Menü

Az elengedés művészete – tippek a stresszmentes élethez

A stressz, az aggódás, az idegesség ma már szinte minden ember hétköznapjait megkeserítik. Legyen szó külső vagy belső, saját magunk felé támasztott elvárásokról, a megfelelési kényszer ott van bennünk. Ez sokszor motiváció is lehet, de legtöbbször a mentális és a fizikális egészség rovására megy. Azonban nem muszáj így élni az életünket. Íme pár tipp és tanács, hogyan lehet stresszmentesen megélni a hétköznapokat!

Az első és talán legfontosabb: foglalkozz önmagaddal. Talán ma már senkinek nem kell megmagyarázni az „én-idő” fogalmát, aminek nagyobb súlya van, mint gondolnánk. A kiegyensúlyozott élet egyik legfontosabb alapkövét képezi a minőségi én-idő. Ez bármi lehet, edzéssel, művészetekkel, családdal töltött idő is, a lényeg, hogy ne a feladatokra, munkára, határidőkre koncentráljunk közben.

Ehhez kapcsolódik a rendszeresség. A kiegyensúlyozottsággal együtt jár a rendszer, tudjuk mit mikor csinálunk. Egy egyszerű időbeosztás csodákra lehet képes! Segít rendben tartani a teendőket és a segítségével olyan dolgokra is idő marad, amikre nem is gondolnánk.

A feszültséglevezetés is kiemelkedően fontos, szorosan kapcsolódik az én-időhöz. A hétköznapok során akarva-akaratlanul kerülünk olyan szituációkba, ahol feszültség generálódik. Ezt nem lehet kikerülni, azonban lehet jól kezelni. Fontos, hogy az életünkben mindennek meglegyen a helye és mindent a helyén kezeljünk. A munka feszültségét ne vigyük haza, az otthoni feszültséget pedig a munkahelyre.

Persze mindez a valós hétköznapokban sokszor nem így alakul. Hibázunk, mert emberek vagyunk és előfordul az is, hogy egy szituáció nem rajtunk áll. A lényeg az elhatározás és a tudatos jelenlét. Ne hagyjuk sodródni magunkat az eseményekkel!

Engedjük el az apró dolgokat! Fontos, hogy tudjunk szelektálni. Mi az, ami belefér az erőforrásainkba és ami prioritást élvez, és mi az, ami nem. Ez a szelektálás tényleg fontos alapja a stresszmentes életnek, mert amint megvan mi az, ami lényeges, el lehet engedni azt, ami valójában nem az. Az elengedés szabadsággal jár. A szabadság pedig kiegyensúlyozottsággal.

Mint írtam már az élet sokszor felülírja ezeket a helyzeteket, de nem szabad, hogy ez befolyásoljon. A lényeg, hogy törekedj a rendszerességre, a szelektálásra, a feszültséglevezetésre. És fókuszálj arra, ami igazán fontos az életben.

Sipos Zsófia

Számoljunk el tízig. Vagy?

A stressz, az idegesség, a düh, a harag tönkre teheti a mindennapjainkat, az életünket, ha nem tanuljuk meg csillapítani, kordában tartani önmagunkat.

Visszatérés a régi önmagamhoz

A legjobb önfejlesztés, ha figyelsz önmagadra, próbálod minél jobban megismerni és elfogadni saját magad, hiszen csak így tudsz lépésről-lépésre haladni a célod felé.

A szuperintelligens ember jellemzői

A felsőbbrendű intelligencia juthat eszünkbe erről a szóról, a szuperintelligencia nem mennyiségbeli, hanem minőségbeli eltérést jelent az intelligencia átlagos kifejeződéseihez képest.

Érdemes-e beolvadni a tömegbe, csak hogy jó viszonyban légy egy csoporttal?

Az igen hosszú cím igen konkrét, mégis sokak számára égető problémát takar. Aki egy munkahelyen, egy sportegyesületben, zenekarban vagy egy osztályban lévő közösség része, az előbb-utóbb szembesül ilyen kérdésekkel.

Túléli-e a barátság a távolságot?

A szeptember tipikusan a kezdések és újrakezdések hónapja, hiszen véget ér a lazább nyári időszak, és elkezdődik a kemény hajtás, mind az iskolában, mind a munkahelyen. Sokaknak pedig ez az újrakezdés nem is az addig megszokott helyükön történik, hanem attól jóval távolabb. Ezt pedig olykor a kapcsolatok is megsínylik.