Menü

Kezelések előtt vagy mellett - Mit tehetünk a pollenszezon kellős közepén?

A pollenallergiásoknak rosszak az előrejelzések a következő napokra-hetekre az Országos Meteorológiai Szolgálattól. Azt írják, a parlagfű pollenkoncentrációja északon, északnyugaton jellemzően a magas, az ország többi részén a nagyon magas tartományban alakul. Mindezek mellett az Országos Tisztifőorvos saját facebook oldalán is jelzi, hogy a következő napokban emelkedni fog a parlagfű pollenkoncentrációja. Ő is kiemeli a különösen „szennyezett” területeket, mint az Alföld, a főváros térsége, valamint a Dunántúl keleti területei. Ezeken a helyeken is egyre többfelé lehet számítani magas parlagfű pollenkoncentrációra. Ez I. fokú riasztást jelent.

Később pedig, elsősorban az Alföld keleti területein, nagyon magas koncentrációban lehet a parlagfű pollenje, ami II. fokú riasztást jelent.

A leggyakoribb tanácsok, amiket szakértőktől kaphatunk, már a létező allergiás tünetek enyhítésére szólnak, mint az orrspray, a bőrre kenhető kenőcs, az immunterápia. Fontos, sőt elsődleges ezzel, mint mindennel kapcsolatban megjegyezni, hogy bármiféle tünettel szakemberhez kell fordulnunk. Ráadásul egyre több idős ember is allergiás lesz, olyanok is, akikre ez eddig nem volt jellemző, tehát eddigi életükben nem is volt jellemző, hogy allergiás reakciókkal orvoshoz fordultak volna. Tehát nem pusztán veleszületett tulajdonság az allergiára való hajlam.

De a kezeléseken túl máshogy s tehetünk az allergia ellen. Hajnali órákban javasolt a szellőztetés, de aki allergiás, az pollenszezonban ne a levegőn szárítsa a ruháit, mert akkor könnyen rátapadnak a pollenek. Sőt, mivel jellemzően ez nem mosáshoz kötött, ezért napközben is ránk tapadhat, így amikor hazaértünk, rögtön érdemes átöltözni. Meglepő vagy sem, de mindemellett a gyakori hajmosás is jó, sőt alkalmazandó megoldás a szakemberek szerint, ugyanis hajunkról az ágyneműbe is kerülhetnek a pollenek, ezért fokozódhatnak éjszaka a tünetek.

Ezen tünetek enyhítésében fontos a pollennaptár is. Mindig figyeljük az előrejelzést és a naptárat is! A pollenek még ősszel is velünk lesznek.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?