Menü

Az egyoldalú étkezés következményei

ANYAGCSERE FOLYAMATOK FELBORULÁSA
Az emésztés és az anyagcserefolyamatok megfelelő működése gyakorlatilag az egészség legfontosabb pillérei. Kóros a túl gyors, de a túl lassú, renyhe bélműködés, a székrekedés is. Ha valaki kihagy bizonyos létfontosságú tápanyagokat az étrendjéből, annál nem csak kisebb egészségügyi problémák, de előbb-utóbb akár súlyos betegségek is kialakulhatnak, ráadásul az emésztési folyamatok felborulásával még a fogyókúra is kudarcba fullad.

GYENGE IMMUNRENDSZER
Az immunrendszer erősítése nem csupán egy elcsépelt szlogen. Ha szervezetünk védekezőképessége meggyengül, a betegségek is könnyebben és gyorsabban ledönthetnek a lábunkról. Márpedig ez nem csak külső hatások, vírusok, fertőzések miatt történhet meg: az egyoldalú táplálkozás miatt fellépő hiányállapotok is veszélyeztetik a szervezet védelmi funkcióját.

VÉRSZEGÉNYSÉG
Kétféle vérszegénységet ismerünk: vashiányos és kóros vérszegénységet.
A vashiányos vérszegénységet a hosszan tartó éhezés, a kevés gyomorsav okozza. Ekkor hiába van a táplálékban elég vas és zöldség, a vas nem szívódik fel. Vérszegénységet okozhat az egyoldalú táplálkozás, a bélféregség, a TBC, a bélhurut, a vérző gyomorfekély, a mérgek vagy baktérium okozta fokozott vörösvérsejt-pusztítás, a vérző vastagbélfekély, csontvelőbetegségek (a vörösvérsejtképzés csökkent) és az erős tisztulási vérzés. A vészes vérszegénység gyógyítása inkább a szakorvosra tartozik, a természetgyógyász csak kiegészítő terápiát javasolhat. A betegnek B12-vitamint kell szednie, de ha komoly a helyzet, a folsav adagolása is indokolt. Változtatni kell továbbá a táplálkozáson olyan értelemben, hogy a gyomor ne gátolja a fontos anyagok bejutását a szervezetbe. B12-vitamint tartalmaz a vadlucerna virága, az élesztő, a csíráztatott magvak és a tejszín. A hús és a máj fogyasztása is nagyon fontos annak, aki vérszegény.

Az is előfordul, hogy valaki egyszerűen válogatós, ám súlyos esetben az ételrepertoár csak egy-két ízre vagy bizonyos állagú ételekre korlátozódik, aminek hátterében komoly lelki problémák húzódnak és hosszú távon káros egészségügyi következményei lehetnek. "A gyermekkori válogatósság szerencsére az esetek többségében felnőttkorra oldódik, mivel a kisgyerekek sokszor azért utasítanak el bizonyos ételeket, mert azok ismeretlenek számukra, felnőttként viszont a legtöbb ételt és élelmiszert már jól ismerjük, így addigra jó eséllyel enyhül az ételek szelektálása" – fűzte hozzá a szakértő.

EVÉS ÉS ALVÁS

Egy Pennsylvaniai Egyetemen végzett vizsgálatban az alanyok alvásminősége és evési szokásai közötti összefüggéseket vizsgálták. A résztvevők közül a legváltozatosabban táplálkozó alanyok számoltak be a legegészségesebb alvásmintákról. Az is kiderült, hogy akik az alvás mennyiségére és/vagy minőségére panaszkodtak, jellemzően sokkal kevesebbet fogyasztottak fehérjéből, szénhidrátból, cinkből, vasból vagy szelénből mint a kontroll alanyok, de a pontos okokra egyelőre nem született elfogadható magyarázat. Ha tehát ez motiválja, akkor a nyugodtabb éjszakákért érdemes változatosabban étkeznie.

TUDATOS TERVEZÉS

Szerencsére az egészséges élelmiszerek (friss zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék, tejtermékek, stb.) széles körben elérhetők, és nem feltétlenül drágábbak a kevésbé tápláló falatoknál. Az utóbbi években az egészséges életmód egyre több embert "megfertőzött". A lakosság talán kezdi érteni, hogy a prevenciónak sokkal nagyobb szerepe és létjogosultsága van mint a betegségek kezelésének. Amiben viszont még van hova fejlődnünk, az az, hogy több oldalról kellene támogatni az egészségünk megőrzését: nem elegendő megfelelően táplálkozni, hiszen a rendszeres testmozgás és a szakszerű stresszkezelés is nagyon fontos a fizikai és mentális jóllét kialakításához.

Ne hagyjuk, hogy szeretteink, ismerőseink, szomszédaink az alultápláltság állapotába sodródjanak! Hívjuk fel a figyelmet az egyoldalú táplálkozás, koplalás súlyos következményeire! Ha máshogy nem megy, rendeljünk ebédet idős szeretteinknek és biztosítsuk a következőket:

napi 1,5 liter víz elfogyasztását,

napi 25 dkg zöldség és 25 dkg gyümölcs elfogyasztására, tejtermékek (pl. joghurt, sajt, kefir, tej) mindennapos bevitelét, sovány hús, hal rendszeres fogyasztását,legalább 10 szem nem sózott mandula vagy más olajos mag mindennapos bevitelét.

Az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiányos táplálkozásnak rendkívül sokféle súlyos következménye alakulhat ki, amely szinte minden szervet, életfunkciót érinthet.

Szerző:Udvari Fanni

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.