Menü

A fehérjeporok körüli mítoszok

Még ha csak kedvtelésed a testépítés és a sport, akkor is nagy eséllyel megemelted már a fehérjebeviteled egy nem sportoló emberéhez képest. Viszont minden étel káros, nagy mennyiségben.

Ha túlzásba viszed, annak ára van!

Ez így igaz. Naponta egy átlagembernek 0,8 g testtömeg kilogrammnyi fehérje adagra van szüksége. Élsportolók esetében ez akár 1,5-2,5 g is lehet. A feleslegesen bevitt fehérje viszont a lebontó anyagcsere (glikolízis) folyamán cukorrá alakul, amiből aztán vagy energia lesz, vagy raktározódó zsír. Ha csak fehérjeport iszol, de nem sportolsz mellette, és nem étkezel helyesen, akkor bajban vagy, hiszen a szénhidrát, és a fehérje is 4 kcal grammonként. Tehát, ha nem edzel naponta háromszor, érdemes felállítanod egy határt.

Csontritkulást okoz?

Ellenkezőleg! A sportolóknak sűrűbb a csontozatuk, mint az ülő életmódot folytatóké, és hát lássuk be, közülük rengetegen fogyasztanak fehérjéket. Még az átlagemberek esetében sincs egyetlen alátámasztó adat sem arra nézve, hogy a fehérjebevitelnek szerepe volna a csontritkulásban. Sőt, idősebbek számára kifejezetten ajánlott a magas fehérjefogyasztás. Tehát a hiedelem ellenére a magas fehérjebevitel nem von el kalciumot a csontokból. A csontritkulás kialakulása ettől jóval bonyolultabb folyamat, függ például a testmozgástól, a családi génállománytól, a makro (fehérje, szénhidrát, zsír), és mikro (vitaminok, ásványi anyagok, stb.) tápanyag beviteltől is, plusz egy sor kockázati tényezőtől.

Néhány élelmiszer fehérjetartalma:

Egy 250 grammos sovány túró 35 gramm fehérjét tartalmaz,

100 gramm csirkemell 21,2 grammnyit,

1 db tojás 5,4 grammot,

100 g natúr joghurt pedig mindössze 3 gramm fehérjét!

Ha pedig gondolatban az árukat is melléjük teszed, akkor látni fogod, hogy ár-érték arányban is mennyire megéri beruháznod rá!

A tejsavó fehérje porok károsak az egészségedre?

Nem káros, ha tartod magad a megfelelő mennyiség fogyasztásához. Edzés után azért nyúlunk a turmixhoz, mert a könnyen felszívódó, az aminosavakat is optimális mennyiségben tartalmazó porok fehérjetartalma így hamar eljuthat az izomsejtekhez.

Kipattog tőle a bőröd?

Ezt megakadályozhatod, ha csökkented a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételek fogyasztását, étrendedbe a magas fehérjetartalmú táplálék mellé megfelelő arányban zöldséget, gyümölcsöt vezetsz be. A lényeg, hogy nem feltétlen kell csökkentened a fehérjebeviteled, elég az arányokra figyelned. Kinek ne érné meg még két adag brokkoli elfogyasztása a pattanásmentes bőr érdekében? Míg el nem tűnnek a pattanások, támogasd enzimműködésedet cinkkel és E-vitaminnal!

Tudományos adatok szerint a 12-25 év közöttiek 85%-a küzd aknés bőrrel, közülük is a serdülő fiúk vannak rosszabb helyzetben. A nyugati földrész legelterjedtebb bőrbetegsége részben örökletes. Ahhoz, hogy „előhozd” az aknét – a hajlamon kívül, bizonyos tápanyagok túlzott bevitelét jó, ha kerülöd. Ilyenek a különböző zsírok. A káros zsírok, mint a transzzsírsavak elhagyására ügyelj, mert ezek fokozzák a faggyúmirigyek termelését!

Minden nap használj megfelelő mennyiségű vitaminokat és igyál elég folyadékot! Ne feledd: ép testben, ép lélek!

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!