Menü

Kávéfogyasztás hatása egészségünkre

A WHO definiciója szerint drog minden olyan természetes vagy szintetikus kémiai anyag, amely pszichoaktív tulajdonságokkal rendelkezik, befolyásolja a központi idegrendszer működését, megváltoztatja a mentális és pszichés státuszt, az érzelmi reakciót, a hangulatot, tudatot, viselkedést. Kétféle drog létezik: a legális és az illegális. A kávé ez előbbibe tartozik, de ide sorolandó ital például a tea is. A mértéktartó kávézás azonban segíthet a napi feladataid elvégzésében, és még a közérzeted is javulhat tőle. Nem beszélve a társasági életben betöltött szerepéről. A kávé számottevő mennyiségű klorogénsavat, koffeint és terpéneket tartalmaz. A klorogénsavak laboratóriumi vizsgálatokban antioxidáns hatásúak, ám az kérdéses, hogy elfogyasztva mi marad ebből a hatásból. A koffein a bélcsatornából gyorsan felszívódik, és eljut a szervezet minden pontjára, az agyat is beleértve.

A koffein az idegsejtekben az adenozinreceptorok gátlója, mivel az idegi ingerületátvivő anyagok működését befolyásoló adenozin általában szintén gátló hatású, így a gátlás gátlásával a koffein az idegsejtek működését serkenti. A kávéfogyasztás hatását azonban befolyásolja, hogy az ital koffeintartalma a kávészemek minőségétől és az elkészítés módjától függően változó. A kávé, illetve a koffein számos gyógyszer felszívódását és a szervezeten belüli további sorsát befolyásolhatja. Nem javasolt például a vashiány pótlására szedett gyógyszerrel egy időben kávét inni. A kávé és a gyógyszerek esetleges kölcsönhatásairól az egyes készítmények betegtájékoztatóit érdemes áttanulmányozni.

A kávé hatásai

Minél gyakrabban iszol kávét, hatása annál jobban csökken, mivel a szervezet hozzászokik és gyengébb reakciót ad rá. Tehát azzal, ha óránként iszol egy erős feketét, szervezetedet annál ellenállóbbá teszed vele szemben.

A legjobb hatást reggeli és késő délutáni fogyasztással érheted el.
Lefekvés előtt négy órával már ne igyál kávét.
Nem ajánlott éhgyomorra kávézni, hiszen a benne lévő csersavak kártékonyak lehetnek. Étkezés után azonban pluszban még az emésztést is elősegíted.
A kávé vízhajtó hatású, ezért egy csésze mellé mindig érdemes egy pohár vizet is inni.
Az orvosok azt javasolják, hogy a napi koffeinfogyasztás ne lépje túl a 300 mg-ot. Ez kb. 3 csésze eszpresszónak felel meg.
A mértéktartó kávézás azonban segíthet a napi feladataid elvégzésében, és még a közérzeted is javulhat tőle. Nem beszélve a társasági életben betöltött szerepéről.

A koffein túladagolása emésztő-, valamint szív- és érrendszeri zavarokat okozhat. Ez azért is rizikós, mert sok sportital nagy dózisban tartalmaz koffeint. Ha ilyeneket fogyasztasz, érdemes csökkentened az egyéb forrásból származó napi bevitelt, nehogy koffeinmérgezést kapj. Ennek tünetei a

hányinger,
hasmenés,
rendellenes szívverés és légzés,
szédülés,
idegesség,
ingerlékenység és
gyakori vizeletürítés.

Ezek a tünetek mérsékelt mennyiség fogyasztásánál akkor is jelentkeznek, ha valaki nincs hozzászokva a koffeinhez. A mozgáshoz túl sok energiaitalt fogyasztóknál a hétvégén és ünnepnapokon szintén elvonási tünetek észlelhetőek. Mivel fokozza a szív- és veseműködést, így az ezekkel a szervekkel kapcsolatos, valamint epe- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára nem ajánlott. Ugyanakkor gyakran ajánlják például alacsony vérnyomásra.

Érdekességek

Koffein a mindennapi neve az 1,3,7-trimetilxantinnak. A koffein szó a német kaffee és a francia café szóból származik, mindkettő jelentése kávé. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik.

A new yorkiak majdnem 7-szer annyi kávét isznak, mint más amerikai városok lakosai.

A világ egyik legdrágább kávé márkáját a thaiföldi elefántok ürülékéből készítik.
Az amerikaiak 54%-a minden nap iszik kávét.
Ahhoz, hogy az üvöltésed energiájával felmelegíts egy csésze kávét, 8 éven, 7 hónapon és 6 napon keresztül kellene üvöltened az elég energiához.

A kezdetekben a Starbucks csak pirított egész kávébabokat adott el, azt is kiegészítőnek az általa forgalmazott kávéfőzőkhöz.
A „kávé” szó a „bab borát” jelentő arab kifejezésből származik.
A koffein esti fogyasztása késlelteti az agy melatonin felszabadítását, és ezáltal akár 40 perccel is megzavarja a cirkadián ritmust.
Ha a túl sok kávét túl sok stresszel párosítod, akkor magasabb szintű képzelgéseid alakulhatnak ki.
Egy tanulmány szerint a kávé javítja az idősebb felnőttek reakcióidejét.

Szerző: Udvari Fanni

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.