Menü

Paradicsommal a cukorbetegség ellen

A cukorbetegekről szinte mindenki tudja, hogy diétáznak – nem mindig azt eszik, amit a többiek - és nem ehetnek édeset. Ha nem is vagyunk betegek, lehet cukorbeteg családtagunk, barátunk, vendégünk és jó, ha tudjuk, hogy mit, mikor ehetnek, miért fontos ez nekik, és, hogy ez tulajdonképpen nem egyszerű diéta, hanem életmód.

Bőségesen fogyaszthatók a zöldség és főzelékfélék. Többségük cukortartalma alacsony és lassan növelik a vércukorszintet. Szokásos adagban, beszámolás nélkül fogyaszthatók az 5 g-nál kevesebb szénhidrátot tartalmazó.

Zöldségek:

Nagyon alacsony szénhidráttartalmúak: sóska, paraj, kínai kel, retek fejes saláta, brokkoli, uborka, spárga

3-5 g közöttiek: zöldpaprika, paradicsom, karfiol, kelkáposzta, mángold, zeller, rebarbara, padlizsán, cukkini

6-10 g közötti: fejes káposzta, gyökér, cékla, kelbimbó, spárgatök, patisszon, zöldbab, karalábé, sárgarépa, hagyma,

10 g feletti: zöldborsó, sütőtök, burgonya téli, kukorica, fejtett bab

Ha egyszerre 20 dkg-nál nem nagyobb mennyiségben fogyasztod ezeket, akkor szénhidráttartalmukat nem minden esetben kell belekalkulálni az adott napra megadott keretbe. Így nyugodtan lehet a főétkezések mellé egy kis salátát, uborkát, paradicsomot vagy paprikát fogyasztani, különösebb számolgatás nélkül. Ráadásul ezek a zöldségek el is látnak megfelelő vitaminokkal, rostokkal, és más jótékony anyagokkal, így egész szervezeted állapotán javíthatnak. A paradicsom például igen gazdag vasban, C-, A- és E-vitaminban, kalciumban és káliumban, lúgosító hatású, és serkenti az emésztést, a vesék, a máj működését.

A paradicsom fogyasztása magas likopintartalma miatt is ajánlott. Ez az anyag főzés során sem bomlik le, és a legmagasabb arányban a napon érlelt piros paradicsomban található meg. A likopin szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de véd a rák ellen is, segíti a zsíranyagcserét, így a fogyókúrában is hasznát veheted. A rendszeres paradicsomfogyasztás erősíti az immunrendszert, szebbé teszi a bőrt, és véd az érelmeszesedés ellen is.

Egy darab nagyobb vagy 2-3 szem kisebb méretű koktélparadicsom elfogyasztása teljes mértékben megengedett, de amennyiben lehetőségünk van rá, járjunk utána a cukortartalomnak. Továbbá segít az emésztőrendszert egészségesen tartani: magas a rost tartalma és az enzimek az egész emésztő rendszert aktív működésben tartják.

Ragyogó, egészséges bőr

Egy étrend akkor egészséges, ha ellátja a testet a szükséges tápanyagokkal. Ezek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok. Táplálékunk tartalmazzon továbbá olyan nem tápanyag komponenseket is, amelyek a növényekben (zöldség, gyümölcs, fűszernövények) fordulnak elő, flavonoidoknak hívjuk őket, és szintén jelentős szerepük van egészségünk megőrzésében. Testünk a tápanyagok teljes választékát a sokféle nyersanyagból, sokféle módon elkészített ételből biztosan megkapja.

Ha megteheted, akkor piacon, őstermelőtől szerezd be, mert sajnos a bolti forgalomban lévő paradicsomok nem tudnak teljesen az érésig a tövön maradni, így tápértékük is alacsonyabb lehet.

Szerző :Udvari Fanni

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Filléres trükkök

A szépségipar mindent el akar adni, nem győznek újabb alapanyagokat felfedezni, trendi csomagolásban új piperéket piacra dobni. Pedig, akkor is lehet valaki csinos, szép és ápolt, ha konkrétan ezer forintot szán rá ebben a hónapban, hogy foglalkozzon magával. Nézzük azt az ezrest!

Gondolnád?

Gondolnál arra, hogy a rágógumi miatt nem fogysz? Vagy az energiaital miatt? Hogy mi a baj a reggelizőpehellyel és miért nem egészséges a bolti gyümölcsjoghurt vagy salátaöntet?

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.