Menü

Ételek székrekedés ellen

A következő élelmiszerek különösen jó hatásúak a krónikus székrekedés ellen minden korosztályban, és várandós nőknél is. Naponta egy-két alkalommal, bőséges vízzel fogyasszuk ezeket a táplálékokat, máskülönben épp az ellenkezőjét, székrekedést érhetünk el.

Aloe vera

Az aloe vera kipréselt levét elfogyasztva az emésztésünket is segíthetjük. Keverjünk két evőkanál sűrű aloe zselét egy pohár gyümölcslébe, vagy igyunk egy pohár aloe levet reggelente. Tapasztaljuk ki, mely ételek azok, amelyek egy kicsit “meghajtanak minket”. Ezeket érdemes kis mennyiségben, de rendszeresen fogyasztani. A legtöbb embernél például segíthet az anyagcsere helyreállításában néhány szem aszalt szilva vagy pár kanál szilvalekvár is.

Gyümölcsök

Az alma mellett őshonos gyümölcsünk a szilva is, amelyet nemcsak friss gyümölcsként, hanem lekvárként vagy télire aszalt szilvaként elrakva is szívesen fogyasztunk. Ez persze jól tesszük, ugyanis a szilva talán a legismertebb emésztést segítő gyümölcs. Mindegy, hogy lekvárként vagy aszalt formában fogyasztja, az emésztését biztos segíteni fogja. Persze az aszalt szilva fogyasztása mellett ehhez még az elegendő mennyiségű folyadékbevitelre is szüksége lesz. A körte is közkedvelt gyümölcsünk, és az emésztést is segíti.

Olajok

Bár mindkét olaj igen hatékony a székrekedés leküzdésében, azonban az olívaolaj alkalmazása sokkal biztonságosabb. Ez nem akadályozza a vitaminok felszívódását és a terhes nők számára is biztonságos. Sőt az olívaolaj sokkal multifunkcionálisabb, hiszen az étkezés szerves részévé is válthat. Erős ízét könnyen csökkenthetjük, ha más élelmiszerekkel összekeverjük.

Kávé

A reggeli kávé nem csak abban segít, hogy felpörgessen bennünket a nap indításhoz! A koffein természetes stimuláns az emésztőrendszerünk számára is. Napi 1-2 csésze kávé rendben van, ám vigyázzon, nehogy túlzásba vigye a fogyasztását, mert azzal ellenkező hatást ér el! A kávé ugyanis vízhajtó hatású, ezért ha túlzásba viszi a fogyasztását, azzal dehidratáció léphet fel a szervezetében, ami székrekedéshez vezet.

Baktérium

Az egészséges bélflóra feltétlenül szükséges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, különösen manapság, mikor rengeteg cukros és előre feldolgozott élelmiszert fogyasztunk. A megfelelő bélflóra fenntartásával sikerülhet megelőzni a szorulást. Ennek legegyszerűbb módja az élőflórás és/vagy probiotikus joghurtok rendszeres fogyasztása, de a savanyú káposzta, a kimchi és a mizo is tele van probiotikumokkal.

Kerülendő ételek

Legyen bármelyik típusú a székrekedésed a következő ételeket feltétlenül kerüld: valamennyi sütőporral készült élelmiszer, alkohol, élesztővel sütött kenyér (használj kovászos, „esszén”, vagyis csíráztatott kenyeret), finomított „fehér” ételek, mint a csak fehér lisztből sütött tésztafélék, fehér cukor, fehér rizs.

A probléma megoldására napjainkban többféle megoldás létezik. Mindegyiknél elsődleges szempont a kiváltó tényező/tényezők felismerése, és ha lehetséges, megszüntetése. Ha ez önmagában nem vezet célra, akkor merül fel a diétás megoldás. Ennek értelmében nem szükségesek szigorú megszorítások, nincsenek különösebben tiltott élelmiszerek sem. A diéta alapja a rosttartalom alapján történő nyersanyag válogatás. Rostoknak nevezzük a növényi élelmiszerek azon összetevőit, melyek a szervezet számára emészthetetlenek. Bár ezek nem szívódnak fel, mégis több szempontból is nélkülözhetetlenek.

Igen makacs esetekben beöntést, gyógyszeres kezelést is alkalmaznak. Hosszútávon a hashajtók szedése azonban hozzászokást eredményez, ezért csak végső, vagy ideiglenes megoldásként célszerű élni velük

Szerző:Udvari Fanni

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.