Menü

Erre figyelj ha kisgyerekkel mész strandolni

Gyerkőcökkel, pláne kicsikkel nagyon sok mindenre figyelni. Akinek gyereke van, folyamatos aggódásban él, azt hiszem ez normális, mégis a nyugalmunk érdekében tartsunk pár dolgot szem előtt. A kicsikkel mindenképp meg kell tanítani az alap adataikat, nevüket, lakcímüket, szüleik nevét, a panzió vagy hotel nevét, ahol nyaralás alatt megszállunk. Nem szívesen festem az ördögöt a falra, de sajnos nagyon hamar megvan a baj, kicsúszik a kis keze a miénkből, elkeveredik, elsodorja a tömeg s máris kitör a pánik. Láttam a neten olyan karkötőket, melyeken a gyerkőc szüleinek telefonszáma van, nem tartom túlzásnak, nagyon is jó ötlet!

Gyerekkoromban, mielőtt megkezdtük volna a szüleimmel a strandolást, bejártuk a strandot és anyu mindig megmutatott néhány támpontot, arra az esetre, ha netán elkeverednék. Egy nagyobb épület, egy színes bódé, a vízibiciklis stand. Ha ezeket megjegyzi a gyerkőc, könnyebben visszatalálhat, ha eltéved a tömegben. Köztudott, hogy felhevült testtel nem szabad egyből beugrani a vízbe, mégis sokan nem törődnek ezzel, nem veszik komolyan, pedig nagyon veszélyes és erre különösen oda kell figyelni, akárcsak a csúszdázásra! A biztonsági előírások okkal készülnek. Elsősorban a szülők feladata erre figyelni, nem illendő megvárni, amíg már az úszómester lép közbe.

Felelős szülőknek el kell mindent magyaráznia a csöppségeknek, nagyobbaknak, ha kell (és kell) akkor akár többször is.

Mélyvízben mindenképp karúszó vagy úszógumi használata ajánlott, s természetesen még így is felnőtt jelenlétében engedjük mélyebb vízben lubickolni. Azt hinném ez alap, de mikor látok családokat felelőtlenül strandolni, akkor mégis úgy gondolom, érdemes leírni. Igazi élmény hajókázni, vagy vízibiciklizni, azonban a mentőmellény használata kötelező, mint említettem nagyon hamar megvan a baj. Adjuk rájuk azt a mentőmellényt, nem véletlenül találták ki.

A féktelen pancsolás nálunk azzal jár, hogy egyáltalán nem akarnak kijönni a gyerekek a Balcsiból, könyöröghetünk nekik, ha mégis kijönnek a vízből, például vécére, rögtön bekenem őket naptejjel, itatom, etetem pár falattal, de sajnos van, hogy a naptej sem elég. Ilyenkor rajtuk hagyom a fehér pólójukat, homokozzanak, dagonyázzanak abban a vízparton, s a fejükre is világos sapit vagy kalapot teszek. A naptejnél fontos, hogy magas faktorszámú készítményt használjunk, lehetőleg 50 faktorú krémet vásároljunk, de 11 és 15 óra között próbáljuk a törpéket az árnyékban tartani, már amennyire lehetséges.

Tengerparton, főleg kavicsos, köves részeken fontos a strand cipő viselése, ami véd az éles kövektől és kagylóktól.

Ha ezeket a tudnivalókat betartjuk, akkor felhőtlen vakáció, nyaralás és strandolás vár ránk és gyerekeinkre.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.