Menü

B 12 vitaminban gazdag ételek

A B12-vitamint az emberi test akár négy évig is képes raktározni, a felesleg pedig a vizelettel ürül ki a testből. Sok van belőle a húsfélékben, állati eredetű termékekben. Remek forrása a marhahús, a sertéshús, a sonka, a baromfi, a bárány, a halak közül különösen a tőkehal és a tonhal, a tejtermékek és a tojás is. Kaphatóak olyan szójatejek, illetve reggelizőpelyhek, amelyeket B12-vitaminnal dúsítanak.

Miből ismerhető fel a B12-hiány?

A vitamin hiányának tünetei közé tartozik a depresszió, a zavarodottság, a memóriaproblémák, a kimerültség, emellett a székrekedés, az étvágyvesztés és a fogyás is. Súlyosabb esetekben idegrendszeri tünetek, például a karok, lábak bizsergése, zsibbadása, illetve egyensúlyvesztés is előfordulhat. Ilyen esetekben azonnal forduljunk orvoshoz, mert a vitaminhiány okozta idegi károsodás maradandó is lehet. Ha valaki nagy dózisban szed folsavat (szintén a B-vitamincsoport egyik tagja), annál szintén nem lehet megbízhatóan kimutatni a B12-vitamin hiányát vérből. Ez permanens idegrendszeri tünetek formájában nyilvánulhat meg, egészen addig, míg nem kezdenek B12-t adni neki. Némelyik embernél a káliumtartalmú étrendi kiegészítők gátolhatják a B12 felszívódását.

Hiány jelei:

- Még 8 óra alvás után is nagyon fáradtak vagyunk.

- Bizsergés, zsibbadás egyes testrészekben. Az oxigénhiány az idegekre, illetve az idegsejtekre is hatással van. Van, akinél emiatt zsibbadás, míg másnál pedig erőteljes, néha már fájdalmas bizsergés jelentkezik, például a végtagok területén.

- Sárgás bőr: B-12-hiány esetén sérülékenyebbé válnak a vörösvérsejtek, emiatt pedig bilirubin nevű pigment ürülhet belőlük, ami a bőrt sárgásra színezi.

- Gyenge idegek. Ha sokat szorongunk, gyakran ingadozik a hangulatunk, vagy éppen a legapróbb dolog miatt is képesek vagyunk sírva fakadni, akkor ennek is lehet oka a B-12-vitamin elégtelen mennyisége, ami kutatások szerint depresszióra is hajlamosabbá tesz.

B12 vitamin források:

- LAZAC

A napi B12-vitamin szükségleted 236%-át fedezheted csupán 150 gramm lazac elfogyasztásával. Ezen kívül a lazac feltölti a tested szelénnel, jóddal, foszforral, B3-, B6- és D-vitaminnal. Akárcsak a szardínia, a lazac is kiváló omega-3 forrás.

- MARHA

150 gramm marhahús 60%-át fedezi a napi szükségletünket B12-vitaminból. Ahogy azt bizonyára nagyon jól tudod, a marhahús kiváló fehérje- és vasforrás, hatékonyan segíti az álmatlanság leküzdését.

- SZARDÍNIA

200 gramm szardínia a napi B12-vitamin szükséglet 338%-át tartalmazza. Emellett a szardínia igen gazdag D-vitaminban, szelénben, foszforban, fehérjében, omega-3 zsírsavban és kalciumban.

- TEJ

Alig 150 ml tej 23%-nyi B12-vitamin-szükségletet fedez. A tej emellett kiváló jód, szelén, kalcium és C-vitamin forrás.

Mennyi B12-vitaminra van szükségünk?

Általános táplálkozás mellett a táplálékok B12-vitamin-tartalmának csupán a 75%-a hasznosul a szervezetünkben. A felszívódáshoz elengedhetetlen az egészséges bélflóra, emiatt a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedésben szenvedők B12-vitamin-pótlásra szorulhatnak. A túlzott alkoholfogyasztás is növeli a B12-szükségletet.

Vitaminszükséglet: Férfiak és nők számára 11 év fölött: 2-3 µg Terhesség és szoptatás alatt: 3,5-4 µg Csecsemők számára: 0,3-0,5 µg Gyermekek számára 2-10 év között: 0,7-1,4 µg.

A B12 vitamin egy az úgynevezett esszenciális vitaminok körébe sorolható, melyeket a szervezet magától képtelen egyedül előállítani. A B12 mondhatni életfontosságú alapeleme testünknek, és elég sok területen segédkezik az emberek organizmusának helyes működésében.

Szerző: Udvari Fanni

Immunerősítés ősszel

Bár olykor az időjáráson sem látszik meg, de valóban elkezdődött az igazi őszi időszak. Viszont ez a kései nyár számos lehetőséget tartogat számunkra, ha szeretnénk az egészségünket felkészíteni a jóval vitaminszegényebb téli hónapokra.

Három recept szilvával

Október közepére elérkezett az igazi ősz, ami egyet jelent a színpompában úszó természettel és a rengeteg ízletes őszi gyümölccsel. A következő három recept az őszi gyümölcsök királynőjének, a szilvának különböző felhasználásához kapcsolódnak.

Tökéletes nasik bármikor

Az olajos magvak, csonthéjasok olyan „szuperélelmiszerek”, melyeket nyugodt szívvel beilleszthetünk az egészséges étrendbe.

Az agyrázkódás okai és (lehetséges) következményei

Gyerekként három óra ugrálás, jó sok elesés, meg egy kiadós verekedés sem tudja ledönteni az embert a lábáról. Felnőttként ennél jóval kevesebb is elég ahhoz, hogy komoly bajok történjenek.

Karalábé jótékony hatásai

Hiába szuperélelmiszer, mégsem tartozik a legnépszerűbb ételek közé a karalábé. Nekünk viszont van nyolc érvünk, amikkel bebizonyítjuk, hogy mégiscsak érdemes étrendünk részévé tenni ezt az érdemtelenül háttérbe szorított zöldséget. Ezek közül csak az egyik, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom!