Menü

Vírusok mindenhol

Amerre járunk, mindenfelé találkozhatunk kórokozókkal. Fel tudjuk venni a harcot velük szemben, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan tegyük. Érdemes feltérképezni, hogy milyen helyeken, milyen szituációkban a legvalószínűbb elkapni valamilyen betegséget.

Meglehet, hogy az csak egy városi legenda, hogy nem szabad kimelegedni, aztán alulöltözötten kimenni a hideg levegőre, mert ez a gyors hőmérsékletváltozás megfázáshoz vezethet. Viszont mindenképpen van benne igazság. A hőmérsékletváltozás, ami a testünket éri, rengeteg energiát vesz igénybe, és előbb-utóbb kimerít. Emiatt kevésbé leszünk ellenállóak a vírusokkal, bacillusokkal szemben. De nem ez a legnagyobb probléma, és nem is a leggyakoribb módja a megfertőződésnek.

A legnagyobb kockázattal a sok ember által látogatott, nyilvános helyek látogatása jár. Sok mindennel érintkezünk, amihez mások is hozzáérnek, és ezáltal sokkal könnyebb célpontjai és szállítói leszünk a kórokozóknak. Ezért az őszi-téli időszakban kiemelten is fontos a rendszetes, alapos és többszöri kézmosás. Érdemes kézfertőtlenítőt tartani magunknál, ami pillanatnyi segítséget jelent, ha egy kilincshez érünk, vagy tömegközlekedési eszközön utazunk. De nem pótolja a szappanos, bő vízzel történő kézmosást.

Azért kiemelten fontos ebben az időszakban a higiéniára való fokozott ügyelés, mert szervezetünk ilyenkor kevésbé ellenálló. Az immunrendszer kevesebb utánpótláshoz jut, mivel kevesebb vitamint és ásványi anyagot juttatunk be a szervezetünkbe. De ezen is segíthetünk. Habár télen kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez tudunk hozzájutni, mégsem lehetetlen, hogy vitaminokban gazdagabb étrendet állítsunk össze magunknak. Ráadásul különböző étrendkiegészítő multivitaminok közül válogathatunk, amelyek szintén hozzájárulhatnak az egészségünk fenntartásához.

A sport és a szabad levegőn történő mozgás edzi a szervezetünket, segít az ellenállóképességünk megtartásában, és sokkal kevésbé fáradttá tesz minket. Leveszi rólunk a mindennapok monotonsága által okozott nyomást, testi és lelki egészségünkhöz pedig nagymértékben hozzájárul. Ezért érdemes naponta egy órát sétálni vagy futni a szabadban, és emellett valami, számunkra felüdülést jelentő mozgásformára is időt szakítani, mert ezzel nemcsak sportosabbá, de ellenállóbbá is tesszük a testünket.

Az enyhe ősz végi időszak sem kell, hogy ledöntsön a lábunkról. Nem feltétlenül ér el minket az influenza, vagy bármely vírusos megbetegedés, de az biztos, hogy az egészségünkért ilyenkor fokozottan is tennünk kell.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.