Menü

Zöldségek, amelyek nagyon hízlalnak

Vannak olyan zöldségek, amelyeket jobb, ha elkerülünk a diétánk alatt. Kik az igazán tiltólistások?

Paradicsom

A paradicsom a közepes szénhidráttartalmú zöldségek közé tartozik. 100 g paradicsom 4 g szénhidrátot tartalmaz. Ezenkívül a borsóval, babbal és a hagymával is vigyázni kell, a hangsúly a mértékletesség!

Kukorica

A legmagasabb szénhidrát tartalmú zöldség, a csemegekukorica, ugyanis egy cső kukoricában kb. 19 g cukor lapul. A fagyasztott kukoricában pedig 34 g. Érdemes végig gondolni!

Konzerv zöldségek

Sokszor csipegetsz dobozos kukoricát, vagy félkész babból csinálod a chilli con carnét?

Akkor jó nagyot hibázol, mert ezeknek nagyon magas a szénhidráttartalma. Eleve csak az olyan zöldségeket lehet jól tartósítani, aminek erős a szerkezete, magas a fehérje vagy keményítőtartalma, és mindehhez még adagolnak egy jó adag cukrot és sót is, hogy ne romoljon meg.Ha diétás menüre vágysz, inkább te készítsd elő az alapanyagokat, és te is főzd meg, hogy tudd, mibe mennyi hozzávalót raktál, így egyszerűbb lesz esetleg lefaragni belőle.

Hagyma

Ha a hagyma vagy fokhagyma szerelmesei vagyunk, ezt a bekezdést el se olvassuk, különben sírva fakadunk! Egy kisebb fej hagyma 16 gramm szénhidrátot tartalmaz. De csak a szénhidrát tartalma miatt ne űzzük asztalunkról ezeket a jótékony hatású, hazánkban is igen kedvelt fűszernövényeket. Ugyanis rendszeres fogyasztásuk csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, továbbá fokozza az anyagcsere működését. A régi közmondás is úgy tartja, hogy minden napra 2 gerezd fokhagyma (meg három alma) és ez az orvost a háztól távol tartja. Ha esetleg a fokhagyma szaga rettent vissza rendszeres fogyasztásától, akkor próbálkozzunk párolt változatával, úgy már nem olyan vészes.

Tök

Ha csak a szénhidrátokat tartjuk szem előtt, jobb ha tartózkodunk a jóízű, édes sütőtök fogyasztásától. Bár ki mondana le erről a hűvös teleken is fogyasztható, mézédes és rendkívül ízletes, vitamindús táplálékról! Nem is kell teljesen megtagadnunk magunktól a tök élvezetét, azonban a mértékletesség nagyon fontos. Minden fogyókúrázó kertész számára lenne egy tippünk: még ha imádjuk is ezeket a zöldségeket, ne ültessünk kertünkbe, mert így nem kényszerülünk a termény elfogyasztására sem. Inkább menjünk ki a piacra, s ha már nagyon erős vágyat érzünk egy "bűnös" zöldség után, akkor vegyünk belőle egy keveset, attól még nem fog összedőlni a világ.

Vega étrend

Csőben sült zöldségek, spárga hollandi mártással, cézár saláta, vegaburger? Ezek mind isteniek, de ahhoz, hogy egy zöldség finom legyen, sokszor renget olívát, vajat vagy tejszínt kell használni. A csőben sütésnél például besamelt és zsíros sajtot használnak, a besamel mártás pedig rengeteg vajat és lisztet tartalmaz. A hollandi mártás pedig tojássárgájából áll, az sem éppen diétás, a cézár öntet is tiszta olaj, a vegapogácsát a hamburgerhez pedig mindig dúsítják valamivel (sajt, dió, tökmag stb.), és olajon vagy olajban sütik ki, az öntetekkel és a zsemlével együtt tehát borzasztóan hizlal.

Az eredményes fogyáshoz jól megszokott étrendünket sokszor egy teljesen újra kell cserélnünk: a teljes kiőrlésű gabonák, az édesítőszerek, a zöldségek, gyümölcsök és a szénhidrátszegény termékek szép lassan kiszorítják a cukros müzlit, a fehér kenyeret, a csokit és a chipseket.

Szerző: Udvari Fanni

Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal!

Smoothie, szigorúan házilag!

A smoothie nem olyan rég jött divatba. Ezek a kiváló turmixok nemcsak telítenek, laktatnak, egészségesen és fitten tartanak, fogyasztanak, rostokkal és vitaminokkal látnak el, hanem finomak is. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő.

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!