Menü

Aranyszabályok vesénk védelméhez

A hivatalos statisztikák szerint ma Magyarországon minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, évente mintegy 500-600 vesebeteg szorul gondozásra, 270-300 beteg kap új vesét, és csaknem 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés.

Fogyasszon bőségesen vizet!

Régi bölcs javaslat napi 8 pohár víz fogyasztása. A legújabb kutatások szerint pedig elengedhetetlen a jó egészséghez. A bőséges vízfogyasztás segíti a vesét megtisztítani a szervezetet a sótól, a húgysavtól és a méreganyagoktól, ezáltal csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye. Ausztrál és kanadai kutatók alapvetőnek tartják a napi 2 literes vízfogyasztást, mely csökkenti a vesefunkció romlását. Nem javasolják viszont az agresszív folyadékfogyasztást, mely mellékhatásokat okozhat. Vesekövesség esetében kifejezetten ajánlott napi 2-3 liter víz elfogyasztása, így az újabb kő kialakulásának esélye csökkenthető.

Romló veseműködés esetén kezdetben még inkább megnő a folyadékigény. Csek a veseelégtelenség késői stádiumában – amikor a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot – lehet ártalmas a túlzott bevitel. Győződjön meg arról, hogy jó a veseműködése! Támogassa veséje műkődését megfelelő folyadékbevitellel!

Ne dohányozzon!

A dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kockázatát is mintegy 50%-kal megnöveli.

Tartsa fitten és aktívan saját magát!

Önmagunk fitten tartása segít csökkenteni a vérnyomást és ezáltal a krónikus veseelégtelenség rizikóját. A “mozgásban a vese egészségéért” elv az egész világra kiterjedő mozgalom. Ennek kapcsán mindennapi emberek, hírességek, közéleti személyiségek és szakemberek együtt menetelnek, közterületeken gyalogolnak, futnak és kerékpároznak.

Étkezéssel a vese táplálásáért

Vesében lévő ’jing-esszenciának’ és a vese qi-nek szüksége van az élelmiszerek adta táplálásra, csak így maradhat erős. A vese kedveli a meleget. Vesegyengeségre számos vesetápláló élemiszer létezik, mint például a dió, a goji bogyó, a bárányhús, a gyömbér és egyéb melegséget kiváltó ételek. A fekete bab, fafül gomba, fekete szezámmag és általánosan a fekete élelmiszerek is jótékony hatással vannak a vesére, érdemes többet fogyasztani belőlük. A TCM szerint a vese gyengeségnek két fajtája ismert; az egyik a yin gyengeség, a másik a yang gyengeség. Yin gyengeségnél goji bogyóból készült tea fogyasztása javasolt a vese „esszenciára” gyakorolt jótékony hatása miatt. Yang gyengeség esetén báránylevest és metélőhagymát ajánlanak, mert melegítik a vesét és erősítik a yang qi-t.

A védekezés, megelőzés és elhárítás legfontosabb elemei:

C-vitaminban és cinkben bővelkedő táplálék

szabadban végzett mozgás, legalább heti 3-4 alkalommal rendszeres hideg-meleg váltott zuhany

a stressz tudatos leküzdése: jóga, autogén tréning, Qi Gong segítségével
heti egy nyerskoszt- vagy lénap, amikor 1 kg friss gyümölcsöt és/vagy zöldséget, illetve ezek levét, fogyasztjuk el; legjobb, ha magunk préseljük vagy facsarjuk a levet és 1:1 arányban buborékmentes ásványvízzel hígítva, frissen fogyasztjuk
természetes alapanyagú gyógykészítmények, például a grépfrútmagcseppből, a bíbor kasvirágból - Echinacea purpurea - vagy a szibériai ginsengből - Eleutherococcus senticosus - készített gyógynövény-preparátumok.

Figyeljünk egészségünkre és előzzük meg a problémákat az vitalitásunk, közérzetünk érdekében!

Szerző :Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.