Menü

Önkénteskedési kisokos a magyar nagyvilágban – Kőrösi Csoma Sándor program

Mi a közös Dél-Afrikában, Norvégiában, Kanadában vagy mondjuk Chilében? Jelentős, magyar diaszpórával rendelkeznek. Magyarok mindenhol élnek a világban. Szerencsére kormányzati szándék is van a diaszpórában élő magyarok, magyar származásúak kultúrájának ápolására. Ennek remek keretszerve a Körösi Csoma Sándor program, ahol a legalább 20 éves magyar állampolgárságú fiatalok utaznak el helyi szervezetekhez, hogy tanitsanak magyarul, segítsenek programot szervezni és fenntartsák a közösségi értékeket. Személyiség, kulturális fejlődés, remek programok, jó társaság. Ez az önkénteskedési típus a korábban megmutatott lehetőségekhez képest nagyon egyedi hatást ad. Kifejezetten talpraesett, szociális embereknek szánják. Komoly piros pont az elbírálásban ha valakinek van már külföldi tapasztalata. Emellett jelentős extra a folyamatban ha a magyarság kultúrájának megőrzésében értékelhető előismeretekkel rendelkeznek. Tehát aki jól néptáncol, közösségi szervező, segitő, tud magyar tanitani az igen jó pozicióból indul az egyébként nem túl nehéz elbirálási folyamatban.

Egy negyedórás elbeszélgetésről van szó, ami egy megfelelő portfólió, motivációs levél és egyebek elküldése után következik. Igazolni, kell, hogy rendesen beszéled az adott ország helyi nyelvét és/vagy angolul. Természetesen van egy 50 kérdéses nemzetpolitikai ismereteket tartalmazó kérdéssor is, amelyből kérdezhetnek, de a kérdéseket megadják előre. Térjünk rá a piszkos anyagiakra, illetve ezen rendkivüli lehetőség konkrét paramétereire. A program alapvetően jó anyagi körülményeket bíztosit. A magyarországi szakaszra (kétszer két hét képzésre) 300 ezer, míg a kinti időszakra havi 600 ezer HUF, az árnyoldala, hogy semmilyen egyéb térités nem jár. Gondolok itt elsősorban az utazási költségekre, ami például Új-Zéland vagy épp Ausztrália esetén komoly tétel. Nagyon figyelni kell, hogy legyen tartalékunk, hiszen az ösztöndij ennek az önkénteskedési programban, csak úgy jön, mint a normál fizetés vagyis az első hónapot ki kell bekkelni, nincs mese. Tartalék nélkül semmilyen jó szándék nélkül ne keljünk útra. Emellett fontos leszögezni, hogy az északi féltekén lévő célállomásokra (pl.Kanada, USA, Európa) 9 hónap egy turnus, míg délre (pl. Dél-Afrika, Ausztrália, Argentina) csak 6 hónap. Pozitív, hogy az első kaland után még 2-szer lehet, akár ugyanoda jelentkezni. Kifejezetten érdekes a történet, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Korhatár nincs, de alapvetően 25-35 éves korosztály képviselteti magát a folyamatban.

Sok esetben magyarságismereti programok is vannak a repertoáron, de gulyásfőző verseny, vagy néptánc fesztivál is épp úgy megtörténhet. Mondani se kell, hogy egy a Kárpát-medencétől messzi ifjúsági tábor mennyi fontos lehet egy helyi fiatal életében és lehet, hogy ehhez pont te fogod hozzásegiteni. Szeretnél a része lenni ennek a magyar világ körüli kalandnak? Látogass el a www.korosiprogram.hu honlapra, ahol minden információ adott. A hatalom a tiétek. Egyesek szerint ahogy egymással bánunk az a hazánk. A magyarok hazája pedig immáron a nagyvilág. A magyar meg egy világnyelv, csak mindenütt meg kell találni azt a kis világot, ami beszéli. Itt ez alap. Nosza kalandra fel!

Vass Attila

Filléres trükkök

A szépségipar mindent el akar adni, nem győznek újabb alapanyagokat felfedezni, trendi csomagolásban új piperéket piacra dobni. Pedig, akkor is lehet valaki csinos, szép és ápolt, ha konkrétan ezer forintot szán rá ebben a hónapban, hogy foglalkozzon magával. Nézzük azt az ezrest!

Nyáron többet sportolunk!

Nyáron sokkal könnyebben szánjuk rá magunkat a testmozgásra és a hétköznapok is aktívabban telnek – derült ki a Kométa Mindennapok felmérésből. A magyarok kedvenc nyári mozgásformája a biciklizés, de a kirándulás és a kertészkedés is népszerű. Tízből hatan kizárólag társaságban szeretnek sportolni, ráadásul a magyarok kétharmada szerint az edzésekben mindig a vége a legjobb.

Munkahelyi zaklatás

Tabutémaként kezeljük, pedig el sem hinnénk, mennyi embert érint. Mindenképpen érdemes beszélni róla, hiszen mi is sokféleképpen kerülhetünk kínos és szerencsétlen helyzetekbe a munkánk kapcsán. Ezeket pedig olykor egyszerű megoldani, máskor pedig nincs más lehetőségünk, mint kilépni abból a környezetből.

Visszaszámlálunk

Ahol iskoláskorú a gyermek, ott bizony az augusztus 20-a utáni napokban elindul a visszaszámlálás. Az iskola és ovikezdés egyrészt jó, másrészt kicsit nehezen fogadja el az ember, hogy ismét korábban indulnak a reggelek és újra vár a mókuskerék.

Élet wifi nékül? Van!

Érdekes szókapcsolatot olvastam a mai fiatalokról: „digitális bennszülöttek”. Elgondolkodtató, hogy mennyire nő azok száma, akik már beleszületnek a digitális közegbe.