Menü

Ételek székrekedés ellen

A következő élelmiszerek különösen jó hatásúak a krónikus székrekedés ellen minden korosztályban, és várandós nőknél is. Naponta egy-két alkalommal, bőséges vízzel fogyasszuk ezeket a táplálékokat, máskülönben épp az ellenkezőjét, székrekedést érhetünk el.

Aloe vera

Az aloe vera kipréselt levét elfogyasztva az emésztésünket is segíthetjük. Keverjünk két evőkanál sűrű aloe zselét egy pohár gyümölcslébe, vagy igyunk egy pohár aloe levet reggelente. Tapasztaljuk ki, mely ételek azok, amelyek egy kicsit “meghajtanak minket”. Ezeket érdemes kis mennyiségben, de rendszeresen fogyasztani. A legtöbb embernél például segíthet az anyagcsere helyreállításában néhány szem aszalt szilva vagy pár kanál szilvalekvár is.

Gyümölcsök

Az alma mellett őshonos gyümölcsünk a szilva is, amelyet nemcsak friss gyümölcsként, hanem lekvárként vagy télire aszalt szilvaként elrakva is szívesen fogyasztunk. Ez persze jól tesszük, ugyanis a szilva talán a legismertebb emésztést segítő gyümölcs. Mindegy, hogy lekvárként vagy aszalt formában fogyasztja, az emésztését biztos segíteni fogja. Persze az aszalt szilva fogyasztása mellett ehhez még az elegendő mennyiségű folyadékbevitelre is szüksége lesz. A körte is közkedvelt gyümölcsünk, és az emésztést is segíti.

Olajok

Bár mindkét olaj igen hatékony a székrekedés leküzdésében, azonban az olívaolaj alkalmazása sokkal biztonságosabb. Ez nem akadályozza a vitaminok felszívódását és a terhes nők számára is biztonságos. Sőt az olívaolaj sokkal multifunkcionálisabb, hiszen az étkezés szerves részévé is válthat. Erős ízét könnyen csökkenthetjük, ha más élelmiszerekkel összekeverjük.

Kávé

A reggeli kávé nem csak abban segít, hogy felpörgessen bennünket a nap indításhoz! A koffein természetes stimuláns az emésztőrendszerünk számára is. Napi 1-2 csésze kávé rendben van, ám vigyázzon, nehogy túlzásba vigye a fogyasztását, mert azzal ellenkező hatást ér el! A kávé ugyanis vízhajtó hatású, ezért ha túlzásba viszi a fogyasztását, azzal dehidratáció léphet fel a szervezetében, ami székrekedéshez vezet.

Baktérium

Az egészséges bélflóra feltétlenül szükséges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, különösen manapság, mikor rengeteg cukros és előre feldolgozott élelmiszert fogyasztunk. A megfelelő bélflóra fenntartásával sikerülhet megelőzni a szorulást. Ennek legegyszerűbb módja az élőflórás és/vagy probiotikus joghurtok rendszeres fogyasztása, de a savanyú káposzta, a kimchi és a mizo is tele van probiotikumokkal.

Kerülendő ételek

Legyen bármelyik típusú a székrekedésed a következő ételeket feltétlenül kerüld: valamennyi sütőporral készült élelmiszer, alkohol, élesztővel sütött kenyér (használj kovászos, „esszén”, vagyis csíráztatott kenyeret), finomított „fehér” ételek, mint a csak fehér lisztből sütött tésztafélék, fehér cukor, fehér rizs.

A probléma megoldására napjainkban többféle megoldás létezik. Mindegyiknél elsődleges szempont a kiváltó tényező/tényezők felismerése, és ha lehetséges, megszüntetése. Ha ez önmagában nem vezet célra, akkor merül fel a diétás megoldás. Ennek értelmében nem szükségesek szigorú megszorítások, nincsenek különösebben tiltott élelmiszerek sem. A diéta alapja a rosttartalom alapján történő nyersanyag válogatás. Rostoknak nevezzük a növényi élelmiszerek azon összetevőit, melyek a szervezet számára emészthetetlenek. Bár ezek nem szívódnak fel, mégis több szempontból is nélkülözhetetlenek.

Igen makacs esetekben beöntést, gyógyszeres kezelést is alkalmaznak. Hosszútávon a hashajtók szedése azonban hozzászokást eredményez, ezért csak végső, vagy ideiglenes megoldásként célszerű élni velük

Szerző:Udvari Fanni

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.