Menü

Kávéfogyasztás hatása egészségünkre

A WHO definiciója szerint drog minden olyan természetes vagy szintetikus kémiai anyag, amely pszichoaktív tulajdonságokkal rendelkezik, befolyásolja a központi idegrendszer működését, megváltoztatja a mentális és pszichés státuszt, az érzelmi reakciót, a hangulatot, tudatot, viselkedést. Kétféle drog létezik: a legális és az illegális. A kávé ez előbbibe tartozik, de ide sorolandó ital például a tea is. A mértéktartó kávézás azonban segíthet a napi feladataid elvégzésében, és még a közérzeted is javulhat tőle. Nem beszélve a társasági életben betöltött szerepéről. A kávé számottevő mennyiségű klorogénsavat, koffeint és terpéneket tartalmaz. A klorogénsavak laboratóriumi vizsgálatokban antioxidáns hatásúak, ám az kérdéses, hogy elfogyasztva mi marad ebből a hatásból. A koffein a bélcsatornából gyorsan felszívódik, és eljut a szervezet minden pontjára, az agyat is beleértve.

A koffein az idegsejtekben az adenozinreceptorok gátlója, mivel az idegi ingerületátvivő anyagok működését befolyásoló adenozin általában szintén gátló hatású, így a gátlás gátlásával a koffein az idegsejtek működését serkenti. A kávéfogyasztás hatását azonban befolyásolja, hogy az ital koffeintartalma a kávészemek minőségétől és az elkészítés módjától függően változó. A kávé, illetve a koffein számos gyógyszer felszívódását és a szervezeten belüli további sorsát befolyásolhatja. Nem javasolt például a vashiány pótlására szedett gyógyszerrel egy időben kávét inni. A kávé és a gyógyszerek esetleges kölcsönhatásairól az egyes készítmények betegtájékoztatóit érdemes áttanulmányozni.

A kávé hatásai

Minél gyakrabban iszol kávét, hatása annál jobban csökken, mivel a szervezet hozzászokik és gyengébb reakciót ad rá. Tehát azzal, ha óránként iszol egy erős feketét, szervezetedet annál ellenállóbbá teszed vele szemben.

A legjobb hatást reggeli és késő délutáni fogyasztással érheted el.
Lefekvés előtt négy órával már ne igyál kávét.
Nem ajánlott éhgyomorra kávézni, hiszen a benne lévő csersavak kártékonyak lehetnek. Étkezés után azonban pluszban még az emésztést is elősegíted.
A kávé vízhajtó hatású, ezért egy csésze mellé mindig érdemes egy pohár vizet is inni.
Az orvosok azt javasolják, hogy a napi koffeinfogyasztás ne lépje túl a 300 mg-ot. Ez kb. 3 csésze eszpresszónak felel meg.
A mértéktartó kávézás azonban segíthet a napi feladataid elvégzésében, és még a közérzeted is javulhat tőle. Nem beszélve a társasági életben betöltött szerepéről.

A koffein túladagolása emésztő-, valamint szív- és érrendszeri zavarokat okozhat. Ez azért is rizikós, mert sok sportital nagy dózisban tartalmaz koffeint. Ha ilyeneket fogyasztasz, érdemes csökkentened az egyéb forrásból származó napi bevitelt, nehogy koffeinmérgezést kapj. Ennek tünetei a

hányinger,
hasmenés,
rendellenes szívverés és légzés,
szédülés,
idegesség,
ingerlékenység és
gyakori vizeletürítés.

Ezek a tünetek mérsékelt mennyiség fogyasztásánál akkor is jelentkeznek, ha valaki nincs hozzászokva a koffeinhez. A mozgáshoz túl sok energiaitalt fogyasztóknál a hétvégén és ünnepnapokon szintén elvonási tünetek észlelhetőek. Mivel fokozza a szív- és veseműködést, így az ezekkel a szervekkel kapcsolatos, valamint epe- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára nem ajánlott. Ugyanakkor gyakran ajánlják például alacsony vérnyomásra.

Érdekességek

Koffein a mindennapi neve az 1,3,7-trimetilxantinnak. A koffein szó a német kaffee és a francia café szóból származik, mindkettő jelentése kávé. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik.

A new yorkiak majdnem 7-szer annyi kávét isznak, mint más amerikai városok lakosai.

A világ egyik legdrágább kávé márkáját a thaiföldi elefántok ürülékéből készítik.
Az amerikaiak 54%-a minden nap iszik kávét.
Ahhoz, hogy az üvöltésed energiájával felmelegíts egy csésze kávét, 8 éven, 7 hónapon és 6 napon keresztül kellene üvöltened az elég energiához.

A kezdetekben a Starbucks csak pirított egész kávébabokat adott el, azt is kiegészítőnek az általa forgalmazott kávéfőzőkhöz.
A „kávé” szó a „bab borát” jelentő arab kifejezésből származik.
A koffein esti fogyasztása késlelteti az agy melatonin felszabadítását, és ezáltal akár 40 perccel is megzavarja a cirkadián ritmust.
Ha a túl sok kávét túl sok stresszel párosítod, akkor magasabb szintű képzelgéseid alakulhatnak ki.
Egy tanulmány szerint a kávé javítja az idősebb felnőttek reakcióidejét.

Szerző: Udvari Fanni

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?