Menü

A vesebetegség árulkodó tünetei

Ödémásodás

A vesék legfontosabb szerepe, hogy a felesleges folyadékot és a felgyülemlett méreganyagokat eltávolítsák a szervezetünkből. Ha a vesék nem működnek megfelelően, nem tudják eltávolítani a folyadékot, így az felgyülemlik és jellegzetes duzzanatokat, ödémásodást okoz, elsősorban a kézfejben, a lábakban vagy az arcon.

Hátfájás

Néhány vesebetegség jellegzetes tünete a deréktájon jelentkező hátfájás, ez az enyhe nyomásérzéstől a szinte elviselhetetlen görcsökig terjedhet.

Viszkető kiütések

Ha a vese nem tud megszabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól, akkor ezek visszakerülhetnek a véráramba, és különböző kellemetlen tüneteket okozhatnak, például viszkető, száraz foltokat a bőrön, kiütéseket, pattanásokat.

A krónikus vesebetegség

Krónikus vesebetegség számos ok miatt keletkezhet, közülük kiemelkedő gyakoriságú a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség, valamint a kettő társulása. Krónikus vesebetegséget okozhatnak még a krónikus vesegyulladások (gennyes és nem gennyes formák), valamint a különböző érkárosodások okozta vesepusztulás is.A krónikus vesebetegség kezelését az állapot előrehaladottsága határozza meg. Általában olyan életmódbeli változtatások is szükségesek, mint a dohányzás abbahagyása, az egészséges testtömeg elérése, a rendszeres vérnyomás és vércukorszint ellenőrzés, valamint a betegség következtében fellépő esetleges vérszegénység és a megváltozott kalcium – foszfor anyagcsere kezelése.

A vizelet sötétebb színe, kellemetlen szaga is árulkodó lehet, akárcsak az, ha a vizelet habos, zavaros vagy véres. Akkor is érdemes kivizsgáltatunk magunkat, ha a vizeletürítés fájdalmas vagy égő érzéssel jár együtt.

Egyéb vesebetegségek:

Glomerulonefritisz (vesegyulladás).
Policisztás vesebetegség (veleszületett megbetegedés, amelyben az egészséges veseszövet helyén fokozatosan egyre több folyadék tartalmú ciszta alakul ki).
Reflux nefropátia (vizeletvisszaáramlás a húgyhólyagból a vesébe).

Akkor is érdemes megvizsgáltatni a vesénket, ha láthatóan minden ok nélkül folyton fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, nehezünkre esik koncentrálni, esetleg gyakran szédülünk. A vesék ugyanis egy olyan hormont termelnek, mely a vörösvérsejtek előállításához szükséges.

Szerző:Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.