Menü

Cukor hatásai az agyra és a szervezetre

A cukor nagyban hozzájárul ahhoz, hogy túledd magadat, ami részben az agyban kifejtett hatásának köszönhető. Amikor cukrot eszel, stimulálja az agy jutalomközpontját, így nagy mennyiségű boldogsághormon, dopamin szabadul fel. Napóleon uralkodása alatt jelent meg a cukorrépából nyert cukor, melyet a növény gyökeréből vonnak ki, emiatt ez csupán földi energiákat tartalmaz és az idegrendszerre van nem túlzottan pozitív hatással. A répacukor a gondolkodást földhöz kötötté teszi, mint ahogy a virágból származó méz kozmikus magasságokba emeli.

A cukor emésztése már a szájüregben elkezdődik, és ekkor megváltozik a nyál vegyhatása. Mindez természetes folyamat, és nem is jelent problémát megfelelő szájápolás mellett, továbbá ha nem tesszük ki fogazatunkat egész nap a károsító hatásoknak, a cukros üdítők, a kemény és gumicukorkák, csokoládék, jégkrémek, édes péksütemények által. Ugyanolyan mennyiségű édesség sokkal nagyobb fogkárosodást okoz akkor, ha azt az étkezések között nasiként, és nem a főétkezés részeként fogyasztjuk.

Cukor helyett időnként használjunk mézet, de ennek fogyasztását se vigyük túlzásba. (10 dkg cukor 400 kalória, de 10 dkg méz is 362 kalória!)

Igyunk természetes gyümölcs- és zöldséglevet, kerüljük az alacsony gyümölcstartalmú, cukrozott üdítőitalokat.

Befőtt, kompót helyett válasszuk a friss vagy natúr módon fagyasztott gyümölcsöt. A cukor elnyomja a gyümölcs igazi zamatát.

Étkezések befejező fogásaként hetente legfeljebb kétszer-háromszor szerepeljen desszert az étrendben.

A nagy zsírtartalmú linzertészták, vajkrémes, cukros sütemények helyett könnyű, gyümölcs, illetve tejtermék alapú desszerteket, például. túrós palacsintát, gyümölcsös pudingot, gyümölcsrizst fogyasszunk.

A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülnek. A szervezet számtalan tartalékkal rendelkezik, az egyik ebből az inzulintermelés képessége. A hasnyálmirigyünk körülbelül ötszáz évre van kalibrálva. Az emberek a túlzott cukorfogyasztás segítségével képesek negyven-ötven év alatt elhasználni!

Egy 70 kg-os felnőtt ember májában kb. 80-100 gramm cukor van elraktározva. Ha megcsappan a szénhidrát beviteled, a szervezeted elkezdi felhasználni ezt a tartalékot. Ha azonban lemerült a máj glikogén raktára (ami egyéntől függően 24-48 óra lehet), a test elkezd egyre több zsírt égetni, és a máj elkezd a zsírokból ketontesteket előállítani.

Az agy még hosszabb böjt vagy ketogén diéta alatt sem áll át teljesen a ketontestek használatára. Ilyenkor kb. 70%-ban használ ketontesteket, és 30%-ban glükóz. De honnan származik a glükóz, ha Te éppen böjtölsz, és már lemerült a máj cukorraktára? Maga a szervezet állítja elő! A máj ugyanis képes a cukor előállítására. Ezt a folyamatot nevezzük glükoneogenezisnek. Bizonyos aminosavakból, a glicerinből és a tejsavból a májad képes glükózt előállítani, így azt a kis mennyiséget, amire a szervezetednek szüksége van, nulla szénhidrátbevitel mellett is képes biztosítani.

Ajánlott mennyiség, hat teáskanál, azaz 25 gramm cukor, ha nő, kilenc teáskanál, azaz 37,5 gramm, ha férfi. Ez lenne a maximum hozzáadott cukormennyiség, ami megengedhető egy felnőtt szervezetnek az egészség fenntartása érdekében.

Szerző:Udvari Fanni

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?