Menü

Ne vegyél újat!

Vannak dolgok, amikből tényleg nem érdemes, sőt szerintem felesleges újat venni, tökéletesen megteszi a használt is. Miért?

Mert néhány termék már a vásárlás pillanatában elveszti értékének a felét, vagyis így akár használtan is beszerezhetnénk őket. Ruhákat, gyerekholmit régóta sokszor veszek turkálóban, vagy rendelek használtan, veszem meg ismerőstől kinőtt cuccait. Minden szülő tudja, hogy egy kisgyerek hamar kinő egy-egy ruhadarabot, szekrényében havonta lehet szelektálni azok közül, amiket már nem hord, ezért felesleges horribilis összegeket kiadni az új ruhákért. Rengeteg börze van ma már, ahol igazán jó minőségű, szinte alig használt holmihoz juthatunk, töredék áron, s némelyiken még a címke is hibátlanul megvan. Használat előtt persze nem árt egy alapos mosás magasabb hőfokon, majd egy fertőtlenítő vasalás, de szerintem ez új ruhákra is ugyanígy igaz.

A gyerekjátékokkal ugyanez a helyzet! Nemcsak környezettudatosabb, de költséghatékonyabb is, ha használtan veszünk meg játékokat. Alapos fertőtlenítés itt is kötelező.

Jó üzletet csinálunk akkor is, ha nem veszünk új könyveket, hanem inkább beiratkozunk a könyvtárba. Ezzel természetesen nem a könyvesboltokat szeretném magamra haragítani, de sajnos tény, hogy sokszor tettem vissza a polcra azt a többezer forintos példányt, amiről azt gondoltam, egyszer vagy kétszer elolvasom és utána csak porosodik a könyvespolcon, jobb akkor már kölcsönözni. Ha mindenképp sajátot szeretnénk az adott műből, akkor az antikváriumokat keressük fel. Természetesen vannak könyvek, különösen tankönyvek, amiket jobb újonnan megvenni, azonban a használt könyv vásárlása más szempontokból nézve okosabb döntés.

Mi bútort is vettünk már használtan, emeletes ágyat a gyerekeknek, de aki ettől ódzkodik, válasszon könnyen tisztítható, használt bútordarabokat. Az eredeti ár töredékéért is megvásárolhatók ezek, s ugyanúgy értékesíthetjük mi magunk is a nem használt bútorainkat, berendezési tárgyainkat.

Az autó vásárlásánál tudni kell, hogy már az megvételkor elveszti értékének majdnem a felét, ugyanakkor a használtautó piacon számtalan újszerű járgány találhat gazdára, és talál is, a vételár pedig töredéke az új autókénak.

Én magam sportfelszerelést is gyakran hozok el turkálókból, - természetesen a cipő kivételével - bármely szabadidőfelső, futónadrág vagy rövidnadrág megvásárolható akár használtan is. Alaposan kitisztítva ugyanolyan jó szolgálatot tesz, mint az új társai drága sportüzletekben.

Van, aki nagyon szereti a „lomis” helyeket járni, a turkálókban matatni, piacon a használtruha standnál keresgélni, majd az új szerzeményeket szinte fillérekért hazahozni. Ezzel nincs is semmi baj, nagyon környezettudatos és költséghatékony gondolkodás bizonyos dolgokat használtan venni, vagy néhány feleslegessé vált holminkat eladni, hiszen ezeknek a termékeknek semmi baja nem lesz attól, hogy időnként gazdát cserél.

Leves minden nap? Jó ötlet!

Sokaknak javasolják manapság a levesdiétát, aminek különböző okai lehetnek. Ám ez egyáltalán nem jelent lemondást, hiszen rengeteg módon variálhatjuk ezt a fogást. Íme, hét ötlet, ha kedvet kapnál egy hétig alkalmazni a diétát.

Miért ne halogassuk a takarítást?

Sokan szeretik az idejüket jóval szórakoztatóbb tevékenységekkel tölteni, mint a házimunka. Mégsem érdemes sokáig eltekinteni tőle. De mi az oka annak, hogy sokszor elnapoljuk a takarítást, és miért nem tanácsos megtenni?

Y és Z generáció a digitalizáció világában

Mindkét korosztály készség szintjén használja az informatikai szolgáltatásokat és módszereket, könnyen vélhetik róluk, hogy ismereteik, tudásuk és érdeklődésük megelégszik a felszínességgel. Nézzük meg mi is áll valójában a háttérben.

Sportoljunk e a munkahelyen?

Ha fix munkaidőnk van, akkor a reggeli felkelés, a munkába menetel és az otthon, pláne ha család is van, háromszögében valljuk be nem mindig egyszerű a mozgást beleszorítani. Ennek persze egyik megoldása, hogy de bele kell, viszont ha van egy jólelkű, befektetni kész munkaadónk, akkor akár a munkahelyen is lehet biztosítani a testmozgást. Ez pedig egy jó befektetés, mert ezáltal a teljesítményünk nem kevesebb, hanem több lesz.

KIS LAKÁS, NAGY LEHETŐSÉG

A kis helyek maximális kihasználásához csupán egy kis furfangosság kell! Mutatunk néhány ötletet, amelyekkel a legkisebb garzonból is kihozhatod a legtöbbet.