Menü

Mindennapi konyhai trükkök

Olykor nem minden úgy sikerül elsőre a konyhában, ahogy terveztük. Olykor elkél egy kis segítség. Vagy turpisság, kis trükkök, apró megoldások, gyors ötletek. Olykor jó, ha tudjuk, mit hol tárolunk. Hogy űzzük el a kellemetlen szagokat. Hogy süssük a húsokat. Összegyűjtöttem néhány tanácsot, jegyezd fel, mentsd el, jól jön majd.

Kezdjük a kellemetlen szagokkal. Ha túl erőteljes és intenzív szagú ételt főzöl, csempész egy kis szódabikarbónát a főzővízbe, amikor pedig zsírban sütünk valamit, tegyünk egy kis pohár ecetet a tűzhely közelébe, ez megköti a kellemetlen zsírszagot.

A hűtőben kész csoda sokszor elférni, azonban gyakran töltjük meg olyan dolgokkal, melyeket nem feltétlen muszáj hűteni. A mézet sosem hűtöm, a hagymának sem tesz jót, az olívaolaj sem oda való, sem a krumpli, vagy az avokádó. A banán sem lenne hűtőbe pakolandó, én nyáron ezzel csak azért teszek kivételt, mert nagy melegben kifejezetten jólesik a hideg gyümölcs, de ha szakértőkre hallgatunk, akkor a banánnak sincs keresnivalója a hűtőszekrényünkben.

Férjem – aki sose főz – látta a főzősműsorban egyszer – és azóta én is megtanultam tőle -, hogy a szárnyasokat sütés előtt alaposan szárazra töröljük, nem sütjük vizesen. A hús kevésbé lesz finom, ha közben a víz is párolog. Ha túl száraz a hús, akkor érdemes tejbe áztatni, ezáltal nagyon puhává válik, omlósabbra, szaftosabbra sül.

Sajtot panírozni és sütni nehéz úgy, hogy „egyben maradjon”. A rántani való sajtot érdemes lefagyasztani és fagyasztott állapotban panírozni, majd sütni. Nem folyik ki a sajt a bundájából, szebben lehet vele dolgozni.

A reszelt citromhéj minden süti alapja, a kevert tészták, muffinok, de még a túrógombóc és pohárkrémek nagy része is igényli, azonban ehhez a legjobb előre lereszelni és jól zárható zacskóba lefagyasztani. Remekül megőrzi aromáját.

Ha szeretnénk, hogy a dobozban tárolt süteményünk hosszabb ideig puha és friss maradjon, tegyünk egy félbevágott almát a sütemények tetejére. Az alma nedvessége segít megőrizni a sütik puhaságát.

Ha halat grillezel és nem szeretnéd, hogy a fele leragadjon, helyezz citromkarikákat a grillfelületedre, süsd citromágyon a halat! Nem ragad és ízletesebb is lesz a végeredmény.

Valahol olvastam, hogy szebben tudod szeletelni a sütiket és tortákat, ha fogselyemmel vágod őket szeletekre. Erre biztosan nem ragad rá a süti krémje sem.

Még sosem próbáltam, de állítólag, ha növényi olajjal kenjük be a tojásokat, akkor akár 3-4 hétig is frissek maradnak a hűtőben.

Mit tegyél, hogy ne barnuljon meg hamar a banán? Csomagold be műanyag fóliával a banán szárát, ezzel nem barnul meg olyan gyorsan és 3-4 napig frissebbek lesznek.

Sosem eszem meg egy egész avokádót, mert számomra túl sok kalóriát tartalmaz, azonban a megmaradt fél avokádó hamar megbarnul és kevésbé mutat gusztusosan. Ezt elkerülhető, ha egy fej hagymát teszünk mellé a dobozban.

Említettük már az almát! Nos, nem fog kiszáradni a keksz, ha egy műanyagdobozba téve egy szelet almát is mellé teszel. A kenyérnél is, süteményeknél is működik, teszteld le bátran!

S végül a kedvencem! Muffinformába tegyünk citromszeleteket, mentát és kevés vizet, majd így fagyasszuk le, s máris készek a citromos, mentás jégkockáink.

Lehet, hogy eddig nem is gondoltunk volna ezekre a tippekre, vagy valamikor hallottunk róluk, csak feledésbe merültek, most érdemes feljegyezni, megjegyezni őket, jól jöhet ez a pár tipp a konyhában!

Mit jelent a mai világban a belső iránytű?

Mindannyiunk életét történetek övezik. Mindaz, amit megéltünk, amiben részünk volt, nyomot hagy bennünk. Az, hogy ezek miatt, vagy épp ezek ellenére mennyire tudjuk a saját életünket élni, azon is múlik, hogy azonosítjuk-e magunkat ezekkel a sztorikkal, vagy pedig képesek vagyunk úgy tekinteni rájuk, mint a külvilág eseményeire, amelyek nyilvánvalóan hatottak ránk, mi magunk azonban nem vagyunk azonosak vele. Adódik a kérdés, hogy hogyan találhatjuk meg azt a belső iránytűt önmagunkban, ami tudja, mi az, ami valóban jó nekünk.

Kapcsold be! Tévhitek és a valóság

„Az öv életet menthet” – hangzik a jól ismert közlekedésbiztonsági szlogen, de ahogy járom az utakat, vezetek, közlekedem, sajnos ez korántsem tűnik annyira egyértelműen elcsépelt alapvetésnek. Hogyan gondoskodhatunk magunk és gyermekeink biztonságáról az autóban?

Hogyan érdemes szállást foglalni?

A szállásfoglalást sokan nyűgként élik meg egy utazás megszervezése során, ezért szeretnék minél gyorsabban és olcsóbban letudni. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően azonban könnyen katasztrófába fulladhat az utazásunk, ha odaérvén nem az fogad, amit a képeken láttunk. Néhány egyszerű tippel és praktikus szervezéssel azonban ez könnyen elkerülhető.

Mire hat a hangterápia?

A belső béke, a harmónia keresése és megtalálása mindenki számára kihívás és egyben fontos feladat. A hangterápia ősidők óta használt módszer, amely segít a nyugalom, az egyensúly megtalálásában.

A fine dining alkonyát éli? Mi változhat?

A fine dining fogalma az elmúlt években és jelenleg átalakul: a klasszikus elit gasztronómia helyett egyre nagyobb teret nyer a közvetlenebb, elérhetőbb fine casual irányzat. A luxus ma már nem a drága alapanyagokról vagy a látványos tálalásról szól, hanem az élményről, a marketingről és az érzelmi kapcsolódásról. Az emberek fenntarthatóbb, mégis prémium élményeket keresnek, amelyek az elitizmus helyett mindenki számára nyitottak.