Menü

Mindennapi konyhai trükkök

Olykor nem minden úgy sikerül elsőre a konyhában, ahogy terveztük. Olykor elkél egy kis segítség. Vagy turpisság, kis trükkök, apró megoldások, gyors ötletek. Olykor jó, ha tudjuk, mit hol tárolunk. Hogy űzzük el a kellemetlen szagokat. Hogy süssük a húsokat. Összegyűjtöttem néhány tanácsot, jegyezd fel, mentsd el, jól jön majd.

Kezdjük a kellemetlen szagokkal. Ha túl erőteljes és intenzív szagú ételt főzöl, csempész egy kis szódabikarbónát a főzővízbe, amikor pedig zsírban sütünk valamit, tegyünk egy kis pohár ecetet a tűzhely közelébe, ez megköti a kellemetlen zsírszagot.

A hűtőben kész csoda sokszor elférni, azonban gyakran töltjük meg olyan dolgokkal, melyeket nem feltétlen muszáj hűteni. A mézet sosem hűtöm, a hagymának sem tesz jót, az olívaolaj sem oda való, sem a krumpli, vagy az avokádó. A banán sem lenne hűtőbe pakolandó, én nyáron ezzel csak azért teszek kivételt, mert nagy melegben kifejezetten jólesik a hideg gyümölcs, de ha szakértőkre hallgatunk, akkor a banánnak sincs keresnivalója a hűtőszekrényünkben.

Férjem – aki sose főz – látta a főzősműsorban egyszer – és azóta én is megtanultam tőle -, hogy a szárnyasokat sütés előtt alaposan szárazra töröljük, nem sütjük vizesen. A hús kevésbé lesz finom, ha közben a víz is párolog. Ha túl száraz a hús, akkor érdemes tejbe áztatni, ezáltal nagyon puhává válik, omlósabbra, szaftosabbra sül.

Sajtot panírozni és sütni nehéz úgy, hogy „egyben maradjon”. A rántani való sajtot érdemes lefagyasztani és fagyasztott állapotban panírozni, majd sütni. Nem folyik ki a sajt a bundájából, szebben lehet vele dolgozni.

A reszelt citromhéj minden süti alapja, a kevert tészták, muffinok, de még a túrógombóc és pohárkrémek nagy része is igényli, azonban ehhez a legjobb előre lereszelni és jól zárható zacskóba lefagyasztani. Remekül megőrzi aromáját.

Ha szeretnénk, hogy a dobozban tárolt süteményünk hosszabb ideig puha és friss maradjon, tegyünk egy félbevágott almát a sütemények tetejére. Az alma nedvessége segít megőrizni a sütik puhaságát.

Ha halat grillezel és nem szeretnéd, hogy a fele leragadjon, helyezz citromkarikákat a grillfelületedre, süsd citromágyon a halat! Nem ragad és ízletesebb is lesz a végeredmény.

Valahol olvastam, hogy szebben tudod szeletelni a sütiket és tortákat, ha fogselyemmel vágod őket szeletekre. Erre biztosan nem ragad rá a süti krémje sem.

Még sosem próbáltam, de állítólag, ha növényi olajjal kenjük be a tojásokat, akkor akár 3-4 hétig is frissek maradnak a hűtőben.

Mit tegyél, hogy ne barnuljon meg hamar a banán? Csomagold be műanyag fóliával a banán szárát, ezzel nem barnul meg olyan gyorsan és 3-4 napig frissebbek lesznek.

Sosem eszem meg egy egész avokádót, mert számomra túl sok kalóriát tartalmaz, azonban a megmaradt fél avokádó hamar megbarnul és kevésbé mutat gusztusosan. Ezt elkerülhető, ha egy fej hagymát teszünk mellé a dobozban.

Említettük már az almát! Nos, nem fog kiszáradni a keksz, ha egy műanyagdobozba téve egy szelet almát is mellé teszel. A kenyérnél is, süteményeknél is működik, teszteld le bátran!

S végül a kedvencem! Muffinformába tegyünk citromszeleteket, mentát és kevés vizet, majd így fagyasszuk le, s máris készek a citromos, mentás jégkockáink.

Lehet, hogy eddig nem is gondoltunk volna ezekre a tippekre, vagy valamikor hallottunk róluk, csak feledésbe merültek, most érdemes feljegyezni, megjegyezni őket, jól jöhet ez a pár tipp a konyhában!

Környezettudatosság iskolaidőben

Környezetünk védelme mindnyájunk feladata, anyagi, társadalmi helyzettől és kortól függetlenül, természetesen igazodva mindenkinek a saját szintjéhez. Sokszor már az is sokat számít, ha figyelünk arra, hogy ne okozzunk kárt.

Egészséges, energiát adó magvak

Az avokádóhoz hasonlóan a magok is tele vannak szívbarát zsírokkal, ettől még azonban kontroll nélküli majszolásuk rövid úton tönkreteszi a diétánkat. Tanúsítsunk egy kis önmérsékletet, és élvezzük szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásukat

Természetes hallásjavító praktikák

A kezeletlen fülbajok később sokkal nagyobb problémát okozhatnak, akár halláskárosodás is lehet a vége.

Mit mivel?

Életmódváltás. Szitokszó. Az alapokat már mindenki ismeri, hallotta - de konkrétan az érdekli a többséget, hogy pontosan mit mivel helyettesíthet főzéskor, hogy annak élvezeti értéke, íze ugyanolyan finom legyen, a sütésnél pedig könnyű legyen vele dolgozni, habarásnál is boldoguljunk vele, de a piskótatekercs is szépen sikerüljön. Egészséges alternatívák

Apró dolgok a fiatalság megőrzése érdekében

Azt mindenki tudja, hogy születési éve szerint hány éves. Ahhoz azonban, hogy megtudjuk, biológiailag fiatalabbak vagy idősebbek vagyunk-e kronológiai korunknál, bizonyos vizsgálatokat kell végezni. Általában igaz ugyanis, hogy biológiai életkorunk nem egyezik valóságos éveink számával. Íme néhány hasznos tipp!