Menü

Mindennapi konyhai trükkök

Olykor nem minden úgy sikerül elsőre a konyhában, ahogy terveztük. Olykor elkél egy kis segítség. Vagy turpisság, kis trükkök, apró megoldások, gyors ötletek. Olykor jó, ha tudjuk, mit hol tárolunk. Hogy űzzük el a kellemetlen szagokat. Hogy süssük a húsokat. Összegyűjtöttem néhány tanácsot, jegyezd fel, mentsd el, jól jön majd.

Kezdjük a kellemetlen szagokkal. Ha túl erőteljes és intenzív szagú ételt főzöl, csempész egy kis szódabikarbónát a főzővízbe, amikor pedig zsírban sütünk valamit, tegyünk egy kis pohár ecetet a tűzhely közelébe, ez megköti a kellemetlen zsírszagot.

A hűtőben kész csoda sokszor elférni, azonban gyakran töltjük meg olyan dolgokkal, melyeket nem feltétlen muszáj hűteni. A mézet sosem hűtöm, a hagymának sem tesz jót, az olívaolaj sem oda való, sem a krumpli, vagy az avokádó. A banán sem lenne hűtőbe pakolandó, én nyáron ezzel csak azért teszek kivételt, mert nagy melegben kifejezetten jólesik a hideg gyümölcs, de ha szakértőkre hallgatunk, akkor a banánnak sincs keresnivalója a hűtőszekrényünkben.

Férjem – aki sose főz – látta a főzősműsorban egyszer – és azóta én is megtanultam tőle -, hogy a szárnyasokat sütés előtt alaposan szárazra töröljük, nem sütjük vizesen. A hús kevésbé lesz finom, ha közben a víz is párolog. Ha túl száraz a hús, akkor érdemes tejbe áztatni, ezáltal nagyon puhává válik, omlósabbra, szaftosabbra sül.

Sajtot panírozni és sütni nehéz úgy, hogy „egyben maradjon”. A rántani való sajtot érdemes lefagyasztani és fagyasztott állapotban panírozni, majd sütni. Nem folyik ki a sajt a bundájából, szebben lehet vele dolgozni.

A reszelt citromhéj minden süti alapja, a kevert tészták, muffinok, de még a túrógombóc és pohárkrémek nagy része is igényli, azonban ehhez a legjobb előre lereszelni és jól zárható zacskóba lefagyasztani. Remekül megőrzi aromáját.

Ha szeretnénk, hogy a dobozban tárolt süteményünk hosszabb ideig puha és friss maradjon, tegyünk egy félbevágott almát a sütemények tetejére. Az alma nedvessége segít megőrizni a sütik puhaságát.

Ha halat grillezel és nem szeretnéd, hogy a fele leragadjon, helyezz citromkarikákat a grillfelületedre, süsd citromágyon a halat! Nem ragad és ízletesebb is lesz a végeredmény.

Valahol olvastam, hogy szebben tudod szeletelni a sütiket és tortákat, ha fogselyemmel vágod őket szeletekre. Erre biztosan nem ragad rá a süti krémje sem.

Még sosem próbáltam, de állítólag, ha növényi olajjal kenjük be a tojásokat, akkor akár 3-4 hétig is frissek maradnak a hűtőben.

Mit tegyél, hogy ne barnuljon meg hamar a banán? Csomagold be műanyag fóliával a banán szárát, ezzel nem barnul meg olyan gyorsan és 3-4 napig frissebbek lesznek.

Sosem eszem meg egy egész avokádót, mert számomra túl sok kalóriát tartalmaz, azonban a megmaradt fél avokádó hamar megbarnul és kevésbé mutat gusztusosan. Ezt elkerülhető, ha egy fej hagymát teszünk mellé a dobozban.

Említettük már az almát! Nos, nem fog kiszáradni a keksz, ha egy műanyagdobozba téve egy szelet almát is mellé teszel. A kenyérnél is, süteményeknél is működik, teszteld le bátran!

S végül a kedvencem! Muffinformába tegyünk citromszeleteket, mentát és kevés vizet, majd így fagyasszuk le, s máris készek a citromos, mentás jégkockáink.

Lehet, hogy eddig nem is gondoltunk volna ezekre a tippekre, vagy valamikor hallottunk róluk, csak feledésbe merültek, most érdemes feljegyezni, megjegyezni őket, jól jöhet ez a pár tipp a konyhában!

Meddig egészséges a futás?

Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egy órás kocogással, futással.

A szokások rabja vagy?

Rossz szokásai szerintem mindenkinek vannak. Az ember csak egy kiscit nem figyel, és az alattomos rossz attitűdök máris beférkőznek a hétköznapokba, rutinná, szokássá válnak. Én sokban magamra ismerek. Te is?

Ezeket tudnod kell mielőtt vállalkozásba kezdesz

Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk. Nem elég azt tudni, hogy MIT szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, HOGYAN fogjuk megvalósítani. Vállalkozás indítása nem azzal kezdődik, hogy elmegyünk egy könyvelőhöz vagy egy ügyvédhez, hogy indítsa el a vállalkozásunkat, ez már csak egy technikai lépés, előtte még nagyon sok dolgunk van.

Tanácsok a hatékony tanulás érdekében

Bizony nem egyszerű felnőtt fejjel, család vagy munka mellett tanulni, ám, ha jobb fizetésre, vagy a tudás örömére vágysz, azért áldozatokat kell hozni. Szerencsére tanulási praktikák széles garmadája áll sorban azért, hogy elsajátítsd őket.

Készíts szappant otthon!

A helyes bőrápolás egyik alapszabálya, hogy tisztában legyünk mit használunk pontosan. A drogériákban vásárolt szappanok, tusfürdők és mindenféle hasonló termékek azonban tele vannak olyan kémiai vegyületekkel, amik nem tesznek jót a bőr egészségének