Menü

Még eltart egy darabig…

El bizony. Az első fagyokig biztos. És olykor szinte lehetetlen enyhíteni a tüneteket. Minden évben előre félve várom a szeptembert. Parlagfűszezon én így szeretlek.

Hazánkban kb. 2 millió ember szenved pollenallergiában. Én vagyok az egyik. Az elkövetkező napokban pedig a parlagfű pollen-koncentrációja az ország nagy részén várhatóan továbbra is nagyon magas marad-olvasom a neten. Nem nyugtat meg a hír. A növénnyel erősen fertőzött területek közvetlen környezetében extrém szintű parlagfű-pollenterhelés is előfordulhat - és elő is fordul. Nap, mint nap tapasztalom. El sem kell olvasnom a pollen-koncentrációról érkező friss híreket, hiszen pontosan érzem. Tulajdonképpen a parlagfűszezonban nagyon szeretnék még egy kezet növeszteni, amivel folyamatosan tudom az orrom vagy a szemem törölgetni, dörzsölni, akkor egész jól boldogulnék.

Tanár vagyok. Ki nem állhatom, mikor szeptemberben a diákok elég úgy kell oda állnom tanítani, beszélni, magyarázni, hogy olyan a hangom, mint aki víz alatt beszél, a szeme vörös és könnyezik, a tüsszögésre már nem is várom el, hogy azt mondják „egészségére”, a patikus anyukámtól kapott erős orrsprayt pedig - bár a lelkemre kötötte, hogy csak ritkán fújjam – mértéktelenül használom. Betegen egész nap a túlélésre játszom. Sajnos mivel tudom, hogy a tünetek a fagyokig kitartanak, csak abban bízhatok, hogy néhány teendővel enyhíteni tudom a szenvedésemet.

Gyógyszert bevallom, egy ideje nem szedek, a teák, krémek, illóolajak nem váltak be, ezért jó ideje más megoldások felé fordulok, mikor a megoldást keresem. Mert valami segítség kell, ez nem vitás. Amit ilyenkor tehetünk, mindössze néhány apróságnak tűnő dolog, mégis némileg eszköz a tünetekkel vívott harcban.

Az első és legfontosabb tényező az időjárás. Ha szeles idő van, akkor kérhetjük az utolsó kenetet gyakorlatilag, semmit nem tehetünk, mint szenvedünk a pollentartalomtól, ha azonban esős, csapadékos az idő, akkor némiképp átmeneti enyhülést remélhetünk. Nagyon sokat segít a gyakori hajmosás és ágyneműváltás, s bizonyos keresztallergiát okozó élelmiszerek kerülése (paradicsom, görögdinnye) illetve a tejfogyasztás felfüggesztése.

A keresztallergia nem más, mint egy olyan jelenség, melynek során valamilyen zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót vált ki olyan embereknél, akik valamilyen növényi pollenre allergiásak. Akik a parlagfűre allergiásak, a következő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása lehet még problémás: banán, cukkini, articsóka, uborka, paprika, napraforgóolaj és napraforgómag. A bogyós gyümölcsök, a citrusgyümölcsök, a füge, a földimogyoró, az ananász, a gránátalma és a mangó fogyasztása is okozhat allergiás tüneteket azoknál, akik a parlagfű pollenjeire is érzékenyek.

Érdemes otthonunkat is tisztán tartani, például fontos, hogy gyakrabban porszívózzunk, sokszor mossunk fel, munkából hazaérve pedig öltözzünk át, tusoljunk le, azonban a parlagfű-allergia elleni küzdelmet nem akkor kell elkezdeni, amikor az első tünetek megjelennek.

Az immunterápián minden évben elgondolkodom, volt már, hogy az segített, hogy tavasszal elkezdtem inni a parlagfűkivonatot és mondhatni, akkor kevésbé viselt meg a pollenszezon. Immunterápiával a tünetek már az első évben jelentősen enyhülhetnek, de teljesen csak a harmadik-ötödik évtől várható a megszűnésük, mégis azt hiszem, megéri jövőre megpróbálnom.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.