Menü

Ne vegyél újat!

Vannak dolgok, amikből tényleg nem érdemes, sőt szerintem felesleges újat venni, tökéletesen megteszi a használt is. Miért?

Mert néhány termék már a vásárlás pillanatában elveszti értékének a felét, vagyis így akár használtan is beszerezhetnénk őket. Ruhákat, gyerekholmit régóta sokszor veszek turkálóban, vagy rendelek használtan, veszem meg ismerőstől kinőtt cuccait. Minden szülő tudja, hogy egy kisgyerek hamar kinő egy-egy ruhadarabot, szekrényében havonta lehet szelektálni azok közül, amiket már nem hord, ezért felesleges horribilis összegeket kiadni az új ruhákért. Rengeteg börze van ma már, ahol igazán jó minőségű, szinte alig használt holmihoz juthatunk, töredék áron, s némelyiken még a címke is hibátlanul megvan. Használat előtt persze nem árt egy alapos mosás magasabb hőfokon, majd egy fertőtlenítő vasalás, de szerintem ez új ruhákra is ugyanígy igaz.

A gyerekjátékokkal ugyanez a helyzet! Nemcsak környezettudatosabb, de költséghatékonyabb is, ha használtan veszünk meg játékokat. Alapos fertőtlenítés itt is kötelező.

Jó üzletet csinálunk akkor is, ha nem veszünk új könyveket, hanem inkább beiratkozunk a könyvtárba. Ezzel természetesen nem a könyvesboltokat szeretném magamra haragítani, de sajnos tény, hogy sokszor tettem vissza a polcra azt a többezer forintos példányt, amiről azt gondoltam, egyszer vagy kétszer elolvasom és utána csak porosodik a könyvespolcon, jobb akkor már kölcsönözni. Ha mindenképp sajátot szeretnénk az adott műből, akkor az antikváriumokat keressük fel. Természetesen vannak könyvek, különösen tankönyvek, amiket jobb újonnan megvenni, azonban a használt könyv vásárlása más szempontokból nézve okosabb döntés.

Mi bútort is vettünk már használtan, emeletes ágyat a gyerekeknek, de aki ettől ódzkodik, válasszon könnyen tisztítható, használt bútordarabokat. Az eredeti ár töredékéért is megvásárolhatók ezek, s ugyanúgy értékesíthetjük mi magunk is a nem használt bútorainkat, berendezési tárgyainkat.

Az autó vásárlásánál tudni kell, hogy már az megvételkor elveszti értékének majdnem a felét, ugyanakkor a használtautó piacon számtalan újszerű járgány találhat gazdára, és talál is, a vételár pedig töredéke az új autókénak.

Én magam sportfelszerelést is gyakran hozok el turkálókból, - természetesen a cipő kivételével - bármely szabadidőfelső, futónadrág vagy rövidnadrág megvásárolható akár használtan is. Alaposan kitisztítva ugyanolyan jó szolgálatot tesz, mint az új társai drága sportüzletekben.

Van, aki nagyon szereti a „lomis” helyeket járni, a turkálókban matatni, piacon a használtruha standnál keresgélni, majd az új szerzeményeket szinte fillérekért hazahozni. Ezzel nincs is semmi baj, nagyon környezettudatos és költséghatékony gondolkodás bizonyos dolgokat használtan venni, vagy néhány feleslegessé vált holminkat eladni, hiszen ezeknek a termékeknek semmi baja nem lesz attól, hogy időnként gazdát cserél.

Harmadlagos dohányzás. Mi az?

Aktív dohányos maga a cigarettázó, ezt tudjuk, a passzív dohányzástól pedig a dohányosok környezetében élők szenvednek, azonban létezik a harmadlagos dohányzás okozta állapot, ennek hatásairól is kell beszélni.

Néhány fitness tévhit

A fitness fénykorát éljük, de más sportágak is népszerűek, a karantén kihozta az embereket kocogni a természetbe és többen elkezdtek otthon online edzeni, van azonban néhány tévhit, melyet azért jó tisztázni, ha valaki sportolni kezd.

Ami hiányozni fog a karantén után

A karantén keserves kényszerdöntés volt és a javunkat szolgálta, mégis nehéz volt elviselni a bezártságot, azonban kétségtelenül voltak, vagy vannak olyan oldalai, amelyek talán mégis a javunkat szolgálták.

Mi történik, ha éhezünk?

Mi történik, ha éhezünk? Mit jelent a mennyiségi és mit a minőségi éhezés? Mi a megoldás?

Ha babát szeretnél…

Amikor eldöntjük, hogy babát szeretnénk, a legfőbb félelmünk, hogy soká várat magára a pozitív terhességi teszt. Nyilván a természet a főnök ő teszi a dolgát, azonban néhány trükkel mi is növelhetjük a teherbeesés esélyét.