Menü

Paradicsommal a cukorbetegség ellen

A cukorbetegekről szinte mindenki tudja, hogy diétáznak – nem mindig azt eszik, amit a többiek - és nem ehetnek édeset. Ha nem is vagyunk betegek, lehet cukorbeteg családtagunk, barátunk, vendégünk és jó, ha tudjuk, hogy mit, mikor ehetnek, miért fontos ez nekik, és, hogy ez tulajdonképpen nem egyszerű diéta, hanem életmód.

Bőségesen fogyaszthatók a zöldség és főzelékfélék. Többségük cukortartalma alacsony és lassan növelik a vércukorszintet. Szokásos adagban, beszámolás nélkül fogyaszthatók az 5 g-nál kevesebb szénhidrátot tartalmazó.

Zöldségek:

Nagyon alacsony szénhidráttartalmúak: sóska, paraj, kínai kel, retek fejes saláta, brokkoli, uborka, spárga

3-5 g közöttiek: zöldpaprika, paradicsom, karfiol, kelkáposzta, mángold, zeller, rebarbara, padlizsán, cukkini

6-10 g közötti: fejes káposzta, gyökér, cékla, kelbimbó, spárgatök, patisszon, zöldbab, karalábé, sárgarépa, hagyma,

10 g feletti: zöldborsó, sütőtök, burgonya téli, kukorica, fejtett bab

Ha egyszerre 20 dkg-nál nem nagyobb mennyiségben fogyasztod ezeket, akkor szénhidráttartalmukat nem minden esetben kell belekalkulálni az adott napra megadott keretbe. Így nyugodtan lehet a főétkezések mellé egy kis salátát, uborkát, paradicsomot vagy paprikát fogyasztani, különösebb számolgatás nélkül. Ráadásul ezek a zöldségek el is látnak megfelelő vitaminokkal, rostokkal, és más jótékony anyagokkal, így egész szervezeted állapotán javíthatnak. A paradicsom például igen gazdag vasban, C-, A- és E-vitaminban, kalciumban és káliumban, lúgosító hatású, és serkenti az emésztést, a vesék, a máj működését.

A paradicsom fogyasztása magas likopintartalma miatt is ajánlott. Ez az anyag főzés során sem bomlik le, és a legmagasabb arányban a napon érlelt piros paradicsomban található meg. A likopin szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de véd a rák ellen is, segíti a zsíranyagcserét, így a fogyókúrában is hasznát veheted. A rendszeres paradicsomfogyasztás erősíti az immunrendszert, szebbé teszi a bőrt, és véd az érelmeszesedés ellen is.

Egy darab nagyobb vagy 2-3 szem kisebb méretű koktélparadicsom elfogyasztása teljes mértékben megengedett, de amennyiben lehetőségünk van rá, járjunk utána a cukortartalomnak. Továbbá segít az emésztőrendszert egészségesen tartani: magas a rost tartalma és az enzimek az egész emésztő rendszert aktív működésben tartják.

Ragyogó, egészséges bőr

Egy étrend akkor egészséges, ha ellátja a testet a szükséges tápanyagokkal. Ezek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok. Táplálékunk tartalmazzon továbbá olyan nem tápanyag komponenseket is, amelyek a növényekben (zöldség, gyümölcs, fűszernövények) fordulnak elő, flavonoidoknak hívjuk őket, és szintén jelentős szerepük van egészségünk megőrzésében. Testünk a tápanyagok teljes választékát a sokféle nyersanyagból, sokféle módon elkészített ételből biztosan megkapja.

Ha megteheted, akkor piacon, őstermelőtől szerezd be, mert sajnos a bolti forgalomban lévő paradicsomok nem tudnak teljesen az érésig a tövön maradni, így tápértékük is alacsonyabb lehet.

Szerző :Udvari Fanni

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.