Menü

Olívaolaj kiváló gyógyhatásai

Az olívaolaj rengeteg zsírsavat és fontos vitamint tartalmaz, vagyis egy nagyon hasznos termék az egészségünkre nézve. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék, mely nagyon egészséges.

Már az ókorban is használták

Az olívaolaj felhasználása nagyon régen kezdődött; már Krisztus előtt 5000-ben is sajtoltak olívaolajat. A táplálkozáson kívül más célokra is felhasználták: ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket. A Biblia özönvízről szóló fejezetében egy olajágat tartó galamb jelenti a katasztrófa végét. A szűz kategórián belül az extra szűz olívaolaj jelenti a legmagasabb minőségi szintet. A kereskedelemben ún. finomított olívaolaj is forgalomban van. Ha a zsírsav-összetételt vizsgáljuk, a fenti kategóriák között nincs eltérés. Az olívaolaj – típustól függetlenül – nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (~70% olajsav és ~10% linolsav).

Jótékony hatásai:

Szebb lesz tőle a bőr, a haj, a körmök és erősíti a csontokat

Az olívaolaj fogyasztása a bőrre, a körmökre és a hajra nézve is előnyös. Puhít, táplál, hidratál, ezen kívül elősegíti a körmök és a haj növekedését. Használhatjuk úgy, mint egy haj- vagy arcmaszkot, de hasznosabb, ha szájon át visszük be a szervezetbe.

Fogyáshoz is tökéletes

Az olívaolaj hatalmas mennyiségű egészséges zsírsavat tartalmaz, amely telítettségérzést nyújt. Ez a legjobb helyettesítő a vajjal szemben.

Száraz bőrre

Van egy régi, de alapvető szabály a bőrápolást illetően: soha ne tégy olyasmit a bőrödre, amit nem ennél meg. Az olívaolajból készült szappan gazdag hidratálást biztosít, a bőröd szinte magába szippantja az olajat. A bőr sima és selymes lesz tőle - ez a nők egyik ősi szépségápoló szabálya. Sophia Loren 70-es éveiben még mindig úgy néz ki, mintha 40-es lenne. Bőre fiatalságának legnagyobb titka az olívaolajas ápolás. Ha találsz egy olyan szappant, amely kecsketej és olívaolaj keverékéből készült, akkor megtaláltad a bőröd számára legjobb szappant.

Antioxidánsban gazdag

Az olívaolajban levő E-vitamin nem más, mint egy antioxidáns. Ezen túlmenően, a telítetlen zsírsavak kevésbé bomlanak fel az oxigén hatására, mint más típusú zsírok. Ezekből kis valószínűséggel válhatnak szabadgyökök, amelyek ártanak a sejtmembránoknak és számos betegség kiváltó okai lehetnek (pl. rákos daganatok). Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az antioxidánsok egy csoportja, a fenolos vegyületek, nagy mennyiségben előfordulnak természetes készítményekben, például a vörösborban, a zöld teában és az áfonya lében. Ezek a vegyületek alkalmasak arra, hogy gátolják a H. pylori szaporodását. Az olívaolaj antibakteriális hatása azonban eddig ismeretlen volt.

Csökkenti a gyulladásokat

Kutatások kimutatták, hogy az olívaolaj úgy működik, mint az ibuprofen, ami csökkenti a gyulladásokat a szervezetben. 3-4 kanál már ki tudja fejteni a hatását.

Koleszterinszint

Az olívaolajban levő egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a "rossz" koleszterinszintet, de nem befolyásolják a "jó" koleszterinszintet és tri-glicerid szintet. Hogy valóban csökkenteni tudd a koleszterinszintet, a napi kalóriabevitel legalább 15 százaléka kell telítetlen zsírsavból származzon. Amikor csak lehet, használj olívaolajat a főzéshez. A legjobb hidegen, salátákhoz, öntetekhez, vagy szendvicsekhez használni.

Az agyat egészségesen tartja

Az olívaolaj megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását és a mentális képességeink hanyatlását, de javítja a memóriát és a depresszió kockázatát is csökkenti.

A másodpréseléssel vagy egyéb eljárással előállított, nem szűz olívaolajok is egészségesek, azonban hatásuk feltehetőleg nem kedvezőbb, mint más, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajaké, például a napraforgóolajé.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.