandóságot, azonban jónéhány élelmiszer esetében a korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatóak?

Leves minden nap? Jó ötlet!

Sokaknak javasolják manapság a levesdiétát, aminek különböző okai lehetnek. Ám ez egyáltalán nem jelent lemondást, hiszen rengeteg módon variálhatjuk ezt a fogást. Íme, hét ötlet, ha kedvet kapnál egy hétig alkalmazni a diétát.

Miért ne halogassuk a takarítást?

Sokan szeretik az idejüket jóval szórakoztatóbb tevékenységekkel tölteni, mint a házimunka. Mégsem érdemes sokáig eltekinteni tőle. De mi az oka annak, hogy sokszor elnapoljuk a takarítást, és miért nem tanácsos megtenni?

Miért nem szabad gyorsan fogyni?

A plusz 5-10-15-20 kilót nem egy hónap alatt rántottuk magunkra, akkor miért kellene azt pár hét alatt ledobni? Senki sem úgy ébred reggel, hogy „véletlen” hízott 20 kilót, az hosszú évek munkájának eredménye, ahogy a fogyás is így kell, hogy történjen.

Y és Z generáció a digitalizáció világában

Mindkét korosztály készség szintjén használja az informatikai szolgáltatásokat és módszereket, könnyen vélhetik róluk, hogy ismereteik, tudásuk és érdeklődésük megelégszik a felszínességgel. Nézzük meg mi is áll valójában a háttérben.