Menü

Zöldségek, amelyek nagyon hízlalnak

Vannak olyan zöldségek, amelyeket jobb, ha elkerülünk a diétánk alatt. Kik az igazán tiltólistások?

Paradicsom

A paradicsom a közepes szénhidráttartalmú zöldségek közé tartozik. 100 g paradicsom 4 g szénhidrátot tartalmaz. Ezenkívül a borsóval, babbal és a hagymával is vigyázni kell, a hangsúly a mértékletesség!

Kukorica

A legmagasabb szénhidrát tartalmú zöldség, a csemegekukorica, ugyanis egy cső kukoricában kb. 19 g cukor lapul. A fagyasztott kukoricában pedig 34 g. Érdemes végig gondolni!

Konzerv zöldségek

Sokszor csipegetsz dobozos kukoricát, vagy félkész babból csinálod a chilli con carnét?

Akkor jó nagyot hibázol, mert ezeknek nagyon magas a szénhidráttartalma. Eleve csak az olyan zöldségeket lehet jól tartósítani, aminek erős a szerkezete, magas a fehérje vagy keményítőtartalma, és mindehhez még adagolnak egy jó adag cukrot és sót is, hogy ne romoljon meg.Ha diétás menüre vágysz, inkább te készítsd elő az alapanyagokat, és te is főzd meg, hogy tudd, mibe mennyi hozzávalót raktál, így egyszerűbb lesz esetleg lefaragni belőle.

Hagyma

Ha a hagyma vagy fokhagyma szerelmesei vagyunk, ezt a bekezdést el se olvassuk, különben sírva fakadunk! Egy kisebb fej hagyma 16 gramm szénhidrátot tartalmaz. De csak a szénhidrát tartalma miatt ne űzzük asztalunkról ezeket a jótékony hatású, hazánkban is igen kedvelt fűszernövényeket. Ugyanis rendszeres fogyasztásuk csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, továbbá fokozza az anyagcsere működését. A régi közmondás is úgy tartja, hogy minden napra 2 gerezd fokhagyma (meg három alma) és ez az orvost a háztól távol tartja. Ha esetleg a fokhagyma szaga rettent vissza rendszeres fogyasztásától, akkor próbálkozzunk párolt változatával, úgy már nem olyan vészes.

Tök

Ha csak a szénhidrátokat tartjuk szem előtt, jobb ha tartózkodunk a jóízű, édes sütőtök fogyasztásától. Bár ki mondana le erről a hűvös teleken is fogyasztható, mézédes és rendkívül ízletes, vitamindús táplálékról! Nem is kell teljesen megtagadnunk magunktól a tök élvezetét, azonban a mértékletesség nagyon fontos. Minden fogyókúrázó kertész számára lenne egy tippünk: még ha imádjuk is ezeket a zöldségeket, ne ültessünk kertünkbe, mert így nem kényszerülünk a termény elfogyasztására sem. Inkább menjünk ki a piacra, s ha már nagyon erős vágyat érzünk egy "bűnös" zöldség után, akkor vegyünk belőle egy keveset, attól még nem fog összedőlni a világ.

Vega étrend

Csőben sült zöldségek, spárga hollandi mártással, cézár saláta, vegaburger? Ezek mind isteniek, de ahhoz, hogy egy zöldség finom legyen, sokszor renget olívát, vajat vagy tejszínt kell használni. A csőben sütésnél például besamelt és zsíros sajtot használnak, a besamel mártás pedig rengeteg vajat és lisztet tartalmaz. A hollandi mártás pedig tojássárgájából áll, az sem éppen diétás, a cézár öntet is tiszta olaj, a vegapogácsát a hamburgerhez pedig mindig dúsítják valamivel (sajt, dió, tökmag stb.), és olajon vagy olajban sütik ki, az öntetekkel és a zsemlével együtt tehát borzasztóan hizlal.

Az eredményes fogyáshoz jól megszokott étrendünket sokszor egy teljesen újra kell cserélnünk: a teljes kiőrlésű gabonák, az édesítőszerek, a zöldségek, gyümölcsök és a szénhidrátszegény termékek szép lassan kiszorítják a cukros müzlit, a fehér kenyeret, a csokit és a chipseket.

Szerző: Udvari Fanni

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

A szemszárazság kialakulása, tünetei és kezelése

A vörös és viszkető szem ma már nem csupán az idősebb korosztály problémája. Egyre több fiatal is szenved tőle, különösen azok, akik napjuk túlnyomó többségét képernyő előtt töltik. A modern életvitel, a mesterséges fények és a légkondicionált környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy látószervünk természetes védelmi rendszere – a könnyfilm – felboruljon.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.