Menü

A nyári depresszió ritkaságnak számít, de létezik

Kialakulásának okai:

Aki lelkileg egyébként is rosszul érzi magát, annál inkább elhatalmasodik rajta ez az érzés, minél jobb kedvük van a környezetében lévő embereknek. A nyári depresszió kialakulásában az is szerepet játszhat, hogy sok nő nem elégedett alakjával, és míg mások miniszoknyát hordanak, ők inkább elrejtenék magukat. Mindezek mellett érzéseik miatt még bűntudat is gyötri őket.

Felborul az addig megszokott rutin, ami adott egy bizonyos megnyugtató keretet a napnak. Ez lehetett akár a munka eddig megszokott ritmusa, és előforduhat, hogy pont egy hosszabb nyári szabadság az, ami felborítja.

Aki hajlamos a depresszióra annak egyébként is fontos, hogy legyen egy megszokott rend, amiben vannak biztos pontok, kapaszkodók. A napok rutinja pedig nyáron tud leginkább felborulni, hiszen elkezdődnek a szabadságok, az óvodai/iskolai szünet, hirtelen nagyon sok időt kell kitölteni, és ez nem mindig könnyű.

Sajnos néha valóban elviselhetetlen tud lenni a meleg és ezt sokan nagyon nehezen bírják. Sőt, előfordulhat, hogy a hétvégét sokkal szívesebben töltik a hűvös, besötétített szobában, mint kint a nagy melegben.

Mi a megoldás?

Ha az év bármely szakában úgy érzed, hogy tartósan nyomott a hangulatod, fordulj terapeutához. Ilyenkor egy általános kivizsgálás is sokat segíthet, hiszen már egy egyszerű orvosi diagnózis is megmagyarázhatja, miért érzed úgy, hogy valami nem stimmel. A vashiányos vérszegénység például állandó kimerültséggel járhat, de a létfontosságú ásványi anyag pótlása megoldja. Soha ne vedd félvállról a depressziós tüneteket, mert a nyári probléma akár tartós klinikai depresszióvá is fajulhat.

Rosszul érzed magad, amikor jól kéne érezned magad, ezért még rosszabbul érzed magad. A 22-es csapdája. Csak rajtad múlik, mikor törsz ki belőle. Ehhez először is el kell fogadnod, hogy igen, most éppen ez a helyzet, de már felismerted, hogy baj van, és tudsz tenni a javulásért. Jusson eszedbe, hogy egyáltalán nem vagy "kakukkfióka": rengeteg embert érint a nyári depresszió valamilyen foka.

A nyári depresszióra a fő magyarázat a „kimaradás” erősödése lehet, vagyis az, hogy ha valaki eleve súlyosan rosszkedvű, akkor a sok jókedvű ember látványa csak ront a lelki állapotán. Arról nem beszélve, hogy jobban szembesül azzal, hogy másnak mennyire könnyű az, ami neki nehéz, azaz a szocializálódás.

Udvari Fanni

Mit árulnak el rólunk a szorongásaink?

A szorongás nem kellemes az ember számára. Előfordulhat, hogy ez az érzelem szolgál minket és ébren tartja az érzékeinket – ettől nem kell megijedni, ez teljesen természetes. Ha azonban a szorongás állandósul, a forrását nem lehet beazonosítani, ráadásul átveszi az uralmat az életünk felett, nem árt jobban odafigyelni rá. Ne éljen együtt vele! Kérj segítséget!

A bántalmazó kapcsolat korai jelei

A párkapcsolati erőszak az egyik legsúlyosabb probléma ma Magyarországon, és kívülállókban mindig felmerül a kérdés, hogy az áldozat vajon miért nem vette észre korábban, hogy valójában milyen az a kapcsolat, amelyben él.

A manipulátorok hálójában

Negatív szokásaink és berögződött magatartásformáink alapja a destruktív kritika. Az a fajta kritizálás, amelyet gyerekkorunkból hozunk. A felnőttkori viselkedés, a szellemi betegségek, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, az önkorlátozó hiedelmek, a belső gátak nagy része mind a gyerekkorból származik, hiszen ezek azok az évek, amikor kiépülnek a személyiségünk alapjai, a gondolkodásunk és az értékrendünk.

Tulajdonságok, amelyek vonzzák a nárcisztikus személyeket

A nárcisztikusokat magabiztosságuknak, lehengerlő személyiségüknek köszönhetően sokan vonzónak találják, ők azonban nagyon is megválogatják azt, hogy kivel alakítanak ki párkapcsolatot.

A betegségtudat pszichológiája II.

Sokunk megfigyelhette, hogy nap mint nap számos testi és lelki tünetet is megtapasztalhatunk magunkon egészségünkkel kapcsolatban. Nem mindegy, hogy ezeket a jelzéseket hogyan értelmezzük, interpretáljuk önmagunk számára. Bizonyos általunk megtapasztalt problémákat képesek vagyunk felnagyítani, vagy éppen teljesen elnyomjuk magunkban azokat.