Menü

Cukor hatásai az agyra és a szervezetre

A cukor nagyban hozzájárul ahhoz, hogy túledd magadat, ami részben az agyban kifejtett hatásának köszönhető. Amikor cukrot eszel, stimulálja az agy jutalomközpontját, így nagy mennyiségű boldogsághormon, dopamin szabadul fel. Napóleon uralkodása alatt jelent meg a cukorrépából nyert cukor, melyet a növény gyökeréből vonnak ki, emiatt ez csupán földi energiákat tartalmaz és az idegrendszerre van nem túlzottan pozitív hatással. A répacukor a gondolkodást földhöz kötötté teszi, mint ahogy a virágból származó méz kozmikus magasságokba emeli.

A cukor emésztése már a szájüregben elkezdődik, és ekkor megváltozik a nyál vegyhatása. Mindez természetes folyamat, és nem is jelent problémát megfelelő szájápolás mellett, továbbá ha nem tesszük ki fogazatunkat egész nap a károsító hatásoknak, a cukros üdítők, a kemény és gumicukorkák, csokoládék, jégkrémek, édes péksütemények által. Ugyanolyan mennyiségű édesség sokkal nagyobb fogkárosodást okoz akkor, ha azt az étkezések között nasiként, és nem a főétkezés részeként fogyasztjuk.

Cukor helyett időnként használjunk mézet, de ennek fogyasztását se vigyük túlzásba. (10 dkg cukor 400 kalória, de 10 dkg méz is 362 kalória!)

Igyunk természetes gyümölcs- és zöldséglevet, kerüljük az alacsony gyümölcstartalmú, cukrozott üdítőitalokat.

Befőtt, kompót helyett válasszuk a friss vagy natúr módon fagyasztott gyümölcsöt. A cukor elnyomja a gyümölcs igazi zamatát.

Étkezések befejező fogásaként hetente legfeljebb kétszer-háromszor szerepeljen desszert az étrendben.

A nagy zsírtartalmú linzertészták, vajkrémes, cukros sütemények helyett könnyű, gyümölcs, illetve tejtermék alapú desszerteket, például. túrós palacsintát, gyümölcsös pudingot, gyümölcsrizst fogyasszunk.

A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülnek. A szervezet számtalan tartalékkal rendelkezik, az egyik ebből az inzulintermelés képessége. A hasnyálmirigyünk körülbelül ötszáz évre van kalibrálva. Az emberek a túlzott cukorfogyasztás segítségével képesek negyven-ötven év alatt elhasználni!

Egy 70 kg-os felnőtt ember májában kb. 80-100 gramm cukor van elraktározva. Ha megcsappan a szénhidrát beviteled, a szervezeted elkezdi felhasználni ezt a tartalékot. Ha azonban lemerült a máj glikogén raktára (ami egyéntől függően 24-48 óra lehet), a test elkezd egyre több zsírt égetni, és a máj elkezd a zsírokból ketontesteket előállítani.

Az agy még hosszabb böjt vagy ketogén diéta alatt sem áll át teljesen a ketontestek használatára. Ilyenkor kb. 70%-ban használ ketontesteket, és 30%-ban glükóz. De honnan származik a glükóz, ha Te éppen böjtölsz, és már lemerült a máj cukorraktára? Maga a szervezet állítja elő! A máj ugyanis képes a cukor előállítására. Ezt a folyamatot nevezzük glükoneogenezisnek. Bizonyos aminosavakból, a glicerinből és a tejsavból a májad képes glükózt előállítani, így azt a kis mennyiséget, amire a szervezetednek szüksége van, nulla szénhidrátbevitel mellett is képes biztosítani.

Ajánlott mennyiség, hat teáskanál, azaz 25 gramm cukor, ha nő, kilenc teáskanál, azaz 37,5 gramm, ha férfi. Ez lenne a maximum hozzáadott cukormennyiség, ami megengedhető egy felnőtt szervezetnek az egészség fenntartása érdekében.

Szerző:Udvari Fanni

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Filléres trükkök

A szépségipar mindent el akar adni, nem győznek újabb alapanyagokat felfedezni, trendi csomagolásban új piperéket piacra dobni. Pedig, akkor is lehet valaki csinos, szép és ápolt, ha konkrétan ezer forintot szán rá ebben a hónapban, hogy foglalkozzon magával. Nézzük azt az ezrest!

Gondolnád?

Gondolnál arra, hogy a rágógumi miatt nem fogysz? Vagy az energiaital miatt? Hogy mi a baj a reggelizőpehellyel és miért nem egészséges a bolti gyümölcsjoghurt vagy salátaöntet?

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.