Menü

A nyári depresszió ritkaságnak számít, de létezik

Kialakulásának okai:

Aki lelkileg egyébként is rosszul érzi magát, annál inkább elhatalmasodik rajta ez az érzés, minél jobb kedvük van a környezetében lévő embereknek. A nyári depresszió kialakulásában az is szerepet játszhat, hogy sok nő nem elégedett alakjával, és míg mások miniszoknyát hordanak, ők inkább elrejtenék magukat. Mindezek mellett érzéseik miatt még bűntudat is gyötri őket.

Felborul az addig megszokott rutin, ami adott egy bizonyos megnyugtató keretet a napnak. Ez lehetett akár a munka eddig megszokott ritmusa, és előforduhat, hogy pont egy hosszabb nyári szabadság az, ami felborítja.

Aki hajlamos a depresszióra annak egyébként is fontos, hogy legyen egy megszokott rend, amiben vannak biztos pontok, kapaszkodók. A napok rutinja pedig nyáron tud leginkább felborulni, hiszen elkezdődnek a szabadságok, az óvodai/iskolai szünet, hirtelen nagyon sok időt kell kitölteni, és ez nem mindig könnyű.

Sajnos néha valóban elviselhetetlen tud lenni a meleg és ezt sokan nagyon nehezen bírják. Sőt, előfordulhat, hogy a hétvégét sokkal szívesebben töltik a hűvös, besötétített szobában, mint kint a nagy melegben.

Mi a megoldás?

Ha az év bármely szakában úgy érzed, hogy tartósan nyomott a hangulatod, fordulj terapeutához. Ilyenkor egy általános kivizsgálás is sokat segíthet, hiszen már egy egyszerű orvosi diagnózis is megmagyarázhatja, miért érzed úgy, hogy valami nem stimmel. A vashiányos vérszegénység például állandó kimerültséggel járhat, de a létfontosságú ásványi anyag pótlása megoldja. Soha ne vedd félvállról a depressziós tüneteket, mert a nyári probléma akár tartós klinikai depresszióvá is fajulhat.

Rosszul érzed magad, amikor jól kéne érezned magad, ezért még rosszabbul érzed magad. A 22-es csapdája. Csak rajtad múlik, mikor törsz ki belőle. Ehhez először is el kell fogadnod, hogy igen, most éppen ez a helyzet, de már felismerted, hogy baj van, és tudsz tenni a javulásért. Jusson eszedbe, hogy egyáltalán nem vagy "kakukkfióka": rengeteg embert érint a nyári depresszió valamilyen foka.

A nyári depresszióra a fő magyarázat a „kimaradás” erősödése lehet, vagyis az, hogy ha valaki eleve súlyosan rosszkedvű, akkor a sok jókedvű ember látványa csak ront a lelki állapotán. Arról nem beszélve, hogy jobban szembesül azzal, hogy másnak mennyire könnyű az, ami neki nehéz, azaz a szocializálódás.

Udvari Fanni

Tippek sorozatfüggőknek

"Nem vagyunk sorozatfüggők, csak szeretjük rendesen megnézni őket." Igen-igen, csak az új részt várjuk, csak ezt az évadot gyorsan megnézzük nem is foglalkozunk vele később... Ha ezek az önáltató mondatok frusztrációval töltenek el, akkor neked is jól jöhet néhány tipp a "leszokáshoz".

Komfortzónák és tudattalan gátak

Az ember énvédő mechanizmusai révén rengeteg tudattalan határvonalat állít fel magában, és ezeken csak a legritkább esetekben lép át akarattal. Ám nagyon könnyen kimozdul, más emberek hatására. Vajon ez hogyan működik?

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.

Nemcsak támogató szülők léteznek

A szülők szeretete, nevelése és támogatása nélkül nem lennénk ott, ahol vagyunk – mondják sokan. A pszichológia jeles képviselői valamennyien egyetértenek abban, hogy a szülőkkel való kapcsolat és a szülők hatása meghatározza a személyiségünket. De ez nem mindig pozitív hatás.

A megalkuvás lélektana

Bonyolult rendszerünk számtalan önvédelmi mechanizmust alkot magának, s ezek a mechanizmusok könnyen alakulnak át szokássá. A megalkuvás is egy olyan cselekedet, amelyet annál könnyebben teszünk meg, minél többször van rá szükség.