Menü

Hogyan kezdjünk neki a futásnak?

A kezdő futó az ember, és maradjunk ennél a tematikában el, akkor elsősorban azt kell megnézni, mekkora a súlya, mekkora terhelésnek lehet őt kitenni. Nagyon sokan ugyanis testsúlyuk csökkentése miatt választják ezt a kiváló sportolási formát. Semmilyen esetben nem ajánlott, de ebben az esetben egyértelműen nem, egyből futással kezdeni. Kezdeni. Az egyre intenzívebb gyaloglás, mint legelső mozgási forma az ajánlott. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, ha a mértékletességet nem vesszük figyelembe, könnyen sokkal rosszabb állapotba kerülhetünk, mint előtte voltunk, és nagyon hamar jelentős ortopédiai problémáink is lehetnek.

Szakemberek szerint a gyalogló mozgást viszonylag hamar felválthatja a gyaloglás és a futás kombinációja, természetesen idővel egyre több futással. Sokan javasolják azt is, hogy pláne ha kezdők vagyunk, akkor először semmiképpen se egyedül vágjunk neki az edzésnek, legyen mellettünk tapasztaltabb ember, aki akár, mint hozzáértő, akár laikus értő, tud nekünk segíteni, és esetzleg időben tud figyelmeztetni, ha valami nem stimmel.

Egyes szakértők fél, mások szerint inkább 40-45 perc az az időkeret, amit ha elérünk, mint alap. Ez még persze nem maratoni szint, de azt hiszem, amikor elkezdünk mozogni, nem is ez a cél. Esetleg csak később.

Minden mozgás a bemelegítéssel kezdődik, ebben pláne kérjük ki mások tanácsát, mert a futás rengeteg izmost mozgat meg, így mindenre, de tényleg mindenre oda kell figyelni. Át kell mozgatni a nyakat, a vállat, a karizmokat, a derekat, a hátat, a csípőt, a combokat. A bemelegítés végén végezzünk bokakörzéseket, valamint a vádlit, illetve a combot is megnyújtani. Ugyanígy fontos és hangsúlyos futás végén a nyújtás is. Erre is fontos időt szánnunk.

Több fontos dolog van, amire figyelnünk kell. Egyik előző cikkünkben számbavettük az ősz szépségeit, de az a veszélye is fennáll, hogy az időjárás gyorsan változhat. A megfelelő öltözködés elengedhetetlen, és ha már ősz van, inkább a réteges, vastagabb ruházatot részesítsük előnyben. Leizzadni még mindig jobb, mint megfázni.

Figyeljünk oda a megfelelő légzésre, ne váljon kapkodóvá, ütem nélkülivé légzésünk a futás közben, és ne ijedjünk meg az erősebb légzéstől, lihegéstől.

Válasszunk megfelelő környezetet. Szakértők egyöntetűen azt mondják, a beton nagyon rossz az izületeknek, kezdő futóként pedig szép lehet az erdő, rét, de ott mindig oda kell figyelnünk a lábunk elé, mert tapasztalatlanok vagyunk még.

A nehézségek azonban senkit se térítsenek el a kitűzött céltól. Ez csak néhány előzetesen fontos és szükséges lépés ahhoz, hogy át tudjuk magunkat adni a futásnak. Akár kellemes kikapcsolódásként, akár pedig kőkemény és iszonyatosan nehéz edzésként fogjuk fel. Mert az igaz, hogy jót tesz a szervezetünknek, és kiváló súlycsökkentő.

Amikor nem akarunk edzőterembe menni

Előfordul olykor, hogy a munkánk miatt pillanatnyilag, esetleg huzamosabb ideig nem tudunk eljutni egy edzőterembe, esetleg csak lustábbak vagyunk kimozdulni otthonról, pláne ilyenkor télen. Erre az eshetőségre érdemes időben felkészülni, és beszerezni olyan, edzéshez használt kellékeket, amik egyrészt hasznosak, másrészt nem foglalnak nagy helyet otthon, legalábbis ha nincs rá nagy hely, és mégis, hatékonyan lehet velük edzeni.

Zene, mint hangulatjavító

Egy új kutatás szerint napi minimum 1 óra zenehallgatás jó hatással van az egészségünkre. A zene központi szerepet tölt be az életünkben, számos dologra gyógyír. Hangulatjavító, stresszcsökkentő

Van-e olyan, hogy túl sokat sportol a gyerek?

Előző írásainkban beszéltünk arról, hogy miket érdemes a gyermeknek sportolni, az egyéni vagy éppen a csapatsportok előnyösebbek-e számukra. De vajon létezik-e olyan, hogy egy gyerek túl sokat sportol? Mire kell a szülőknek odafigyelni?

Miért ne halogass vizsgákat?

Ha te is hajlamos vagy arra, hogy a teendőidet halogasd, és ennek a szokásnak a vizsgáid is ki vannak téve, akkor van számodra egy rossz hírem: jobb lenne leszoknod erről. Ki is derül, hogy miért.

Mire figyeljünk oda, ha télen úszunk?

A tél beálltával, hajlamos az ember elfeledkezni számos olyan mozgási tevékenységéről, amelyet melegebb időszakokban szívesen végez. Korábbi írásaimban már foglalkoztunk azzal, mire érdemes odafigyelni akkor, ha pl. futni megyünk a hideg őszi vagy pedig téli időben. Most röviden ejtsünk szót az úszásról.