Menü

A délutáni alvás hatásai

Délután 2 és 4 óra között erős az úgynevezett alvásnyomás, melyet a déli népek ki is használnak, megszakítják a munkájukat és elmennek pihenni. Ezek a sziesztával megáldott társadalmak tipikusan azok az emberek, akik mindig tudnak aludni – mondja a szakember és hangsúlyozza, hogy a tervezett pihenés a szellemi kapacitásokat, a fizikai erőnlétet is helyrehozza, javul a memóriánk, munkateljesítményünk is, oda tudunk figyelni ismét a tennivalóinkra, de fontos megemlíteni a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását is, hiszen alvás alatt alacsonyabb a vérnyomásunk, és egy stresszes nap után a magasabb vérnyomás lecsökkenhet.

A délutáni szunyókálásnak is vannak típusai. Megkülönböztetünk habituális, vagyis életkor-specifikusan meglévő napközbeni alvásokat, ilyen például a csecsemő és gyermekkor nappali alvásai, vagy az időskorban megjelenő délutáni alvás, emergency – vészhelyzeti – alvást, mely ellenállhatatlan, kontrollálhatatlan elalvást jelent. Ez mindig kóros, ellenben a tervezett, tudatos szunyókálással, ami a legelőnyösebb típus.

A kis dózisú vérnyomáscsökkentők általában 5-7 higanymilliméterrel csökkentik a vérnyomás szintjét – tette hozzá magyarázatként. A rendszeres délutáni szieszta mintegy 5 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást, ami a kutatók szerint azonos a más ismert vérnyomáscsökkentő beavatkozásokkal. Ráadásul minden 60 percnyi napközbeni alvás 3 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást.

Kamaszkorban megváltozik a napi ritmus

Ji a cirkadián ritmus, vagyis a napi biológiai óra tanulmányozása során megállapította, hogy kamaszkorban a ritmus 1-2 órát tolódik a korábbihoz képest. Ezért van az, hogy a tinédzserek később fekszenek le, viszont reggel ugyanakkor kell kelniük, és ettől kialvatlanok. Ez pedig a neurokognitív funkciók romlásához vezethet: a diákok nehezebben tudnak figyelni, és a memóriájuk is romlik.

A megfelelő szunyókáláshoz délutánra is szükséges a jó matrac. Ha kényelmetlen a felhely, sokkal kevésbé lehet elaludni és ha sikerül, akkor sem biztos, hogy a délutáni kis szieszta, a rossz matracon ugyanolyan pihentető és eredményes lesz, mintha egy kellemes matrac nyújtana tökéletes kényelmet.

Sem éhesen, sem teli gyomorral nem lehet jól aludni. Ezért érdemes a lefekvés előtti egy órában is étkezni, azonban csak könnyen emészthető fehérjeforrások jöhetnek szóba: zöldségek, tojás fehérje, kefír, hal. Ahogy zsírt gyors szénhidrátot se fogyassz ilyenkor, tehát a gyümölcs sem kívánatos.

Szerző:Udvari Fanni

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!