Kávéfogyasztás hatása egészségünkre
- Dátum: 2019.05.28., 14:39
- Udvari Fanni
- addikció, adenozin, egészség, életmód, életritmus, fittség, fogyasztás, hangulat, kávé, klorogénsav, reggel, rutin, szervezet, szív, vitalitás
A WHO definiciója szerint drog minden olyan természetes vagy szintetikus kémiai anyag, amely pszichoaktív tulajdonságokkal rendelkezik, befolyásolja a központi idegrendszer működését, megváltoztatja a mentális és pszichés státuszt, az érzelmi reakciót, a hangulatot, tudatot, viselkedést. Kétféle drog létezik: a legális és az illegális. A kávé ez előbbibe tartozik, de ide sorolandó ital például a tea is. A mértéktartó kávézás azonban segíthet a napi feladataid elvégzésében, és még a közérzeted is javulhat tőle. Nem beszélve a társasági életben betöltött szerepéről. A kávé számottevő mennyiségű klorogénsavat, koffeint és terpéneket tartalmaz. A klorogénsavak laboratóriumi vizsgálatokban antioxidáns hatásúak, ám az kérdéses, hogy elfogyasztva mi marad ebből a hatásból. A koffein a bélcsatornából gyorsan felszívódik, és eljut a szervezet minden pontjára, az agyat is beleértve.
A koffein az idegsejtekben az adenozinreceptorok gátlója, mivel az idegi ingerületátvivő anyagok működését befolyásoló adenozin általában szintén gátló hatású, így a gátlás gátlásával a koffein az idegsejtek működését serkenti. A kávéfogyasztás hatását azonban befolyásolja, hogy az ital koffeintartalma a kávészemek minőségétől és az elkészítés módjától függően változó. A kávé, illetve a koffein számos gyógyszer felszívódását és a szervezeten belüli további sorsát befolyásolhatja. Nem javasolt például a vashiány pótlására szedett gyógyszerrel egy időben kávét inni. A kávé és a gyógyszerek esetleges kölcsönhatásairól az egyes készítmények betegtájékoztatóit érdemes áttanulmányozni.
A kávé hatásai
Minél gyakrabban iszol kávét, hatása annál jobban csökken, mivel a szervezet hozzászokik és gyengébb reakciót ad rá. Tehát azzal, ha óránként iszol egy erős feketét, szervezetedet annál ellenállóbbá teszed vele szemben.
A legjobb hatást reggeli és késő délutáni fogyasztással érheted el.
Lefekvés előtt négy órával már ne igyál kávét.
Nem ajánlott éhgyomorra kávézni, hiszen a benne lévő csersavak kártékonyak lehetnek. Étkezés után azonban pluszban még az emésztést is elősegíted.
A kávé vízhajtó hatású, ezért egy csésze mellé mindig érdemes egy pohár vizet is inni.
Az orvosok azt javasolják, hogy a napi koffeinfogyasztás ne lépje túl a 300 mg-ot. Ez kb. 3 csésze eszpresszónak felel meg.
A mértéktartó kávézás azonban segíthet a napi feladataid elvégzésében, és még a közérzeted is javulhat tőle. Nem beszélve a társasági életben betöltött szerepéről.
A koffein túladagolása emésztő-, valamint szív- és érrendszeri zavarokat okozhat. Ez azért is rizikós, mert sok sportital nagy dózisban tartalmaz koffeint. Ha ilyeneket fogyasztasz, érdemes csökkentened az egyéb forrásból származó napi bevitelt, nehogy koffeinmérgezést kapj. Ennek tünetei a
hányinger,
hasmenés,
rendellenes szívverés és légzés,
szédülés,
idegesség,
ingerlékenység és
gyakori vizeletürítés.
Ezek a tünetek mérsékelt mennyiség fogyasztásánál akkor is jelentkeznek, ha valaki nincs hozzászokva a koffeinhez. A mozgáshoz túl sok energiaitalt fogyasztóknál a hétvégén és ünnepnapokon szintén elvonási tünetek észlelhetőek. Mivel fokozza a szív- és veseműködést, így az ezekkel a szervekkel kapcsolatos, valamint epe- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára nem ajánlott. Ugyanakkor gyakran ajánlják például alacsony vérnyomásra.
Érdekességek
Koffein a mindennapi neve az 1,3,7-trimetilxantinnak. A koffein szó a német kaffee és a francia café szóból származik, mindkettő jelentése kávé. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik.
A new yorkiak majdnem 7-szer annyi kávét isznak, mint más amerikai városok lakosai.
A világ egyik legdrágább kávé márkáját a thaiföldi elefántok ürülékéből készítik.
Az amerikaiak 54%-a minden nap iszik kávét.
Ahhoz, hogy az üvöltésed energiájával felmelegíts egy csésze kávét, 8 éven, 7 hónapon és 6 napon keresztül kellene üvöltened az elég energiához.
A kezdetekben a Starbucks csak pirított egész kávébabokat adott el, azt is kiegészítőnek az általa forgalmazott kávéfőzőkhöz.
A „kávé” szó a „bab borát” jelentő arab kifejezésből származik.
A koffein esti fogyasztása késlelteti az agy melatonin felszabadítását, és ezáltal akár 40 perccel is megzavarja a cirkadián ritmust.
Ha a túl sok kávét túl sok stresszel párosítod, akkor magasabb szintű képzelgéseid alakulhatnak ki.
Egy tanulmány szerint a kávé javítja az idősebb felnőttek reakcióidejét.
Szerző: Udvari Fanni
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?
A kézfertőtlenítők árnyoldala

A kézfertőtlenítők mindennapjaink részévé váltak, mióta 2020-ban a Covid járvány során elterjedtek megelőzésképpen. Azonban ez nem egy olyan csodaszer, amit csak úgy a végtelenségig lehet használni és semmi egészségügyi hátránya nem lesz. A bőrünk sokszor hálátlanul fogadja ezt, a különböző adalékanyagok és alkoholtartalom miatt.
Milyen problémák esetén ajánlott a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya egy speciális ruhadarab, amely a lábakon és a lábfejeken kifejtett nyomás segítségével javítja a vérkeringést, és megelőzi a visszerek kialakulását. Különböző erősségű nyomást fejt ki, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Gyógyászati segédeszközként hasznos, és különösen hasznos krónikus vénás elégtelenség, visszér, nyiroködéma, valamint trombózis megelőzésében.
Lupusz, a rejtőzködő betegség

Aki nézett az elmúlt 10-15 évben tévéműsort, annak nem lesz ismeretlen a lupusz szó hangzása, de valóban tudjuk, hogy mi is az?!
A nyirokrendszer egészséges működésének alappillérei

A nyirokrendszer egy létfontosságú szervezetünkben működő tisztító és szűrő rendszer, amely segít eltávolítani a sejtek anyagcsere során keletkező méreganyagokat, és támogatja az immunrendszer működését. A nyirokerek hálózatán keresztül kering a nyirokfolyadék, melyet a nyirokcsomók szűrnek meg, így akadályozva meg a kórokozók és salakanyagok szétterjedését.