A fehérjeporok körüli mítoszok
- Dátum: 2019.05.12., 09:15
- Udvari Fanni
- akné, csontritkulás, cukor, diéta, edzés, egészség, energia, étrend kiegészítő, fehérje, fehérje por, mikro, tejsavó, zsír
Még ha csak kedvtelésed a testépítés és a sport, akkor is nagy eséllyel megemelted már a fehérjebeviteled egy nem sportoló emberéhez képest. Viszont minden étel káros, nagy mennyiségben.
Ha túlzásba viszed, annak ára van!
Ez így igaz. Naponta egy átlagembernek 0,8 g testtömeg kilogrammnyi fehérje adagra van szüksége. Élsportolók esetében ez akár 1,5-2,5 g is lehet. A feleslegesen bevitt fehérje viszont a lebontó anyagcsere (glikolízis) folyamán cukorrá alakul, amiből aztán vagy energia lesz, vagy raktározódó zsír. Ha csak fehérjeport iszol, de nem sportolsz mellette, és nem étkezel helyesen, akkor bajban vagy, hiszen a szénhidrát, és a fehérje is 4 kcal grammonként. Tehát, ha nem edzel naponta háromszor, érdemes felállítanod egy határt.

Csontritkulást okoz?
Ellenkezőleg! A sportolóknak sűrűbb a csontozatuk, mint az ülő életmódot folytatóké, és hát lássuk be, közülük rengetegen fogyasztanak fehérjéket. Még az átlagemberek esetében sincs egyetlen alátámasztó adat sem arra nézve, hogy a fehérjebevitelnek szerepe volna a csontritkulásban. Sőt, idősebbek számára kifejezetten ajánlott a magas fehérjefogyasztás. Tehát a hiedelem ellenére a magas fehérjebevitel nem von el kalciumot a csontokból. A csontritkulás kialakulása ettől jóval bonyolultabb folyamat, függ például a testmozgástól, a családi génállománytól, a makro (fehérje, szénhidrát, zsír), és mikro (vitaminok, ásványi anyagok, stb.) tápanyag beviteltől is, plusz egy sor kockázati tényezőtől.
Néhány élelmiszer fehérjetartalma:
Egy 250 grammos sovány túró 35 gramm fehérjét tartalmaz,
100 gramm csirkemell 21,2 grammnyit,
1 db tojás 5,4 grammot,
100 g natúr joghurt pedig mindössze 3 gramm fehérjét!
Ha pedig gondolatban az árukat is melléjük teszed, akkor látni fogod, hogy ár-érték arányban is mennyire megéri beruháznod rá!
A tejsavó fehérje porok károsak az egészségedre?
Nem káros, ha tartod magad a megfelelő mennyiség fogyasztásához. Edzés után azért nyúlunk a turmixhoz, mert a könnyen felszívódó, az aminosavakat is optimális mennyiségben tartalmazó porok fehérjetartalma így hamar eljuthat az izomsejtekhez.
Kipattog tőle a bőröd?
Ezt megakadályozhatod, ha csökkented a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételek fogyasztását, étrendedbe a magas fehérjetartalmú táplálék mellé megfelelő arányban zöldséget, gyümölcsöt vezetsz be. A lényeg, hogy nem feltétlen kell csökkentened a fehérjebeviteled, elég az arányokra figyelned. Kinek ne érné meg még két adag brokkoli elfogyasztása a pattanásmentes bőr érdekében? Míg el nem tűnnek a pattanások, támogasd enzimműködésedet cinkkel és E-vitaminnal!

Tudományos adatok szerint a 12-25 év közöttiek 85%-a küzd aknés bőrrel, közülük is a serdülő fiúk vannak rosszabb helyzetben. A nyugati földrész legelterjedtebb bőrbetegsége részben örökletes. Ahhoz, hogy „előhozd” az aknét – a hajlamon kívül, bizonyos tápanyagok túlzott bevitelét jó, ha kerülöd. Ilyenek a különböző zsírok. A káros zsírok, mint a transzzsírsavak elhagyására ügyelj, mert ezek fokozzák a faggyúmirigyek termelését!
Minden nap használj megfelelő mennyiségű vitaminokat és igyál elég folyadékot! Ne feledd: ép testben, ép lélek!
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Miért fordul egyre több sportoló a jógához?
A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.