Menü

A nyári depresszió ritkaságnak számít, de létezik

Kialakulásának okai:

Aki lelkileg egyébként is rosszul érzi magát, annál inkább elhatalmasodik rajta ez az érzés, minél jobb kedvük van a környezetében lévő embereknek. A nyári depresszió kialakulásában az is szerepet játszhat, hogy sok nő nem elégedett alakjával, és míg mások miniszoknyát hordanak, ők inkább elrejtenék magukat. Mindezek mellett érzéseik miatt még bűntudat is gyötri őket.

Felborul az addig megszokott rutin, ami adott egy bizonyos megnyugtató keretet a napnak. Ez lehetett akár a munka eddig megszokott ritmusa, és előforduhat, hogy pont egy hosszabb nyári szabadság az, ami felborítja.

Aki hajlamos a depresszióra annak egyébként is fontos, hogy legyen egy megszokott rend, amiben vannak biztos pontok, kapaszkodók. A napok rutinja pedig nyáron tud leginkább felborulni, hiszen elkezdődnek a szabadságok, az óvodai/iskolai szünet, hirtelen nagyon sok időt kell kitölteni, és ez nem mindig könnyű.

Sajnos néha valóban elviselhetetlen tud lenni a meleg és ezt sokan nagyon nehezen bírják. Sőt, előfordulhat, hogy a hétvégét sokkal szívesebben töltik a hűvös, besötétített szobában, mint kint a nagy melegben.

Mi a megoldás?

Ha az év bármely szakában úgy érzed, hogy tartósan nyomott a hangulatod, fordulj terapeutához. Ilyenkor egy általános kivizsgálás is sokat segíthet, hiszen már egy egyszerű orvosi diagnózis is megmagyarázhatja, miért érzed úgy, hogy valami nem stimmel. A vashiányos vérszegénység például állandó kimerültséggel járhat, de a létfontosságú ásványi anyag pótlása megoldja. Soha ne vedd félvállról a depressziós tüneteket, mert a nyári probléma akár tartós klinikai depresszióvá is fajulhat.

Rosszul érzed magad, amikor jól kéne érezned magad, ezért még rosszabbul érzed magad. A 22-es csapdája. Csak rajtad múlik, mikor törsz ki belőle. Ehhez először is el kell fogadnod, hogy igen, most éppen ez a helyzet, de már felismerted, hogy baj van, és tudsz tenni a javulásért. Jusson eszedbe, hogy egyáltalán nem vagy "kakukkfióka": rengeteg embert érint a nyári depresszió valamilyen foka.

A nyári depresszióra a fő magyarázat a „kimaradás” erősödése lehet, vagyis az, hogy ha valaki eleve súlyosan rosszkedvű, akkor a sok jókedvű ember látványa csak ront a lelki állapotán. Arról nem beszélve, hogy jobban szembesül azzal, hogy másnak mennyire könnyű az, ami neki nehéz, azaz a szocializálódás.

Udvari Fanni

Amikor csak hebegni-habogni tudunk

Megvan az a kínos pillanat, amikor a főnökünk, az általunk nagyon csodált tanár, vagy akár a kiszemeltünk hozzánk szól, de mi hosszas monológok helyett csak értelmetlenül összerakott, szófoszlányokból álló mondatokat tudunk kinyögni. Ráadásul az arcunkra is kiül, mennyire zavarban vagyunk. És akkor megkérdezzük a szervezetünket, hogy: miért teszed ezt velünk?

Üldöz a szerencsétlenség?

Szörnyű érzés már az ötödik tányért összetörni a héten, a sokadik alkalommal felbukni a küszöbben? Mikor minden kicsúszik a kezeid közül, és teljesen elveszíted az irányítást, megkérdezed magadtól, hogy ennek mi az oka? Íme, néhány válasz.

Jelek, hogy alacsony az érzelmi intelligenciád

Amikor tévedsz, valld be, ha pedig a párod téved, csak hallgass? Ez lenne a párkapcsolati titok? Finom gesztusokból, érzésekből olvasunk és próbáljuk megérteni társunk reakcióit.


Az elengedés művészete – tippek a stresszmentes élethez

A stressz, az aggódás, az idegesség ma már szinte minden ember hétköznapjait megkeserítik. Legyen szó külső vagy belső, saját magunk felé támasztott elvárásokról, a megfelelési kényszer ott van bennünk. Ez sokszor motiváció is lehet, de legtöbbször a mentális és a fizikális egészség rovására megy. Azonban nem muszáj így élni az életünket. Íme pár tipp és tanács, hogyan lehet stresszmentesen megélni a hétköznapokat!

Nyaralás előtti/utáni depresszió

A nyári szünet általában csak a gyerekek számára tud igazán megvalósulni, a felnőttek jó esetben egy-két hétre tudnak elszabadulni a munkából. Ezt a pár hetet pedig sokan töltik utazással. Csakhogy az utazás nemcsak abból a pár napból áll, amíg elmegyünk. Vannak, akiknek előtte komoly stresszt kell leküzdeniük, és vannak, akik utána esnek mély letargiába